Hem Sport 54 år efter ikoniska bilden har Tommie Smith och John Carlos inte fått en ursäkt

54 år efter ikoniska bilden har Tommie Smith och John Carlos inte fått en ursäkt

förbi admin
0 kommentar

Säg minns ni ännu den dagen i OS i Mexiko? Det var prispallceremoni på 200 meter. 

Amerikanerna Tommie Smith och John Carlos hade tagit guld respektive brons på distansen och tilldelades sina medaljer. När den amerikanska nationalsången började spelas sänkte de båda amerikanerna sina huvuden och höjde var sin knuten näve i luften. 

En manifestation för svartas rättigheter. 

I dag är aktionen ihågkommen som en av de största stunderna i OS-historien, men där och då ledde det till stort raseri mot de båda atleterna. 

Den internationella olympiska kommitténs (IOK) president Avery Brundage menade att det politiska budskapet inte hade någon plats på OS och krävde att det amerikanska laget stängde av dem och kastade ut dem från OS-byn. När USA först vägrade hotade IOK med att stänga av hela det amerikanska friidrottslandslaget från OS, varpå Smith och Carlos kastades ut från OS. 

Ikonerna på plats i Eugene

Det har gått nästan 54 år sedan den dagen och mycket har hunnit hända. 

En kort promenad ner Hayward Fields moderna läktare till arenans innandöme finns ett litet presskonferensrum. Det är fyllt till brädden. 

Uppe på podiet sitter två äldre män. En av dem bär en pastellorange piké och talar klart som en amerikansk predikant. Den andre bär ett halsband med en knuten näve, symbolen för solidaritet med utsatta människor. När han talar så rosslar det.  

De två är Tommie Smith och John Carlos. 

Från att ha varit hatade, utstötta och dödshotade för sin manifestation hyllas de i dag som hjältar. De är speciellt inbjudna av det amerikanska friidrottsförbundet för att följa 200 metersfinalen på VM i Eugene.

På presskonferensen med dem så pratade de om sin kärlek till sporten och sitt fortsatta engagemang i frågor som rör mänskliga rättigheter. 

Men även om en oförätt som fortfarande plågar dem. 

Smith om ursäkten: ”Hade gått vidare från skammen”

För ett antal år sedan fick Smith och Carlos en officiell ursäkt från den amerikanska olympiska kommittén för hur de behandlades under OS i Mexico City. 

– Jag vill tacka dem för det, säger Smith, men tillägger att han ”dedikerade ursäkten till den 24-årige killen på podiet i Mexiko”. 

– För att få en ursäkt 50 år senare var bortom min idé om respekt. Jag ville att ni skulle respektera den 24-årige killen. Det var han som gjorde det. 

– Jag hade gått vidare från skammen jag kände då av att ingen sträckte ut en hand för att hjälpa oss. När de bad om ursäkt för att par år sedan så dedikerade jag det till den 24-årige killen – inte till mig. Det borde de ha bett om ursäkt tidigare. 

Men från IOK har det inte kommit någon ursäkt alls. John Carlos berättar att han nyligen konfronterade dem om just det. 

– Jag sa: ”känner ni inte att ni är skyldiga oss en ursäkt”. Deras svar var att de inte gjorde något mot oss, utan att det var USA som straffade oss. Men jag vill minnas att det var IOK som gav USA direktivet kasta ut oss från laget och ta ifrån oss våra medaljer. 

Ikonens ilska: ”Var det så på nazisternas tid?”

Carlos skakar uppgivet på huvudet. 

– IOK tyckte att det vi gjorde var fel, över gränsen och politiskt. De etablerade en regel kallad regel 50. 

IOK:s regel 50 stipulerar att inga manifestationer som är politiska, religiösa eller kan kopplas till etnicitet är tillåtna på någon plats kopplad till OS. 

– Så min fråga till IOK var: ”när trädde regel 50 i kraft?”. Var den gällande när nazisterna hade OS (1936) och stod på läktaren och heilade? De svarade inte på den frågan och jag uppmanar alla medier att fråga dem om det, för det är en fråga som behöver få svar, säger Carlos och fortsätter:

– Den här regeln trädde enbart i kraft eftersom två unga svarta män brydde sig om hur andra svarta människor hade det. Den amerikanska olympiska kommittén insåg att de behövde ställa saker till rätta, men IOK är en struts som stoppar huvudet i sanden. 

TV: Se ”VM när du sov”

LÄS MER: Stor guide till friidrotts-VM – program, trupp och tider

LÄS MER: Flickvännen på plats för att stötta ”Mondo”: ”Mer nervös är honom”

LÄS MER: Christian Olsson om depressionen: ”Det kostade mig ett äktenskap”

LÄS MER: Stjärnorna stoppas i VM – på grund av deras kroppar: ”Overkligt” 

Du kanske också gillar