Hem Sport Alexander Farnerud lägger skorna ”Jag är klar”

Alexander Farnerud lägger skorna ”Jag är klar”

förbi admin
0 kommentar

När Alexander Farnerud lyfter på luren befinner han sig på ett utomhusbad med sin dotter i Stuttgart. Det var där han tidigt spelade under sin utlandskarriär och där han också blev tysk ligamästare 2007 med lagkamrater som Sami Khedira, Thomas Hitzlsperger, Jon Dahl Tomasson, Cacau och Mario Gomez.

Det dröjer inte länge i intervjun innan Farnerud väljer att berätta att fotbollskarriären nu är över. Efter att ha lämnat IFK Göteborg 2020 skrev han förra sommaren på för schweiziska Chiasso i landets tredjeliga. Lagets nummer tio kunde dock bara spela första halvan av säsongen innan skador förstörde och nu har alltså 38-åringen gjort sitt på fotbollsplanen. 

– Jag är klar med fotbollen. Jag är nöjd med allt jag fått uppleva samtidigt som känslan av att det kunde blivit mer finns där. 

– Mina dubbla korsbandsskador och min andra knäskada med mindre följdskador gör att kroppen säger ifrån.

Många trodde nog att Farnerud redan lagt av efter säsongen i IFK Göteborg 2020 där han under sommaren blev finalhjälte i Svenska cupen mot MFF med att skjuta det avgörande målet i förlängningen.  

– Efter Blåvitt höll jag i gång på egen hand, jag ville fortsätta spela. Jag hade personligen en bra tid i Blåvitt och var skadefri efter att mitt kontrakt gått ut. 

– Jag hade haft det bra i Schweiz tidigare där jag var uppskattad (Farnerud gjorde närmare hundra matcher i Young Boys) och sedan dess har jag vänner i landet. Jag fick frågan om jag kunde försöka hjälpa upp Chiasso i andraligan. Det kändes som en kul grej och ett bra ställe att bo på. Det ligger vid Comosjön på gränsen till Italien. Så det kändes som ett bra sätt att avsluta på även om det var på en lägre nivå. Jag trivdes bra där. 

Att det inte blev någon fortsättning i Blåvitt, är det något som du är besviken över?

– Inledningsvis var jag besviken men jag förstod också att det var realistiskt att det blev så. Det kändes bra att få hjälpa föreningen att vinna ett cupguld och stanna kvar i allsvenskan efter en väldigt speciell och tuff säsong. 

Farnerud firar cupguldet ihop med Patrik Karlsson Lagemyr.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Reagerar på att brorsan fick lämna Blåvitt: ”Synd och fel” 

Tätt inpå årets säsong fick Pontus Farnerud plötsligt lämna sin post som sportchef i IFK Göteborg. Den fyra år yngre lillebrodern Alexander är oförstående till klubbens agerande.

– Jag tycker både det är synd och fel. Pontus älskar Blåvitt och la ner sin själ i arbetet. Han var ansvarig för väldigt många förändringar vad gäller spelare in och ut för att få ihop ett bättre lag och trupp än på länge. Ekonomiskt utifrån de förutsättningarna han hade gjorde de ett väldigt starkt resultat. I nuläget känns mycket oklart runt föreningen, säger Farnerud och fortsätter:

– Jag är så klart partisk att vilja ge honom fortsatt förtroende, men han var ytterst ansvarig i de viktiga försäljningarna, den profilstarka trupp med flera spelare med landslagserfarenheter plus Marek Hamsik-signeringen som han var direkt avgörande i. Han fick ordning på ekonomin vilket gjorde det möjligt att köpa tillbaka Kamratgården och ge Blåvitt en bättre grund inför framtiden.

Bröderna Farnerud spelade ihop i Strasbourg.

Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

Går det åt fel håll i Blåvitt?

– Vi får se hur det går i slutändan men att Pontus fick lämna utifrån det jobbet han gjort tycker jag och många andra inom föreningen bland spelare, ledare och övrig personal är extremt märkligt. Det är tydligt att ledningen inte uppskattade det jobb han gjorde och att de vill göra det på sitt sätt. Pontus var i inledningen av att bygga upp något väldigt intressant och hade ett driv att utveckla föreningen.

– Konkurrensen i allsvenskan är helt annorlunda än för tio år sedan och Blåvitt har inte haft samma förutsättningar som konkurrerande klubbar. Trots det ansåg väldigt många att truppen inför och under 2021 hade kapacitet att vara med i toppen.

”Tycker att jag borde varit med i landslaget”  

Alexander Farnerud slog som 18-åring igenom med dunder och brak i allsvenskan 2002. Nykomlingen Landskrona BoIS överraskade stort genom att slåss i toppen första delen av säsongen. Faktum är att skåningarna toppade serien inför VM-uppehållet i maj månad. En stor bidragande faktor till succén var Farnerud som ihop med Djurgårdens Kim Källström rankades som de mest spännande talangerna i allsvenskan. 

Tonårige Farnerud mäktade med imponerade åtta mål och fyra assist som mittfältare under allsvenska debutsäsongen och följde upp det med fem fullträffar och tre målgivande passningar året därpå innan Ligue 1-klubben Strasbourg kallade.

Farnerud slog till med ett drömmål på Söderstadion 2002.

Foto: SÖREN ANDERSSON / BILDBYRÅN

I landslagsturneringen Kings Cup i Thailand ett halvår senare var de lagkamrater i stället, Farnerud och Kennedy Bakircioglü.

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Inte helt olik karriärskurva som Källström, som efter två allsvenska succésäsonger i Djurgården såldes till franska Rennes i januari 2004. Men medan Källström fram till avskedet från Blågult 2016 noterades för 131 landskamper fick Farnerud aldrig riktigt chansen där, vare sig under Lars Lagerbäck eller Erik Hamrén. 

– Jag har haft en bra karriär men det är klart att jag ibland funderar över om det kunde blivit ännu bättre på både klubb- och landslagsnivå. Jag var ordinarie i franska ligan och jag var med om att vinna Bundesliga med Stuttgart, då tycker jag att jag borde varit med i landslaget. Likaså när det gick som bäst i Schweiz då vi gjorde det bra i Europa League och kanske framförallt när jag var i Italien. Jag älskade att spela med landslaget, jag gjorde många U21-matcher då jag kom fram i tidig ålder och gjorde en hel del mål. 

– Klart det är lite tråkigt att det blev som det blev, jag hade gärna varit med och representerat landslaget. Att inte fått spela något VM eller EM är synd, men som sagt – det som jag ändå fått uppleva under min karriär har varit fantastiskt. Jag har fått vinna en del titlar och spelat i flera av de bästa ligorna mot några av de bästa spelarna i världen på stora arenor runtom i Europa.

Kim Källström och Alexander Farnerud i U21-landslaget 2003.

Foto: LENNART MÅNSSON / BILDBYRÅN

När var du lyckligast i din fotbollskarriär?

– Det är en bra fråga. Det gick otroligt bra i Frankrike. Jag hade inledningsvis Pontus som lagkamrat och det hjälpte mig så klart väldigt mycket för att anpassa mig till både fotbollen och vardagen. Jag hade en fin vår med franskt cupguld då jag gjorde avgörande mål i flera matcher på vägen fram mot finalen och bidrog till Strasbourgs senaste titel 2005. Det var ett stort genombrott för mig. 

– Sedan var Stuttgart med Champions League och vinna Bundesliga en upplevelse i sig och det var fantastiskt att spela i Italien med Torino som alltid varit en barndomsdröm. Bäst trivdes jag nog ändå i Young Boys, både på och utanför plan. Jag kände mig väldigt uppskattad där.

Läkaren räddade karriären: ”Fick fem år extra” 

Efter närmare 13 år utomlands återvände Farnerud till svensk fotboll sommaren 2016 då han skrev på för Häcken. En skadefri Farnerud visade sin klass men en olycklig skada året därpå gjorde inte bara att han tvingades lämna klubben efter 2017 – utan det höll på att äventyra karriären.

– Det var knäskålssenan. Efter det var det nära att jag aldrig någonsin hade kunnat spela igen. Det var en allvarlig skada, allvarligare än ett korsband. Jag vill rikta ett stort tack till Jon Karlsson, läkaren som räddade min karriär. Jag fick fem år extra tack vare honom. Mycket slit men också mycket glädje.

Här på Studenternas i Uppsala juli 2017 kunde karriären ha varit över.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det blev sedan en säsong vardera i HIF och Blåvitt 2019 respektive 2020 innan avslutningen i Chiasso. Vad som händer nu vet inte Farnerud.

– Min dotter går i skolan här i Stuttgart och det är också här som vi har vår lägenhet. Just nu har jag inte bestämt så mycket om framtiden, vi får se vad som händer. Jag är öppen för det mesta. 

Är du sugen på en sportchefsroll som brorsan?

– Jag vill arbeta med fotboll men i vilken roll och sammanhang får framtiden utvisa.

Tv-jobb?

– Jag hållar alla dörrar öppna, det skulle vara kul att prata om fotboll. Jag älskar fortfarande fotboll. Om chansen sedan skulle dyka upp, det återstår att se.

Tv-klipp från 2017 års arkiv: Farneruds pangträff tvåa på listan – vilket mål!

Du kanske också gillar