Hem Sport “Allt har grinat emot oss” – Sport – svenska.yle.fi

“Allt har grinat emot oss” – Sport – svenska.yle.fi

förbi admin
0 kommentar

Ett blågult landslag havererade, svenska journalister började jobba. Efter ett helt misslyckat 2022 är Janne Andersson en pressad förbundskapten.

När Janne Andersson tog över jobbet som svensk landslagstränare 2016 såg det mörkt ut. Zlatan Ibrahimovic hade lagt av, ett koppel andra profiler gjorde samma sak – och Sverige svarade med att gå till VM-kvartsfinal i Ryssland.

Fyra år efter den prestationen är Sverige nere på botten.

I vårvintras missade Sverige VM efter förlust i playoff-finalen mot Polen. I går åkte Sverige ur Nations Leagues B-nivå efter 1–1 mot Slovenien.

“Katastrof – rätt ner i mörkret. Nu är vi på Europas bakgårdar”, är rubriken på Simon Banks krönika i Sportbladet.

“Sveriges fria fall fullbordades med en plats i blåbärsdivisionen i Nations League”, skriver Olof Lundh på Fotbollskanalen.

– En jättestor besvikelse. Totalt sett har det varit ett år där ingenting har varit med oss. Allt har grinat emot oss, säger Andersson på presskonferensen efter matchen mot Slovenien.

Har stöd från spelarna

Efter två segrar på de tio senaste matcherna är kritiken hård mot Andersson. Fram till VM-playoffet spelade Sverige med 4–4–2, men i år var tanken att köra in ett nytt spelsystem.

Testet i Nations League gick åt skogen med tre raka förluster i somras och Sverige gick nu tillbaka till sin grunduppställning.

Bildtext
Janne Andersson har lett svenska landslaget i sex år.

Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det löste inte knuten. 1–4 i Belgrad och 1–1 i Stockholm är resultaten som sänkte Sverige till C-divisionen, men trots motgångarna ger spelarna fullt stöd till Andersson.

– Han har gjort det bra tidigare och det är rätt att ge honom tid, säger Dejan Kulusevski.

– Jag har fullt förtroende för Janne. Det kommer att snackas, men vi har väldigt, väldigt stort förtroende för honom. Kritiken är förståelig och fullt normal på den här nivån, men vi spelare ska också ha kritik, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Andersson har kontrakt över EM 2024 och har inga planer på att lämna.

– Jag är inte en sämre förbundskapten i dag än jag var för ett, två eller tre år sedan. Jag vacklar inte i tron på det vi gör. Och jag är nog den som är mest besviken.

Kan bli tufft i EM-kvalet

Resultaten under 2022 har varit svaga och misslyckandet i Nations League gör dessutom att Sverige riskerar att få en riktigt tuff grupp i EM-kvalet.

Samtidigt som Finland ligger i andra seedningsgruppen finns Sverige i den tredje, vilket betyder att man kan hamna i en kvalgrupp med två europeiska stornationer.

Sveriges enda väg till EM är via kvalet. Chanserna till playoff rök i Nations League.

Citatkällor: SVT, Sportbladet, Fotbollskanalen.

Du kanske också gillar