Hem Sport Amandas dammsugare självantände

Amandas dammsugare självantände

förbi admin
0 kommentar

När Amanda, 33, kollade på tv under onsdagskvällen kände hon plötsligt en röklukt.

Kort därefter såg hon hur köket stod i brand.

– Det var min dammsugare från Electrolux som hade självantänt, säger hon.

I juli i år köpte Amanda von Heland Cenner 33, från Uppsala, en uppladdningsbar dammsugare från Electrolux.

Fram tills nyligen har den fungerat felfritt. Men under onsdagskvällen, när Amanda kollade på tv med sin mamma, kände hon plötsligt en svag röklukt. Därefter såg hon svart rök i hallen.

– Brandlarmet startade medan jag sprang till köket för att se efter vad det var. Då såg jag hur lågorna vällde fram, meterhöga lågor som slog upp i köket vid bordet, säger hon.

– Jag skrek att det brann, sedan slet jag upp min femåriga son som låg och sov och gav honom till mamma. Därefter försökte jag släcka branden, samtidigt som mamma och min son gick ut från lägenheten, och jag ringde 112, fortsätter Amanda.

Amandas dammsugare misstänks ha självantänt.
Amandas dammsugare misstänks ha självantänt.

Dammsugaren misstänks ha självantänt

Några minuter senare var räddningstjänsten på plats.

– Det brann mot väggen och elementet, under bordet och fönsterbrädan och gardinerna. Men tack vare materialet på bordet hade det inte hunnit spridas mer, säger Amanda, och fortsätter:

– Jag hade lyckats släcka branden när brandmännen kom fram, men hela jag var svart av all rök. De sa åt mig att duscha av mig medan de försökte jobbade med eftersläckningsarbetet, säger Amanda.

Under bordet, där branden startat, såg hon sedan hur den sladdlösa dammsugaren hade smält fast i mattan.

– Brandmännen sa att det var batteriet i dammsugaren som hade självantänt. Den låg i köket, under köksbordet, där branden hade startat. Den var inte ens inkopplad i laddaren, säger hon.

Amandas filmkväll avbröts av att dammsugaren i köket började brinna.
Amandas filmkväll avbröts av att dammsugaren i köket började brinna.

Amanda: ”I det närmaste påstått att jag tänt på den själv”

Amanda kontaktade därefter Electrolux, för att informera om det som hade hänt och varna om produkten.

– Electrolux, som jag kontaktade av ren välvilja för att berätta att en av deras dammsugare självantänt, har varit både otrevliga, arroganta och i det närmaste påstått att jag själv skulle ha tänt på min nya dammsugare, säger Amanda.

Förutom att dammsugaren smält har även stora delar av lägenheten rökskadats. I nuläget bor Amanda och hennes son hemma hos hennes mamma.

– Det var rena rama turen att det gick så bra som det gick. Men vi kan inte vistas i lägenheten förens den sanerats på den giftiga röken och det svarta ”dammet” som ligger som ett täcke över våra ägodelar. Som tur är kan vi bo hos min mamma under tiden. Men jag är dock chockad över bemötandet jag fått av Electrolux, samtidigt som jag vill varna andra om att det här kan hända, säger Amanda.

Electrolux: Ska undersöka det närmare

Dammsugaren som börjat brinna var i modellen ”Electrolux Well Q8-P Allergy sladdlös skaftdammsugare”. Enligt Elextrolux är det extremt ovanligt att den typen av produkt självantänder – även om den inte är inkopplad i uttaget.

– Det här är en elektrisk produkt och då finns det alltid en viss risk, men generellt är det mycket ovanligt att den här typen av dammsugare självantänder. Det kan hända, men det är mycket ovanligt, säger Paul Palmstedt, presstalesperson för Exelctrolux.

Under måndagen ska företaget undersöka produkten närmare. I nuläget är det inte fråga om någon återkallning av produkten, eller varning för den heller.

– Vi måste vad det är som har hänt och vad det är som har inträffat. Vi ska inte spekulera i orsaken innan den tekniska undersökningen är klar, säger Paul Palmstedt.

Vad gäller det kundbemötande som Amanda upplevde att hon fick kan han inte kommentera det.

– Jag kan inte kommentera vilka diskussioner som förts med kunder. Nu väntar vi på att få tag i produkten, fortsätter han.

Delar av lägenheten har förstörts i branden. Även mattan som dammsugaren låg på när den fattade eld.
Delar av lägenheten har förstörts i branden. Även mattan som dammsugaren låg på när den fattade eld.

Dammsugaren som misstänks ha självantänt är i modellen ”Electrolux Well Q8-P Allergy sladdlös skaftdammsugare”
Dammsugaren som misstänks ha självantänt är i modellen ”Electrolux Well Q8-P Allergy sladdlös skaftdammsugare”

Du kanske också gillar