Hem Sport Anamarija Lampic om karriärbytet: ”Stina är min största idol”

Anamarija Lampic om karriärbytet: ”Stina är min största idol”

förbi admin
0 kommentar

Sprintspecialisten Anamarija Lampic, med tre VM-medaljer (ett individuellt sprintbrons, ett silver och ett brons i lagsprint), kommer från och med kommande säsong att ägna sig åt skidskytte.

– Det är min barndomsdröm. När jag var liten valde jag mellan längdskidor och skidskytte, berättar hon för SVT Sport.

Beslutet kommer trots att hemma-VM i Planica i Slovenien infaller redan nästa säsong. Men Lampic känner inte att det finns någon tid att förlora.

– Det är nu eller aldrig. Det är i sista laget för mig att byta, för att kunna bli bra och ha en chans till nästa vinter-OS. Mitt fokus är där. Och jag har inte gett upp helt och hållet gällande Planica, men det är mycket som händer inom skidåkningen i Slovenien just nu och kanske jag ändå fått ut allt jag kan därifrån.

Missade OS-medaljen

Lampic fick med sig fem pallplatser i världscupen i längdskidor förra säsongen och vann säsongen innan det den totala sprintcupen. Men någon medalj på OS blev det inte.

– Jag gav det allt jag hade, jag gjorde allt jag kunde men jag missade att ta OS-medalj. Det är som det är. Nu rör jag mig vidare och jag hoppas att skidskyttet ger mig nya möjligheter.

Lampic säger att hon ”börjar från noll” vad gäller skyttet, men att hon med tålamod och mycket övning hoppas kunna ta sig lika långt som Stina Nilsson. Svenskan har varit en inspiration för Lampic, först inom längdskidåkningen och sedan inom skidskyttet.

– Stina är min stora idol, redan från skidåkningen, då följde henne hela tiden. Jag gillar henne verkligen, hur hon tävlar och hur hon har utvecklats. När hon bytte tänkte jag ”va?!”, men tänkte att jag kanske också skulle göra det, säger Lampic.

– Både Denise (Herrmann) och Stina, de var sprintåkare som mig, så jag ser där att kanske jag också kan lyckas.

Kommer sakna sprintsvenskorna

Tanken är att Lampic ska inleda säsongen i IBU-cupen, för att förhoppningsvis, ”om jag är bra nog”, tävla i världscupen i skidskytte mot slutet av säsongen.

– Jag tror inte att det kommer gå snabbt, eller vara lätt, jag kommer behöva öva mycket och bli bättre och bättre. Jag får ha tålamod, men är väldigt motiverad, säger hon.

Lampic säger att hon fortfarande älskar längdskidåkningen – och kommer att sakna delar av att tävla i just det.

– Jag kommer sakna att fajtas med Jonna, Maja, Linn och de andra. De är ett så starkt lag, enligt mig finns det inga andra länder med ett så starkt lag. Det är riktigt kul att se.

Du kanske också gillar