Hem Sport Andreas Kramers taktik höll – vann efter starkt upplopp

Andreas Kramers taktik höll – vann efter starkt upplopp

förbi admin
0 kommentar

Sista grenen för lördagskvällen var herrarnas 800 meter med Andreas Kramer, Benjamin Åberg och Felix Francois för Sverige.

Andreas Kramer lade sig till en början längst bak i fältet tillsammans med de andra två svenskarna. Vid 400 meter började Kramer avancera och på bortre långsidan tryckte han till och gick upp som tvåa. Kramer hade dessutom krafter kvar för att på upploppet pressa sig förbi finländaren Joonas Rinne och ta hem segern. Efter Kramer följde de tre finländarna och Felix Francois kom in som femma och Benjamin Åberg på sjätte plats. Poängen blev 12-10 till Finland.

– Vi var inte helt beredda på taktiken från Finlands sida. Vi sprang på ganska fort i början och ut på sista varvet hade finländarna de bästa positionerna. De lyckades förstöra vår lagtaktik och jag fick spara mig till upploppet och lyckligtvis räckte det, säger Andreas efter loppet.

Under damernas 800-meterslopp tog Hanna Hermansson täten och anförde. Det var en samlad grupp ända fram till sista kurvan när fältet började röra lite på sig. Hanna Hermansson var först in på upploppet men klarade inte att hålla emot Sara Kuivistos forcering. Det blev finsk seger men Hanna blev tvåa, Lovisa Lindh trea och Wilma Nielsen fyra, vilket sammantaget gav 12-10 till Sverige.

Jacob Thelander vann herrarnas trekamp

I år räknas även trekampen in i Finnkampen. I trekampen ingick grenarna längdhopp, kula och 200 meter för damer samt längdhopp, kula och 400 meter för män.

Dagen började med längdhopp för trekamparna. Jacob Thelander tog hem grensegern med ett hopp på 7.29. Elliot Duvert blev fyra och Emil Uhlin femma.

När det var dags för kula klev Emil Uhlin fram och tog en andraplats. Jacob Thelander slutade fyra och Elliot Duvert femma.

De avslutande 400 meterna blev en succé för Jacob Thelander som sprang på ett nytt pers, 48.30, och tog hem både loppet och hela trekampen. Emil Uhlin kom in som tvåa vilket räckte till en tredjeplats totalt och Elliot Duvert blev femma både i 400-metersloppet och i trekampen.

– Riktigt skönt att kunna avsluta säsongen på det här sättet. Det känns extra kul att vi mångkampare nu är inkluderade i Finnkampen och inte bara är med i de individuella grenarna. Vi pushade varandra bra i alla grenar och för egen del var 400 meter helt klart höjdpunkten, säger Jacob.

Lovisa Karlsson, Katharina Gråman och Tuvalisa Rosenquist tävlade för Sverige i damernas trekamp och placerade sig på plats ett, tre och sex i längdhoppet. I kulan blev det ännu en seger för Lovisa Karlsson som hoppade 6.07, en till tredjeplats för Katharina Gråman och en femteplats för Tuvalisa Rosenquist. På 200-metersloppet kom Lovisa Karlsson tvåa och Katharina trea. Tuvalisa Rosenquist blev sexa.

Totalt kom Lovisa Karlsson tvåa, Tuvalisa Rosenquiist fyra och Katharina Gråman sexa i trekampen.

Korta stafetter utan svenska segrar

Julia Henriksson, Daniella Busk, Filippa Sivnert och Moa Hjelmer – där har ni laget för damernas 4×100 meter. De svenska damerna sprang bra och hade godkända växlingar, men den sista växlingen funkade inte riktigt; Moa Hjelmer fick stanna upp lite och finskan Anna Pursiainen gled ifrån på upploppet.

Även i herrarnas 4×100 meter blev det finsk seger trots att Jean-Christian Zirignon, Viktor Thor, Erik Erlandsson och Desmond Rogo gjorde vad de kunde för att ta hem segern.

Det var finskt övertag i damernas tresteg. Maja Åskag blev bästa svenska på en tredjeplats med 13.49. Rebecka Abrahamsson kom fyra på 13.40 och Emelie Nyman Wänseth kom på en sjätteplats med 12.91. Resultatet blev 14-6 till Finland.

I damernas spjuttävling placerade sig de svenska damerna på plats fyra, fem och sex och det gav poängen 16-6 till Finland.

Läget inför söndagen

De svenska herrarna leder inför söndagen med 137 mot 112 och damerna leder mycket knappt med 126 mot finskornas 122 poäng. 

– Det är klart bättre än kalkylen. Framför allt på damsidan. Vi har 20 poäng fler än pappersprognoserna. Alla tar verkligen chansen och tror på det, säger förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

HÄR hittar du alla resultat.

/Anna-Lena Pettersson

Du kanske också gillar