Hem Sport Anna Lindberg hoppar av som förbundskapten

Anna Lindberg hoppar av som förbundskapten

förbi admin
0 kommentar

– Och om jag ska behöva göra det på ett annat sätt är jag inte intresserad av det, fortsätter hon.

Kan du utveckla det ytterligare?

– Det finns väldigt mycket att göra i svensk simhoppning. Det är något som vi har vetat om länge, och jag kände mig sugen på att ta tag i det. Det kändes som jag hade samlat på mig en massa värdefulla erfarenheter, och också fått nya insikter som jag skulle kunnat bidra med.

– Men parallellt med mig drivs det lite andra agendor. Jag tycker att jag själv är ganska öppen och transparant med det jag gör, och jag tycker det är jättekul att samarbeta. Men när det inte riktigt är verkligheten i det samarbetet som jag tror måste till för att simhoppningen ska lyfta på alla plan blir det svårt. Och jag är inte beredd att tappa mig själv och min värdegrund för att falla in i samma mönster.

Det låter som du har känt dig motarbetad. Är det en riktig tolkning?

– Ja, det kan man väl säga, och vad anledningen till det är vet jag inte. Inom idrottsvärlden finns det många krafter som drar åt olika håll. Jag tror att ett samarbete kräver ärlighet och öppenhet. Jag tror det är svårt om man inte jobbar på det sättet.

Efter 16 år som förbundskapten i simhopp var det efter förra sommarens OS dags för Ulrika Knape Lindberg, som kombinerat tjänsten som förbundskapten med att vara sportchef, att gå i pension.

Hennes efterträdare hämtades från familjen.

I slutet av oktober presenterades dottern Anna Lindberg som ny förbundskapten. Anna Lindberg har en lång och framgångsrik idrottskarriär bakom sig. Som 14-åring debuterade hon 1996 i OS, och under karriären tog hon bland annat sex EM-guld.

Sammanlagt ställde hon upp i fem raka OS innan hon avslutade karriären efter OS i London 2012.

Under åren som gått har hon dock fortsatt haft nära kontakt med simhopp i form av olika ledarroller.

När hon presenterades som ny förbundskapten var det på många sätt ett självklart val med tanke på hennes bakgrund, men tiden som ansvarig blev alltså kort.

På onsdagen meddelade Svenska simförbundet att Anna Lindberg valt att lämna uppdraget.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Absolut inte. Jag kan nog uppfattas som ganska stark. Jag är tydlig med vad jag tror på, men jag tycker också att jag är väldigt öppen och noga med att fråga vad man behöver hjälp med. För uppdraget som förbundskapten innebär ju att man ska se till att det tillsätts resurser för det.

– Men när det håller på att skena åt ett annat håll, och jag känner att det börjar skapas en felaktig bild av mig, var det ett enkelt beslut.

Kommer du fortsätta att ha kontakt med simhoppning på något sätt?

– Jag vet faktiskt inte. Det skulle i så fall vara med dem som tycker det här är kul, och som har rätt ”varför” som skäl till varför de gör det här. Om de vill ha min hjälp skulle det vara möjligt, men då ska det vara 100 procent vattentätt att det är av rätt anledning.

Uppdraget som förbundskapten kommer nu tillfälligt att tas över av simlandslagets tidigare förbundskapten Ulrika Sandmark, som numera är sportchef.

– Ja, jag tar över så länge och kommer så klart ta hjälp av simhopps-Sverige hur vi sedan ska gå vidare, säger Ulrika Sandmark.

Påbörjar ni direkt rekryteringsarbetet av en ny förbundskapten?

– Vi kommer inte stressa utan jag vill först göra ett avstamp och se var vi är innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare.

Läs mer:

Anna Lindberg följer i mammas spår – blir förbundskapten

Anna Lindberg: ”Barn måste få tävla – problemet är föräldrarna”

Du kanske också gillar