Hem Sport Annika Sörenstam kritisk mot LIV-touren: ”Inte bra för golfen”

Annika Sörenstam kritisk mot LIV-touren: ”Inte bra för golfen”

förbi admin
0 kommentar

Världsstjärnor som Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Lee Westwood har alla valt att lämna den amerikanska PGA-touren för att spela på den penningstinna LIV-touren, som har 2,5 miljarder kronor i total prispott. Exempelvis Johnson uppges dessutom ha fått hela 1,2 miljarder kronor enbart för att spela tourens tävlingar.

PGA-touren har länge hotat med åtgärder och samtidigt som premiärtävlingen startade utanför London förra veckan nåddes LIV-spelarna av beskedet att de stängs av från den amerikanska touren.

Europatouren har ännu inte kommit med något liknande besked, men oavsett vad som sker i framtiden skakas herrgolfen just nu i sina grundvalar.

– Jag tycker inte att det är bra för golfen, säger legendaren Annika Sörenstam till TT när hon arrangerar sin juniortävling Annika Invitational på Vasatorps golfklubb utanför Helsingborg.

– Sedan är inte jag involverad på något sätt. Jag har ingen ”inside information”, men vi får hoppas att det kommer någon bra lösning på lång sikt, fortsätter hon.

Det amerikanska golfförbundet (USGA) har tillåtit ”saudistjärnorna” att delta i veckans major US Open utanför Boston, Massachusetts, men det är i nuläget oklart hur det blir med årets sista herrmajor British Open i mitten av juli.

I nuläget kan inte Sörenstam se att den nya touren bidrar med något positivt för golfvärlden.

– Det jag har sett än så länge är ju inte positivt utan det snarare separerar spelare, sponsorer, partners och organisationer, det känner jag, säger den tiofaldiga majorvinnaren.

Sörenstam vill inte kommentera den saudistöttade satsningen, som leds av den förre storspelaren Greg Norman, mer än så. Då pratar 51-åringen hellre om förra veckans Scandinavian Mixed, som hon var värd för tillsammans med stjärnkollegan Henrik Stenson.

Tävlingen i Halmstad blev en stor succé när det svenska stjärnskottet Linn Grant vann med hela nio slag. Svenskan blev därmed den första kvinnan att vinna en tävling som även ingick på herrarnas Europatour.

– Självklart var det imponerande från Linn ända från första rundan. Kul att se att hon höll under helgen och på söndagen kändes det som att hon lade i en annan växel. Hon bara sprang ifrån de andra i startfältet.

Grants framfart gav eko i världen. Inte enbart svenska tidningar skrev om den historiska segern utan även internationella nyhetsbyråer och tidningar gav 22-åringen och den mixade tävlingen ett stort utrymme.

– Jättekul för tävlingen, svensk golf och damgolf över huvud taget. Det utrymmet i pressen är Linn och Scandinavian Mixed värda. Det här visar att konceptet funkar och det är bra för golfen, säger Annika Sörenstam.

Läs mer: Halvtimmen som splittrade golfsporten

Du kanske också gillar