Hem Sport Är det dags för herrar och damer att spela lika många set?

Är det dags för herrar och damer att spela lika många set?

förbi admin
0 kommentar

Det är en av tennisens mest omdebatterade frågor – men få verkar ha svårt att kunna svara tvärsäkert på frågan varför damer egentligen spelar bäst av tre set i grand slam-sammanhang samtidigt som herrarnas matcher avgörs i bäst av fem.

Många menar att det är något som ligger i sportens konservativa och traditionstrogna dna. Andra hävdar att det är tiden som är en bristvara och att det inte finns utrymme i spelschemat som tillåter två parallella turneringar med så långa matcher.

Inom längdskidåkningen går åsikterna isär huruvida det är rätt att i jämställdhetens tecken införa lika långa sträckor för båda könen – och även i tennisens värld har infallsvinklarna varierat på samma tema.

En som inte vill se kvinnor gå över till att göra upp i bäst av fem set i Australian Open, Franska öppna, Wimbledon och US Open är tidigare tennisproffset Johanna Larsson, som bäst 45:a på världsrankningen i singel och 20:e i dubbel.

– Det är väl underhållningsvärdet som är viktigast? Jag är hellre för att herrarna i så fall ska gå ner och spela tre set, säger hon.Foto: Rob Prange/TT

34-åringen tycker att femsetare ofta riskerar att bli utdragna och att fördelen med att spela upp emot tre set är att varenda poäng blir viktig redan från första boll.

Du tycker inte att det är märkligt att det inte är lika?

– Jag upplever inte att det är ett problem eller negativt mot damerna. Jag är helt säker på att vi skulle orka med fem set, men frågan är om det skulle vara på bekostnad av underhållningen och kvalitén på tennisen, säger Johanna Larsson.

Det har gått 121 år sedan två damer senast gjorde upp i bäst av fem set i en grand slam. US Open är den enda av de fyra mest prestigefyllda turneringarna som har anammat samma upplägg för båda könen, men när amerikanskan Elisabeth Moore år 1901 spelade två femsetare – totalt 105 game – två dagar i följd tog det amerikanska tennisförbundets (mansdominerade) ledning det kontroversiella beslutet att hädanefter låta damerna göra upp i bäst av tre.

På International Tennis Hall of Fames hemsida citeras Moore enligt följande på tal om den plötsliga omställningen.

Jag tycker inte att en sån förändring borde genomföras utan att beakta de kvinnliga spelarnas önskan. Tennis är ett spel som inte bara handlar om skicklighet utan även om uthållighet – och jag förstår inte varför en så radikal förändring ska göras bara för att tillfredsställa några spelare som inte tar sig tid eller har lusten att komma i rätt kondition för att spela.”

US Open är den enda av de fyra grand slam-turneringarna där damer en gång i tiden har spelat i bäst av fem set.Foto: Mary Altaffer/AP

Sedan lång tid tillbaka är det här inte en fråga om fysisk kapacitet eller ork men trots det så har reglerna bergfast legat kvar.

Mellan 1984 och 1998 var femsetsmatcherna under en begränsad tid tillbaka i damernas världselit, detta i finalerna av det årliga WTA-slutspelet, men utöver det har det enbart handlat om matcher i bäst av tre, som även herrarna spelar på ATP-touren.

När det kommer till de anrika grand slam-sammanhangen är frågan dock inte om damer och herrar kommer att spela lika många set i framtiden, utan om r. Detta tror i alla fall Björn Hellberg – journalist och författare men mest känd som ”tennisoraklet”.

– Damernas uppfattning är nästan genomgående att de vill ha samma längd på matcherna som herrarna. Alla som jag har intervjuat har sagt att de vill det, säger Hellberg.

– Det ligger i linje med att vi ska ha en nivellering i prispengar – förut var det en enorm skillnad, men nu är det ju lika. De som var emot det hävdade att herrarna hade längre arbetsdagar och spelade bäst av fem set – men redan då, för 30 år sedan ungefär, sa damerna att de var beredda att spela lika länge.

Björn Hellberg under Nordea Open i Båstad sommaren 2021.Foto: Anders Bjurö/TT

Vad är din bild? Varför har damer och herrar alltjämt olika upplägg i grand slams?

– Bedömningen var från början att damerna inte orkade lika mycket, och det var ingen som protesterade mot det för hundra år sedan. Men i dag stämmer ju inte det alls. Damerna är, i stort sett i alla idrotter, lika starka som herrarna och lika vältränade.

Så varför har det inte ändrats tillbaka?

– Jag skulle tro att det är på grund av en konservativ hållning på det hela. Det är min uppfattning.

Utan framgång har DN sökt representanter i det internationella tennisförbundet ITF för att höra om det finns någon grund för Björn Hellbergs profetior. En annan som borde ha kännedom om en förändring skulle vara nära förestående är Christer Sjöö, som inte bara är generalsekreterare i Svenska tennisförbundet utan även sitter i den ITF-drivna kommittén ”Gender equality”.

Några dylika diskussioner har han dock inte tagit del av.

– Nej, den frågan har inte diskuterats i den ramen om jag ska vara ärlig. Däremot har det varit fokus på att öka antalet kvinnor på beslutande positioner i våra styrelserum och som tränare till våra spelare. Tidigare har det varit mycket fokus på lika prispengar, säger Christer Sjöö.

Sedan 2007 är den ekonomiska ersättningen densamma för damer som för herrar i de fyra stora grand slam-turneringarna.

– Tennisen en jämställd idrott, fortsätter Sjöö och tillägger:

– I den sista undersökningen jag såg så var 47 procent av utövarna kvinnor. Däremot har tennisen en utmaning gällande ledar- och tränarsidan i världen. Det handlar mer om det än att damerna spelar färre set.

Generellt går vi mot ett klimat där det ska vara likvärdigt, samma premisser och att det ska vara samma möjligheter oavsett om man är en dam- eller herridrottare.

Generellt välkomnar Johanna Larsson att allt fler idrotter tar kliv för att sudda ut skillnaderna mellan könen, så länge det inte innebär sämre förutsättningar och att korrigeringen inte sker bara för sakens skull.

För tennisens del tycker hon i alla fall inte att det är nedvärderande för damerna att de spelar färre set än herrarna fyra gånger per år.

– Generellt går vi mot ett klimat där det ska vara likvärdigt, samma premisser och att det ska vara samma möjligheter oavsett om man är en dam- eller herridrottare. Sen kanske det finns undantag för vissa idrotter beroende på om det är på bekostnad av idrotten eller om det gynnar den, säger hon.

Om det är till gagn för tennisen eller inte låter Björn Hellberg vara osagt. Men om han får agera spåman (”Jag är ju ofta bättre på att redogöra för vad som har hänt än vad som kommer hända … ”) så tror han mer på att damerna skiftar till att spela bäst av fem set framöver snarare än att herrarnas matcher blir kortare.

– Jag tror att det kommer att bli enhetligt på ett eller annat sätt. Det kan dröja några år, men antingen blir det att herrarna går ner eller att damerna går upp. Jag tror snarare på det andra alternativet, säger han.

Du kanske också gillar