Hem Sport Armand Duplantis om 6,30: ”Säger pappa det så är det nog sant”

Armand Duplantis om 6,30: ”Säger pappa det så är det nog sant”

förbi admin
0 kommentar

Det var i samband med världsrekordet under inomhus-VM i Belgrad tidigare i år som Greg Duplantis luftade sina högt ställda förväntningar på Armand Duplantis och menade att sonen kan hoppa 6,30 – minst.

När DN frågar honom om hans egna tankar kring höjden börjar stavhopparen först skratta.

– Ja, jag hörde att han sa det, säger Duplantis.

Vad tror du då?

– Ja, jag vet inte. Men du vet om pappa säger det så är det nog sant.

Armand Duplantis hoppade först 6,19 och två veckor senare nådde han 6,20 under inomhus-VM i Belgrad. Nu vill han nå världsrekord när han tävlar utomhus.

Foto: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Efter tolv månader som bland annat innefattat OS-guld i Tokyo, inomhus-VM-guld i Belgrad samt dubbla världsrekord är Armand Duplantis i Stockholm för att prata om en fullmatad utomhussäsong där Diamond League står först på schemat.

Redan på tisdag bär det av till Qatar för att tävla i Doha på fredag. Trots sina framgångar den senaste tiden har 22-åringen inga problem med att motivera sig själv.

Inte minst när också utomhus-VM i Eugene stundar i juli. Armand Duplantis är öppen med att det är just VM i USA som är det stora målet.

– Jag vill göra som Bubka (Sergej, före detta stavhoppare som bland annat satte 35 världsrekord) som vann allt. Jag har aldrig vunnit utomhus-VM så det är viktigast i sommar, säger Duplantis.

– Jag vill fortsätta utveckla sporten och jag njuter verkligen av att bara försöka bli bättre hela tiden, fortsätter han.

Har du någonsin haft svårt att motivera dig?

– Inte egentligen. De senaste två åren har jag känt mig väldigt motiverad. Före det hade jag låga dagar precis som alla personer men jag känner att jag är väldigt motiverad att se till att jag når dessa mål.

Som stavhoppare har du uppnått saker ingen annan gjort tidigare. Var hittar du inspiration?

– Det finns många killar jag blir väldigt inspirerad och även av mina rivaler. Förra året bodde stavhopparen Cole Walsh hos mig och han lärde mig flera saker om återhämtning. I min situation hade jag kunnat tycka att jag var för bra för att att lyssna eftersom jag hoppar högre än honom. Men det är inte så jag ser på det. Det spelar ingen roll hur bra du är du kan alltid lära dig nya saker, säger Armand Duplantis.

Armand Duplantis och pappa Greg Duplantis kramar om varandra under inomhus-VM i Belgrad.

Armand Duplantis och pappa Greg Duplantis kramar om varandra under inomhus-VM i Belgrad.

Foto: Jessica Gow/TT

Utöver stavhopp har Armand Duplantis även ett stort intresse för golf. Han berättar att golfen är en viktig avkoppling under en intensiv idrottsvardag med mycket press.

– Frågar du min flickvän och min mamma skulle de säga att det har spårat ur. Men det har de sagt de senaste två åren. För mig är det skönt att ha andra saker att fokusera på. Jag kan inte bara gå hem och kolla på stavhoppsklipp. Jag vill mixa in lite Tiger (Woods) också, säger Armand Duplantis.

Läs mer:

Greg Duplantis: ”Han kan hoppa 6,30”

Världsrekord och VM-guld för Armand Duplantis

Nya stavar ska ta ”Mondo” till nya höjder i VM

Du kanske också gillar