Hem Sport Avgörande frågan: Hur ska Champions League-miljarderna fördelas?

Avgörande frågan: Hur ska Champions League-miljarderna fördelas?

förbi admin
0 kommentar

På Real Madrids årsmöte i november försvarade klubbens ordförande Florentino Perez ”Super League”, projektet från några av Europas största klubbar som kollapsade på ett spektakulärt sätt förra våren.

Enligt Florentino Perez skulle superligan innebära en nödvändig och radikal omvälvning av europeisk fotboll som skulle innebära sundare finanser.

Men det europeiska fotbollsförbundet Uefa satte emot, med hjälp av en massiv proteströrelse av supportrar i främst England.

– Uefa är ett monopol, sade Real Madridordföranden.

På lördag spelar hans lag final i Champions League mot Liverpool – ett spanskt gammalt storlag med ekonomiska problem mot en av de främsta klubbarna i Premier League, ligan som drar ifrån alla andra med sina enorma tv-avtal.

Superligan, som fortfarande existerar som organisation, tog inspiration från den amerikanska idrotten och vill vara en stängd liga där de klubbar som äger den deltar. Det går tvärt emot den europeiska modellen där hela systemet hänger ihop från de lägsta serierna i varje land till den internationella toppen i Champions League, och det går att flyttas upp och ner mellan divisionerna.

När Super League lanserades protesterade supportrar runt om hela England. De engelska klubbarna drog sig snabbt ur projektet.

Foto: Matt Dunham/AP

Åtminstone i teorin. I praktiken menar många att någon form av superliga redan existerar, eftersom det blir allt svårare för andra att konkurrera sportsligt med de klubbar som har mest pengar.

Det finns flera olika intressenter i dragkampen om hur klubbfotbollssystemet ska se ut. Bland aktörerna finns förbunden själva, Fifa och Uefa, som samtidigt också är de institutioner som reglerar hela systemet.

För några veckor sedan tog Uefa beslut om ett nytt, utökat format för Champions League, Europa League och Conference League efter 2024, med 36 i stället för 32 lag i varje. Fler Uefamatcher betyder mer Uefapengar – som förbundet distribuerar till klubbarna.

Därför vill de största klubbarna ha en superliga där de själva äger tv-rättigheterna till matcherna i stället för Uefa, och därför protesterar de mindre föreningarna mot både storklubbarna och Uefa.

– Det låter förmätet att säga att vi är gräsrötter – det finns många under oss som är gräsrötter – men i det här systemet är vi gräsrötter. Och det måste man förstå, att om man inte vårdar hela ekosystemet utan bara lägger på fler och fler saker på toppen, då får det följder längre ner, säger Mats Enquist.

Han är generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef), de svenska elitklubbarnas intresseorganisation, och sitter i styrelsen för European Leagues.

I förhandlingarna om hur den europeiska fotbollen ska se ut finns det två olika organisationer som representerar klubbarna. Det är ECA, där de största klubbarna finns, och European Leagues, som representerar alla ligor.

European Leagues har flyttat fram sina positioner på senare år, under förre Sef-ordföranden Lars-Christer Olssons ledning, och har numera en plats i Uefas styrelse.

Förra året tog sig Malmö FF till Champions League.

Förra året tog sig Malmö FF till Champions League.

Foto: Anders Bjurö/TT

Det nya formatet för Europafotbollen innebär fler Uefa-matcher som konkurrerar med de inhemska serierna både på tv-marknaden och i matchkalendern, men European Leagues och europeiska supporterorganisationer nådde vissa framgångar. Gruppspelet utökas med två matcher i stället för föreslagna fyra, och ett förslag om att klubbars historiska resultat ska vägas in i kvalificeringen, vilket hade gynnat de redan framgångsrika, gick inte igenom.

Men det nya formatet har avhandlats separat från frågan om hur pengarna från turneringarna ska fördelas. De diskussionerna inleds på ett möte med Uefas Club Competitions Committee nu i helgen.

Säsongen 2021-2022 ger Uefas klubbturneringar på herrsidan en nettoomsättning på 35 miljarder kronor. Fyra procent av det går till de som inte deltar alls.

Av de cirka 29 miljarder som återstår efter bland annat kostnader för arrangemangen och ett bidrag till damernas Champions League, går 6,5 procent till Uefa. Resten fördelas på de deltagande klubbarna. 70 procent till de som spelar i Champions League, 16 procent till Europa League, och 8 procent till klubbarna i den nya tredjeturneringen Conference League.

Hur mycket pengar man får beror inte bara på hur många matcher man vinner. I Champions League delas till exempel 30 procent av pengarna ut enligt en koefficient som bygger på de senaste tio årens resultat, och 15 procent enligt värdet på respektive lands tv-marknad.

European Leagues vill ha en fördelning som de ser som mer rättvis, där de som inte spelar i Europa får mer.

Mats Enquist pekar på hur Europapengarna blivit en vattendelare som gör det svårare för klubbar som inte varit med i Europaspelet att komma i kapp, och tar upp de enorma spelarlöner och övergångssummor som finns på högsta nivån.

Enligt medieuppgifter ska Kylian Mbappé ha fått en miljard kronor i bonus när han förlängde sitt kontrakt med PSG förra veckan.

Enligt medieuppgifter ska Kylian Mbappé ha fått en miljard kronor i bonus när han förlängde sitt kontrakt med PSG förra veckan.

Foto: Franck Fife/AFP

– Var det det vi var ute efter? Att enskilda spelare och agenter skulle ta en så oerhört stor del av kakan? Det lilla fåtalet klubbar som får mest, de slåss ju om de absolut mest attraktiva spelarna. Det där skulle vi vrida om lite grand så att även de föreningar som inte deltar men ändå är viktiga för ekosystemet också får del av välståndet, att gapet inte blir för stort, säger han.

I Sverige är Malmö FF den klubb som har lyckats vara med i Europa kontinuerligt och därmed blivit betydligt rikare än resten. Föreningens vd Niclas Carlnén sitter i storklubbarnas organisation ECA:s styrelse, där han representerar den tredje klubbnivån av fyra, och också i Uefas klubbkommitté som ska träffas i helgen. Hur ECA kommer ställa sig är för tidigt att säga, säger han.

Niclas Carlnén påpekar att det fortfarande är de inhemska tv-avtalen som står för de största pengarna i den europeiska fotbollen, och att Europadeltagande inte är lika avgörande i de stora ligorna som det är i Sverige.

– Malmö FF är en stor klubb i Sverige, men en medelstor eller liten i europeiskt perspektiv. Jag tycker att det är viktigt att förbättra för de klubbarna som är i vår storlek att ta sig in i Europaspel. Och det lyckas man förhoppningsvis med i det nya formatet, säger han.

Du kanske också gillar