Hem Sport Bekräftat: Glas och Kullberg coronasmittade

Bekräftat: Glas och Kullberg coronasmittade

förbi admin
0 kommentar

”Efter genomförda pcr-test är det nu bekräftat att spelarna Hanna Glas och Emma Kullberg samt ledaren Rasmus Liljeblad testat positivt för covid-19. De tre personerna kommer fortsatt hållas separerade från truppen och följas upp löpande för att kunna återvända till laget så fort som möjligt”, skriver landslaget i ett pressmeddelande

– När de är symptomfria, tagit ett negativt antigen-test samt klarat vår interna medicinska hälsokontroll är de välkomna tillbaka in i verksamheten, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi i ett uttalande.

Hanna Glas har spelat varenda minut hittills i EM. Emma Kullberg ingenting.

Beskedet kommer efter att landslaget tidigare i veckan larmat om tre misstänkta covidfall. På en pressträff berättade landslagsläkaren Houman Ebrahimi att det rörde det sig om två spelare och en ledare som hade lämnat positiva antigentest. Trion har sedan dess isolerats i väntan på pcr-testning.

Vilka som har testat positivt har man däremot inte velat uppge förrän nu.

Emma Kullberg under en landslagsträning i England.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Brightonspelaren Emma Kullberg är uttagen i truppen som mittback men har på träningar under EM varit den som bytt av Bayern München-proffset Glas som högerback.

Rasmus Liljeblad är landslagets fotbollspsykologiske rådgivare.

För att återsluta till verksamheten krävs nu negativt antigen- eller pcr-test, symtomfrihet samt en godkänd hälsoundersökning.

Sverige möter Belgien i EM-kvartsfinal på fredag. Och då är frågan vem som tar högerbacksplatsen, om inte den smittade duon är tillbaka.

Mittbacken Amanda Ilestedt har tidigare vikarierat där. Även Nathalie Björn – som använts som både mittback och mittfältare hittills i EM – kan vara ett alternativ liksom allroundspelaren Elin Rubensson.

Rubensson användes under Pia Sundhages tid som förbundskapten ofta som ytterback, men i VM 2019 var hon given innermittfältare ihop med Caroline Seger.

Efter återkomsten från graviditet och mammaledighet har hon spelat back, mittfältare och anfallare i klubblaget Häcken, i landslagscomebacken i våras var hon uttagen som back men i EM-truppen är hon listad som mittfältare.

– Jag försöker se det som en styrka. Det är tack vare det jag har spelat så mycket landskamper, sen är det klart att jag kan sakna kontinuiteten också och att verkligen få bli bra på en position, sade Rubensson under EM-förlägret i Båstad.

I bagaget finns 71 blågula matcher.

Du har varit tydlig med att du vill vara mittfältare, men hoppat runt i landslaget också efter comebacken?

– Det har faktiskt varit helt okej. I nuläget är jag bara jätteglad att jag tagit mig tillbaka till landslaget. Jag spelar där tränaren vill ha mig.

Även flera andra landslag har drabbats av covidfall under fotbolls-EM i England. Däribland Nederländerna, vars storstjärna Vivianne Miedema testat positivt vilket även Jackie Groenen har gjort. Englands förbundskapten Sarina Wiegman är en annan som har smittats.

Texten uppdateras.

Läs mer:

Inga nya covidfall i EM-truppen – men oro bland stjärnorna: ”Blir ett stresspåslag”

Du kanske också gillar