Hem Sport Bilderna efter herrarnas stafett i OS har skapat debatt

Bilderna efter herrarnas stafett i OS har skapat debatt

förbi admin
0 kommentar

Bilderna på de trumpna norska stafettherrarna har skapat debatt.

Manifesterad besvikelse av tre – den fjärde bytte om – målar bilden av åkare med imponerande ambitioner.

Det ger också intryck av ett landslag med hög svansföring.

”Det er ingen skam å snu”, är ett befriande motto som jag fick till mig tidigt i livet och plockar fram då och då.

Det fyller sin funktion när det kommer till fjällvett, men också i vardagen i stort.

Det är okej att vända, att ”ge upp” eller rättare sagt agera ansvarsfullt mot sin egen kropp och med respekt för de yttre omständigheterna. Det kan finnas andra faktorer som spelar in.

Som bättre motståndare (ROC!)

”Det är svagt att ta silver i stafetten. Det är likadant om vi blir nummer två, tre eller fyra i en sån här stafett. Ingen bryr sig. Silver är ett nederlag i stafettsammanhang. De som har bott i Norge på min tid och inte förstått det, har inte följt med.”

Orden kommer från Petter Northug och han om någon borde veta allt om förväntningar, krav och leverans under exceptionellt pressande förhållandena.

Men OS 2022 är inget vanligt mästerskap.

Pallen på herrarnas stafett.

Laddade upp med bråk

Det norska landslaget höll knappt på att ta sig till Kina efter covid-utbrott i truppen. Tränaren Arild Monsen och Simon Hegstad Krüger har ramlat in i OS-byn de senaste dagarna.

In på första sträckan kastades en tävlingsovan Emil Iversen som laddat upp med landslagsbråk efter petningen på 15 kilometer.

Iversen stod efteråt i det tunga snöfallet och tog på sig rollen som syndabock. Han konstaterade det utan omsvep, utan att darra på rösten och det bara slår mig att något känns fel.

Har förväntningarna och kraven på de norska åkarna blivit så kvävande att kontakten med känslorna stängts av?

Therese Johaug sa att hon blev alldeles rörd av de tyska åkarnas hjärtliga, innerliga glädje över stafettsilvret. Hennes egna guldskrik kanske är mer av – lättnad.

Ett silver är inte skam

I går var det fransmännen som tog firandet till högre höjder. De har en tendens att göra det när tillfälle finns,  men det är ändå befriande att se glädjen, vänskapen, den franska trikoloren på axlarna på en nöjd Maurice Manificat. Även när ryska björnkramen med en skäggig Sergej Ustiugov på mållinjen kändes varm från läktarplats.

Sett till åktiderna i det norska laget hade Emil Iversen fjärde bästa tid och orkade inte svara när det ryska tåget gick. Pål Goldberg hade femte bästa åktid på sin andrasträcka. Hans-Christer Holund och Johannes Hösflot Kläbo hade båda näst bästa sträcktid. 

Med det vinner man inte guld.

Ett silver är dock inte skam.

Inte ens för en stolt norsk längdnation.

Publisert:

Du kanske också gillar