Hem Sport Björn Seeliger simmar bara lagkapp: ”Vill inte bränna ut mig”

Björn Seeliger simmar bara lagkapp: ”Vill inte bränna ut mig”

förbi admin
0 kommentar

– Men lagkappen ville jag likväl inte missa. Det är en viktig framtidssatsning. Ska vi få fram ett bra lag måste vi börja någonstans, och jag vill vara med på den resan. Så därför tog vi beslutet att jag reser till Budapest och simmar frisimslagkappen, och sedan reser jag hem igen.

Björn Seeliger fortsätter med ett skratt:

– Lagkapper är skitkul att simma. Vi gör ju ofta det på college, och det är verkligen en rolig grej. När vi nu får chansen att göra det med landslaget i ett VM lockade det.

Förra sommaren debuterade Björn Seeliger i OS.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den här våren har Björn Seeliger klivit fram som en blivande stjärna.

Under collegemästerskapen NCAA i USA – Seeliger tränar och studerar sedan två år tillbaka på University of California, Berkeley – som avgörs i yardsbassäng svarade han för det ena snabba loppet efter det andra.

Björn Seeligers tider på 50 och 100 yard frisim, 18,57 sekunder respektive 40,75, var de näst snabbaste tiderna någonsin under NCAA (en yard motsvarar 0,9144 meter).

Enda simmaren som har varit snabbare är världens för närvarande bästa manliga simmare Caeleb Dressel, som dominerade i mästerskapet för fyra år sedan.

Visserligen är det en omställning att gå från yardsbassäng till 50-metersbassäng, men likväl var Björn Seeliger på förhand ett svenskt hopp i sim-VM i Budapest som inleds lördagen den 18 juni.

Men nu blir det alltså inga individuella VM-starter för 22-åringen.

– Det senaste året har varit intensivt. Ganska snart efter OS i Tokyo åkte vi tillbaka till USA och började träna, och NCAA är en riktig urladdning. Vi toppar i princip sex-sju veckor inför den tävlingen, och det tog sin tid att komma tillbaka fysiskt, säger Björn Seeliger.

– Med tanke på att mitt stora mål är om två år (OS i Paris) kände jag därför att det jag bäst behöver nu var tid för återhämtning för att vara säker på att min satsning blir hållbar.

Även om det inte blir några individuella starter i VM i Budapest kommer Björn Seeliger att få chansen den här sommaren att simma hem mästerskapsmedaljer. I augusti avgörs nämligen EM i Rom.

Även om det inte blir några individuella starter i VM i Budapest kommer Björn Seeliger att få chansen den här sommaren att simma hem mästerskapsmedaljer. I augusti avgörs nämligen EM i Rom.

Foto: Johan Jeppsson/TT

DN berättade i fredagens tidning om den satsning som Svenska simförbundet under ledning av förbundskaptenen Martina Aronsson gör för att få fram bra lagkappslag även på herrsidan. Något som i förlängningen förhoppningsvis ska bli ett lyft för svensk manlig simning som tappat de 10–15 senaste åren.

Lagkappslaget på 4×100 meter frisim i VM i Budapest är det första svenska herrlaget i ett långbane-VM på elva år.

– Jag tror att lagkappslag kan fungera som ett lok för svensk herrsimning. Det kan både inspirera unga simmare så att de har något att satsa på, men också kanske vara en nytändning för de lite äldre som annars kanske hade lagt av, säger Björn Seeliger som är VM-lagets toppsimmare.

Såväl försöken som finalen på 4×100 meter frisim avgörs på VM:s första dag lördagen den 18 juni.

– Förhoppningsvis tar vi oss till final så att det blir två lopp för mig, säger Björn.

Senare i sommar avgörs långbane-EM i Rom. Där planerar Björn Seeliger däremot att simma individuellt.

– Det gör att jag får en bra tävling i sommar vilket känns lagom, säger han.

Läs mer:

Frölander vet hur laget triggar urkraften

Supertider av Seeliger – närmar sig storstjärnan

Du kanske också gillar