Hem Sport BK Häcken – så blev Göteborgs kvartersgäng Sveriges bästa lag

BK Häcken – så blev Göteborgs kvartersgäng Sveriges bästa lag

förbi admin
0 kommentar

1940. Den försvunna häcken

Förra året efterlyste Hela Hisingen – ”din lokala nyhetssajt med fokus på Sveriges fjärde största ö” – bilder på häcken som gav Häcken sitt namn.

Det tycks varken finnas foton på eller exakta uppgifter om hur den såg ut, men häcken ska ha legat vid korsningen mellan Väderkvarnsgatan och Tunnbindaregatan. Där fanns det 1940 ett gäng tonårskillar som ville börja spela riktiga matcher, och den 2 augusti det året bildade de föreningen BK Häcken.

Förstavalet som namn var BK Kick, men det var redan upptaget. Och enligt klubbens egen historieskrivning var de gulsvartrandiga tröjorna de enda som fanns att tillgå i sportaffären.Foto: Kamerareportage/TT

Fotbollen spreds i Göteborg i slutet av 1800-talet av skotska textilarbetare, Örgryte bildades 1887, Gais 1894, IFK Göteborg 1904. Häcken är en senkomling, och har än i dag en betydligt mindre etablerad supporterskara.

Under det första decenniet kallades laget ”kometerna” för sina många segrar. 1951 nådde de division tre, och två år senare var de nära avancemang till allsvenskan.

1960 invigdes ”Häckenborg”, en ambitiös klubbstuga för en förening i tredjedivisionen, som också genererade intäkter genom uthyrning. Men sportsligt gick det nedåt. 1971 gjorde Häcken en säsong i division fem.

1975. ”En fis i vinden” och Gothia cup

Nationalteatern spelade kabarén ”En fis i vinden” 1979 på Pustervikskällaren, en lokal delägd av BK Häcken.Foto: Kamerareportage/TT

När Häcken började omtalas lite mer i rikspressen var det framför allt på kultursidorna.

1979 recenserade DN:s Betty Skawonius uppsättningen ”En fis i vinden” av Nationalteatern, teatergruppen och rockbandet som var en central del av 1970-talets proggrörelse. Föreställningen sattes upp på Pustervikskällaren, i folkmun kallad Röva.

”Enligt humorns gudomliga lagar ägs lokalen numera av BK Häcken – samt Maneten och Nationalteatern, representanter för idrott, konst, teater och musik”, skrev hon.

De drev ett kulturhus tillsammans under en period, och i DN:s arkiv dyker Häckens involvering i olika teaterföreställningar upp i flera andra artiklar på slutet av 70-talet. Samtidigt satsade klubben på att gå upp i allsvenskan.

1978 kom en roman, ”Dragningen”, skriven av Bertil Ahl, pseudonym för Anders Lönnbro och Lars-Göran Nilsson, båda aktiva i kommunistiska KFML(r). Bokens klubb ”Hagen” var alter ego för Häcken, i en bok där kommersialiseringen av idrotten var ett tema.

”I Häckens styrelse har inte ett enda idrottsbeslut tagits på de senaste två åren. Styrelsemedlemmarna utvecklas i stället till en sorts direktörer”, konstateras i DN:s intervju med författarduon, som samtidigt påpekar att föreningen genom sin ungdomsverksamhet känner ett samhällsansvar.

Invigning av Gothia Cup 1998 – ungdomsturneringen som blivit världens största.Foto: Kamerareportage/TT

Den viktigaste satsningen inleddes 1975: Gothia Cup. Sedan dess har den välkomnat lag från hela världen till Göteborg om somrarna, blivit världens största ungdomsturnering, och gjort Häcken till en av Sveriges rikaste klubbar.

1982 gick Häcken under Agne Simonssons ledning upp i allsvenskan för första gången.

2014. ”Göteborgshumor” och ny arena

Örgrytes supportrar vädrade missnöje över att ha blivit av med Gamla Ullevi, i samband med Svenska cupen-mötet 2014.Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Den 1 mars 2014 möttes Häcken och Örgryte i Svenska cupen, på Valhalla IP. Öis-supportrar passade på att protestera och på en banderoll riktade de in sig på Häckens klubbdirektör:

”När Dennis A slickat pamprövarna rena, står svensk fotbolls fader utan arena.”

När Häckens gamla hemmaarena Rambergsvallen hade rivits och en ny höll på att byggas, fick laget tillfälligt flytta in på Gamla Ullevi. Därmed fick Öis, som åkt ner i division ett, inte plats.

Dennis Andersson själv tog protesterna med ro.

– Gamla Ullevi är en arena som de har spelat på sedan den byggdes, så jag kan ha förståelse för frustrationen. Men detta är bara humor. Göteborgshumor, sade han till Aftonbladet om banderollen.

Häcken var på väg upp.

Efter 1983 dröjde det tio år tills klubben var tillbaka i allsvenskan. De gjorde gästspel även 1998, 2000–2001 och 2005–2006. 2009 invigdes anläggningen Gothia Park Academy, ett stort klubbhus och fyra träningsplaner för alla föreningens lag.

Bild 1 av 2

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Bild 2 av 2

Foto: Kamerareportage/TT


Samma år gick Häcken upp i allsvenskan igen, och nu etablerade de sig. Rambergsvallen höll inte längre för de allsvenska kraven, och kommunen byggde nya Bravida arena som invigdes 2015.

Året efter, 76 år efter föreningens bildande, vann Häcken sin första titel. Hisingslaget slog Malmö FF i finalen i Svenska cupen.

Häcken vann Svenska cupen 2016 – klubbens första titel.Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

2021. Hopslagningen

På ett extra årsmöte i januari 2021 tog medlemmarna i BK Häcken ett beslut som var kontroversiellt i svensk supporterrörelse. Föreningen tog över Kopparbergs/Göteborg FC:s A-lag, som nyss vunnit damallsvenskan. Klubbens eget damlag, bildat 1978, spelade vidare i division två.

I ett slag hade Häcken plötsligt två lag som var bland Sveriges bästa både i damernas och i herrarnas serie.

I två år har BK Häcken haft topplag både på dam- och herrsidan.Foto: Adam Ihse/TT

2022. Guldåret

Norrmannen Per Mathias Høgmo, som tog över som huvudtränare sommaren 2021, har lyckats göra Häcken till ett vinnande lag. Med ett offensivt, passningsorienterat spel och Alexander Jeremejeff som målspruta längst fram har Häcken varit lag som hållit till högt upp i tabellen hela säsongen. När de andra topplagen svajade fortsatte Häcken ta trepoängare – det gav till slut klubben det efterlängtade första SM-guldet.

Häcken med sina guldhjälmar efter segern i söndagens match mot IFK Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Du kanske också gillar