Hem Sport Blackstenius: ”Trivdes inte med den blyga personen jag var”

Blackstenius: ”Trivdes inte med den blyga personen jag var”

förbi admin
0 kommentar

Visserligen slog Stina Blackstenius igenom med F19-EM-guldet 2015 och gjorde som 20-åring mål i både OS-kvartsfinalen och OS-finalen året därpå.

Men 2017 gick flytten till franska ligan och Montpellier. Och efterhand krympte både speltid och självförtroende.

Det var svårt att förstå vad tränaren sa, och tufft att få kontakt med klubbkamraterna, har anfallaren tidigare berättat. Under EM i Nederländerna samma år var hon ”inte så pigg på att göra intervjuer”, minns dåvarande förbundskaptenen Pia Sundhage:

– Men i dag är hon en stjärna.

Stina Blackstenius under EM 2017, här flankerad av dåvarande förbundskaptensduon Lilie Persson och Pia Sundhage.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Ja, spelaren från Vadstena som tidigare framstod som blyg och oerfaren har vuxit till sig och tagit för sig. Både på och utanför planen.

Tacka en återkomst till damallsvenskan (i Linköping och Häcken), och i år en flytt till England och Arsenal för det.

– Jag är väldigt glad över den flytten och det beslutet som jag tog, säger Blackstenius som på fredagen spelar EM-kvartsfinal mot Belgien.

– Jag kände väldigt tidigt när jag kom till Arsenal att det är en väldigt, väldigt bra miljö att vara i med otroligt skickliga spelare på alla sätt och vis. Att få möjligheten att spela med dem varje dag… det är klart att jag hoppas att det gör mig till en bättre fotbollsspelare.

Om man jämför med hur det var 2017 i Montpellier så känns det som du har ”hittat hem” lite mer i den här utlandsflytten?

– Det har jag verkligen, svarar Blackstenius.

– Det är nästan svårt att jämföra de här två flyttarna. Den känslan som jag har nu vet jag inte om jag någonsin kände i Montpellier. Att det kändes rätt från början har varit en väldigt stor lättnad, för det var en utmaning och det blev ju inte alls som jag ville eller så som jag hade tänkt i Frankrike. Så jag är glad att jag vågade chansa igen efter de känslorna som jag hade då.

Det fanns en oro att ”jag kanske inte klarar av att spela utomlands?”

Var det läskigt att ta det steget igen?

– Ja, men lite. Det fanns en oro att ”jag kanske inte klarar av att spela utomlands”. Men nu har jag verkligen fått lära mig att det handlar om vilken miljö och kultur man har, hur man trivs med allt utanför fotbollen och så vidare.

– Det är mycket som ska spela in i en utlandsflytt och jag fick det helt enkelt inte att stämma förra gången. Jag var ju väldigt oerfaren när jag flyttade till Frankrike och visste inte riktigt vad jag ville egentligen. Men nu hade jag en helt annan känsla och inställning till den här flytten. Så bara magkänslan där var något helt annat.

I Arsenaltröjan. ”Det fanns en oro att 'jag kanske inte klarar av att spela utomlands'. Men nu har jag verkligen fått lära mig att det handlar om vilken miljö och kultur man har”, säger Stina Blackstenius.

I Arsenaltröjan. ”Det fanns en oro att ‘jag kanske inte klarar av att spela utomlands’. Men nu har jag verkligen fått lära mig att det handlar om vilken miljö och kultur man har”, säger Stina Blackstenius.

Foto: Liam Asman/TT

Under pågående EM i England nästan bubblar orden ur 26-åringen. Svaren är långa och utförliga och efter 5–0-krossen mot Portugal i söndags, där hon gjorde sitt första mål för turneringen, stannade hon nästan längst av alla spelare i intervjuzonen.

Hennes fullträff efter två bortdömda offsidemål var viktigt för självförtroendet inför fortsättningen av EM, tror förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Skönt att få det målet så klart, det var mycket vilja bakom det, säger också Blackstenius själv.

– Men för min del är det också viktigt att känna att jag tillför annat till laget än mål. Jag vill hjälpa till i försvarsspelet och försöka vara involverad på andra sätt också.

Sedan förra EM har hon blivit tryggare som person, säger hon. Och det kan hon dra nytta av också i landslagströjan.

– Jag trivdes inte riktigt med den här lite tillbakadragna och blyga personen som jag var då – så att kunna vara mer framåt nu, ta för mig på ett annat sätt och vara bekväm och trygg i det… det är jätteskönt.

Stina Blackstenius efter målet som ledde till seger mot Japan i OS-kvartsfinalen i fjol.

Stina Blackstenius efter målet som ledde till seger mot Japan i OS-kvartsfinalen i fjol.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Vad hon kan göra på planen känner också alla till. Blackstenius EM-resa började med en känning i låret, men nu har hon startat i de två senaste matcherna. På fredagen börjar utslagsmatcherna, och då trivs stjärnanfallaren som allra bäst.

Utöver mål i både OS-kvart och OS-final 2016 avgjorde hon såväl VM-åttondelsfinalen som VM-kvartsfinalen 2019. I OS i fjol var det Blackstenius mål som visade vägen till seger i kvartsfinalen mot Japan och i finalen gjorde hon matchens enda svenska mål innan ett straffdrama innebar blågult silver.

I årets EM kallas Sverige guldfavorit. Men Stina Blackstenius känner också en personlig press, säger hon.

– Dels för att jag sätter den pressen på mig själv – jag vill så gärna prestera och självklart har man höga drömmar och mål i det här mästerskapet. Dels har den byggts upp efter OS och i och med flytten till Arsenal.

Vad är det som gör att du trivs i de största matcherna?

– Det är svårt att svara på men det är många gånger jag känner att jag verkligen älskar de matcherna. Konstigt nog känner jag sällan nervositet där utan för mig är det de bästa matcherna man kan spela och uppleva. Vinnarskallen hos mig är väldigt, väldigt stor och den växer som allra mest när det står något på spel.

Bild 1 av 3
Stina Blackstenius i intervjuzonen på den svenska EM-basen i Chester, tidigare under EM.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Bild 2 av 3
Och på golfbil ihop med Filippa Angeldahl (till höger) på väg till träningen inför fredagens EM-kvartsfinal mot Belgien.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Bild 3 av 3
Mot Portugal i söndags gjorde Blackstenius sitt första mål under sommarens EM.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån


Läs mer:

Fortsatt covid-oro i fotbollslandslaget – tre spelare saknas inför EM-kvarten

Efter svenska covidsmällen: Rubensson redo för nygammal roll

Angeldahl hoppas ta rygg på idolerna: ”Vill bli mer som en ledare”

Rolfö: ”Vi förväntas vinna, det är upp till bevis”

Du kanske också gillar