Hem Sport Blågults lyxboende under fotbolls-EM

Blågults lyxboende under fotbolls-EM

förbi admin
0 kommentar

CHESHIRE. På den grönskande engelska landsbygden ska Sverige ladda för guld.

Blågults basläger Carden Park är det lyxigaste damlandslaget någonsin haft.

– Det är inte billigt. Det är det inte, avslöjar landslagschef Marika Domanski Lyfors.


TA UT DITT DRÖMLAG I NYA EM-ELVAN 2022 – TÄVLA HÄR


Redan när bilen svänger in genom stenporten slås vi av hur stort hotellområdet är. Direkt till höger ligger fotbollsplanen där Sverige ska träna under sommarens mästerskap. Själva hotellbyggnaden däremot, den syns inte ännu.

Sportbladet är på plats på gränsen till Wales för att testa det svenska spelarhotellet dryga månaden innan blågult checkar in. Det ska synas i sömmarna och vi ska smaka, känna och lukta oss igenom allt från den totalrenoverade spaanläggningen till gymmet och fotbollsplanen.

Givetvis ska rum, matsal, aktiviteter och träningsmöjligheter betygsättas.

Fullt med aktiviteter

Det är större chans att de svenska spelarna går vilse på de drygt 400 hektar än att de råkar ut för tristess och ”dör hotelldöden”.

Här finns bland annat dubbla 18-håls golfbanor, en toppmodern virtuell drivingrange, tennisbanor, bågskytte, ett nyrenoverat SPA och en höghöjdsbana.

– Vi får nog välja vilka aktiviteter man kan göra och inte. Vi får skicka upp ledarna på höghöjdsbanan, skrattar Domanski Lyfors.

– I början kanske man inte är i behov av att göra så mycket andra saker för då är det så mycket andra intryck, men man vill inte hamna i hotelldöden, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

Vana vid stjärnor

Med tanke på de långa avstånden är det praktiskt att det vimlar av golfbilar på området. De lär användas flitigt av spelarna.

Trots att maten på boendet är av hög klass så kommer Sverige ändå ha med sig egna kockar och i matsalen får landslaget en helt egen del.

När Sportbladet visas in i lokalen håller en servitör på att duka upp inför kvällens middag. Samtidigt som vår guide stolt presenterar utsikten och de walesiska kullarna som syns i horisonten berättar servitören nöjt att stället är godkänt även av Hollywoodeliten. 

Det är ett ställe som är vana att ta emot stjärnor. I höstas bodde Ryan Reynolds och Rob McElhenny här. Skådespelarduon äger det walesiska laget Wrexham som spelar sina hemmamatcher tjugo minuter bort.

Reynolds hade förundrat frågat var paparazzifotograferna gömde sig. Innan han insåg att det inte fanns några. Trots att det fanns gott om möjliga gömställen.

Vill inte säga kostnaden

Sverige hade en EM-bas även 2017, men då hade de inte möjligheten att välja själva utan var tvungna att ta ett av alternativen ur arrangörens katalog. Även om hotellet i sig var fint så hamnade de mitt i en vägkorsning.

Den här gången tog Blågult saken i egna händer och spelarna är nöjda.

– Det är klart man har hunnit kika lite på hur det ser ut och det ser väldigt, väldigt bra ut. Bästa möjliga, säger Stina Blackstenius.

Men smakar det så kostar det. Exakt hur mycket Sveriges lyxboende kostar vill inte landslagschefen avslöja.

– Det vet jag inte riktigt höll jag på att säga. Men det får vi väl räkna ihop när det väl blir aktuellt. Jag tycker vi har hittat ett mycket bra ställe, men billigt är det inte.

Det märks. Själva stället har renoverats och moderniserats för tiotals miljoner bara de senaste åren. För den som har lite pengar över går det nämligen att köpa med sig all konst på hotellområdet. Den dyraste skulpturen går på 3,8 miljoner svenska kronor.

Konstparken i anslutning till hotellet där besökare kan köpa konst för miljonbelopp

PLUSBETYG PÅ HOTELLET


OMRÅDETBetyg: 5 av 5 plus

Carden Park andas lyx och lugn. Från första stund. Med strax över 400 hektar är det ett område som är så stort att det till en början är svårt att ta in.

Vid sidan av golfbanan står en fasan och spanar på de som kommer åkandes längs bilvägen. Lite längre bort väntar en till. I dammen vid det sjuttonde hålet bor resortens svanar och längs golfbanan går stora svarta korpar. Ni hör, det är fåglar överallt så spelare som är rädda för fjäderfän kan få problem.


LÄGETBetyg: 4 av 5 plus

Det är mitt ute på den engelska landsbygden. Nästan så att vi har hamnat i Wales. Det är mellan en och två timmar till spelorterna med buss, vilket så klart är ett stort plus. Här kommer Sverige definitivt få lugn och ro, men betyget dras ner något av det faktum att det ligger mitt ute i ingenstans. Visserligen så är det vad spelarna önskade men om någon skulle få feeling och vilja se lite folkliv eller bara gå till en supermarket så är det kört.


TÄCKNINGEN – Betyg: 1 av 5 plus

Det finns ett problem och det kan snabbt bli stort. Under rundvandringen på området tappar vi täckningen gång på gång. Oftast kan ett välfungerande wi-fi väga upp, men inte alltid.


RUMMENBetyg: 4 av 5 plus

Det första som slår en när man öppnar dörren är, som på stora delar av hotellet, utsikten. De spelare som får rum som vetter mot Wales drar helt klart vinstlotten. Det är ganska mörkt på rummen men väldigt fräscht.

Det som kan ställa till problem här är om solen ligger på. Vi ser ingen ac på rummet men i garderoben står det åtminstone en liten fläkt undangömd. Låt oss hoppas att det inte blir en värmebölja likt den under VM i Frankrike i sommar, då kan det bli svettigt. 

Sängen är bekväm. Åtminstone om man gillar relativt hårda sängar. Kuddar finns det gott om och de är sköna. Tydligen så sköna att gäster hört av sig via hotellets sociala medier för att ta reda på var de kommer i från. Får se vem som snor med sig en hem?

Garderobsutrymmet är begränsat men det är kanske inte det största problemet. När vi öppnar badrumsdörren så går den nämligen inte att öppna fullt utan slår i toaletten. Dusch finns i badkaret och ska det bo två personer här. Ja, då får de slåss om utrymmet…


AFTERNOON TEA – Betyg: 5 av 5 plus

Det kanske viktigaste testet för att se hur brittiskt det är?

Vi får en kanna med te och det är välbalanserat i sin smak. Till det så kommer det ett kakfat med tre våningar. På det understa etaget ligger små mackor av vitt bröd med fyllning. Laxen sticker helt klart ut. I positiv bemärkelse. Bra att bottna med.

Etage två är scones. Möjligen lite torra, men väldigt välsmakande. Hade gärna tagit en till.

Högst upp hittar vi sockerbomben. Här ligger sötsakerna som smakar exakt så gott som de ser ut. En härlig kombination dessutom mellan fräsch lemoncurd, choklad och kaffe. Landslaget kommer att ha med sin egen kock, men det här är absolut värt att testa! 


FOTBOLLSPLANEN – Betyg: 3 av 5 plus

Strax efter att vi har passerat områdets portar får vi syn på fotbollsplanen. Det är en fullstor och UEFA-godkänd plan som Sverige ska husera på.

Här har det grävts, dränerats och fixats. När Sportbladet kliver in genom trägrinden så är planen både nyfriserad och kritad. Vid en första anblick ser det fantastiskt ut i kvällssolen, men när vi synar närmare så finns det lite anmärkningar. Än så länge har mattan sina fläckar. Det kommer säkert ordna till sig till sommaren.

Målburarna är slitna och området runt omkring är uppenbarligen inte klart än, men det är också lättfixat.

Mer oroande är det faktum att planen är ojämn. Det är nästan så att den ser ut att bölja fram när man lägger sig ner och synar. Förhoppningsvis är det så att områdets greenkeepers bara luftar planen och att allt är lugnt när Sverige väl checkar in.


TRÄNINGSMÖJLIGHETER – Betyg: 5 av 5 plus

Landslaget har, utöver fotbollsplanen, tillgång till en inomhuspool, dubbla fitnesstudios, en spinningstudio och ett stort gym. Det finns fem löpband inne på det nyrenoverade gymmet, två roddmaskiner, två rack för benlyft och massor med utrymme.


AKTIVITETER – Betyg: 5 av 5 plus

Här kan vi hålla på hur länge som helst. Hur ska spelarna ens hinna spela fotboll?

I golfväg finns det dubbla 18-hålsbanor (varav en är ritad av legendaren Jack Nicklaus) och en hypermodern driving range där någon av alla klubbens pro kan hjälpa till om någon vill fila på tekniken i svingen. I byggnaden intill finns ett bordsfotbollsspel, biljard, bordtennis och ett gigantsikt fyra-i-rad.

Utanför kan de som vill skjuta luftgevär, testa bågskytte eller köra en segwaybana. Eller varför inte höghöjdsbanan med både klättervägg och en lång härlig zipline?

Precis utanför hotellentrén ståtar en skulpturpark. Här finns något för alla. Stort som smått. Skulle någon fastna för fiskskelettet, det stora lejonet eller hjärtat som hålls uppe av en hand så är det inga konstigheter. Allt i parken är till salu.

På området finns det dessutom en vingård, dubbla tennisbanor, schack och dam.

Och vi har inte ens kommit till spat än…


SPA – Betyg: 5 av 5 plus

Här har det spenderats pengar. I entrén möts vi av en fyra meter hög mossvägg. Det finns en restaurang med hälsoinriktning, samt en inomhus- och en utomhusavdelning.

Inne i det termiska badet är det en stor pool med massagefunktion i bänkarna, uppvärmda liggstolar och en hel bastuavdelning.

Utomhus finns tre jacuzzis och en större pool. Utspritt i hela trädgården finns mängder av solstolar för de spelare som vill jobba lite på brännan och trots att det är fullbelagt på spat när vi är på besök så känns det inte av alls. Det är gott om plats att skärma av sig på.

Mitt i trädgården finns en champagnebar och intill en stor lägereld. Att det precis har börjat en ny säsong av Love Island UK känns oroväckande. För den här lägerelden påminner väldigt mycket om platsen där deltagarna i kärleksrealityn blir utröstade. Låt oss hoppas att Blågult håller sig borta från just det. Trist om det bara skulle vara hälften av spelarna kvar till en final…

Du kanske också gillar