Hem Sport Bröderna Sedin och Daniel Alfredsson invalda till Hall of Fame

Bröderna Sedin och Daniel Alfredsson invalda till Hall of Fame

förbi admin
0 kommentar

TAMPA. Bröderna Sedin och Daniel Alfredsson är nu del av hockeyhistorien för evigt.

De valdes under måndagen in i Hockey Hall of Fame – som femte, sjätte respektive sjunde svensk genom tiderna efter Börje Salming, Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström.

– Det är en stor ära, särskilt när man betänker vilka andra svenskar som ingår, säger Henrik Sedin till Sportbladet. 

Tvillingarna från Ö-vik och Ottawas mångårige kapten var förstås del av hockeyhistorien redan tidigare, men nu är det officiellt.

Bara de allra mest prominenta hockeyspelarna väljs in i Hockey Hall of Fame och tvillingarna Daniel och Henrik förärades på första försöket– så fort de var valbara, vilket sker tre år efter den officiella ”pensioneringen”.

– Det känns såklart väldigt roligt. Det är en stor ära att bli invald, särskilt när man betänker vilka andra svenskar som ingår. Vi blir del av ett riktigt exklusivt sällskap, säger Henrik Sedin på telefon från hemmet i Vancouver.

Han och Daniel är tillika första bröderna genom tiderna som valts in på samma gång – men trots att bara några få ikoner per år utses till HHoF-medlemmar var det gissningsvis inget svårt beslut för invalskommittén att hedra de nu 41-åriga ångermanlänningarna.

Deras gemensamma meritlista talar för sig själv. De har båda vunnit NHL:s poängliga, fått priser som ligans mest värdefulla spelare,  tog OS-guld med Tre Kronor 2006 och ledde  Vancouver Canucks till Stanley Cup-final 2011.

– Det är förstås lite speciellt att vi väljs in på samma gång, men å andra sidan hade det varit lite konstigt om de valt den ene men inte den andra, fortsätter ”Henke”.

I sanning. 

Daniel Alfredsson – älskad lagkapten i Ottawa Senators under många år och även han OS-guldmedaljör 2006 – har fått vänta några år på att bli invald, men nu är alltså också han formellt en av de stora legenderna.

– Det är otroligt roligt att ”Affe” också får den här äran. Han är en mycket god vän och en spelare vi alltid sett upp till. Även Roberto Luongo kom ju med i år och honom hade vi ju som lagkamrat i Canucks i många år. Det är verkligen fyra kompisar som väljs in i år, säger Henrik.

Sedan tidigare finns alltså fyra svenskar i Hockey Hall of Fame: Börje Salming (invald 1996), Mats Sundin (2012), Peter Forsberg (2014) och Nicklas Lidström (2015).

Även Henrik Zetterberg var ”behörig” för första gången i år, men han får vänta på Hockey Hall of Fame-ära

De tre svenskarna kommer alla att hedras vid en ceremoni i Toronto i höst.

Du kanske också gillar