Hem Sport Cake Cowboy i Kivik flyttar – nu berättar han varför

Cake Cowboy i Kivik flyttar – nu berättar han varför

förbi admin
0 kommentar

När Markus Lundqvist öppnade sin butik i idylliska Kivik i Skåne 2015 trodde han att det var helt rätt plats för honom. Han förverkligade sin dröm: En butik med cowboytema.

2016 slog han upp dörrarna och bakade tårtor åt lokalbor och turister. Butiken kom att heta Cake Cowboy och blev snabbt populär. Men uppmärksamheten var inte bara positiv. Markus Lundqvist är själv homosexuell, och när han hängde upp en Prideflagga utanför butiken uppskattades det inte av alla.

– Nazisterna rev ner flaggorna för oss. De la sina klistermärken, ritade hakkors på fönsterrutorna.

– Sen kom de hem till mig och klistrade för min bil. Då blev jag rädd faktiskt. Nu vet de var jag bor tänkte jag, säger Markus Lundqvist.

Nazistisk organisation låg bakom – ledaren fick fängelse

Den nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsörelsen tog på sig vandaliseringen. På deras propagandasajt Nordfront skrev de att ”homolobby-flaggor” tagits bort för att ”säkra kärnfamiljens existens”. 

Händelsen polisanmäldes, men utredningen lades ner. Formuleringarna användes däremot i en anmälan till justitiekanslern något år senare. Ansvarig utgivare för Nordfront fick fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Kommunpolisen Birte Parkhagen säger att vandalisering och nazistnärvaro är ovanligt på Österlen, men att det händer ibland.

– Vi har de romska minnesmärkena som vandaliserades och sen hade vi fallet med Cake Cowboy. Ibland får vi in att man hittat NMR-klistermärken, men då brukar ofta folk riva ner det. Men i övrigt har vi inte särskilt mycket av den här typen av fall. 

Människor slöt upp bakom Cake Cowboy

Ryktet om att den nystartade butiken trakasserats av nazister spreds snabbt i och utanför byn. Ett trettiotal företag hissade Prideflaggan för att visa sitt stöd och bybor hörde av sig. Markus Lundqvist berättar om en besökare som var där med sitt barn och förklarade att ”Prideflaggan står för allas lika värde”.

Han pratar om den perioden med en glädje i rösten. 

– När det kom ut att vi blivit trakasserade då ställde byborna upp. Det var jättefint.

Markus Lundqvist blev rikskändis efter att ha tävlat i Kanal 5:s ”Dessertmästarna” två gånger.

Men stödet dog ut och Markus Lundqvist berättar om otrevliga händelser i butiken.

– Vi hade kunder som kom in och tittade på oss och sa: ”Vad gör ni här? Varför är ni här?” Det var många som spelade oss spratt. 

– Det kom in en man när min kollega stod i kassan och sa ”De är så äckliga, de som tycker om samma kön”. Han stod bara och skrek det in i min butik, säger Markus.

Markus Lundqvist säger att han upplevde hur han själv och kollegan inte var välkomna till restauranger. Efter tre år fick han nog och under våren 2022 valde han att lämna.

– Ska vi behöva vara på en plats där jag måste försvara min existens hela tiden? 

Cake Cowboy väljer att lämna Österlen

Han säger att det inte bara var de homofobiska utspelen som gjorde att han valde att lämna Kivik. Cake Cowboy ville anställa mer personal och omsatte inte tillräckligt mycket i Kivik. Men att han kände sig ensam och utstött var en del i beslutet.

Därför valde han att flytta till sin hemtrakt i Lysekil, en småstad på den bohuslänska kusten. 

– Jag ville hem till min familj och vara där jag är uppväxt. 

Trots allt som hänt i Kivik säger Markus Lundqvist att han inte ångrar något. Han beskriver Kivik som en plats där han fick möjligheten att starta upp sitt drömföretag.

– Jag är ändå jätteglad för det jag har fått och det som kommit till mig.

Markus Lundqvist och kollegan Camilla Carlsson har flyttat till Lysekil och driver butiken ihop.

Du kanske också gillar