Hem Sport Croneman: Daniel Nannskog är en klyschmaskin på tomgåmg

Croneman: Daniel Nannskog är en klyschmaskin på tomgåmg

förbi admin
0 kommentar

Inget är som det brukar under detta världsmästerskap i fotboll, bortsett tv-sändningarna. Några nya namn här och där, annars är det samma gamla visa som alltid.

SVT har Pops och Nannskog, Jonas Eriksson, Albin Ekdal & gäster, Glenn Strömberg och Chris Härenstam. TV4 och C More har Lasse Granqvist, Anna Brolin, Olof Lundh, Hasse Backe, Lotta Schelin, Vicki Blommé, Mikael Lustig, Kim Källström, Siavoush Fallahi, Gusten Dahlin med flera.

TV4 och C More är fler på plats i Qatar och i studion än SVT, och är nästan bättre på alla punkter. På SVT slipper du reklamhelvetet, men de har givetvis sina sponsorskyltar som de pluggar ihärdigt.

Funderar på att publicera en gammal VM-krönika, från fyra eller åtta år sedan, ingen skulle väl märka något. Olof Lundh sade apropå det i ett radioprogram i somras att det alltid var samma gamla visa när det gällde kritiken och krönikorna under stora mästerskap: ”Och så kommer Croneman och Leifby (Aftonbladets krönikör, min anm.) och sågar alltihop.” Han menade också att SVT alltid behandlades mer servilt och vänligt än TV4.

Olof Lundh har många rätt, i många sammanhang, men i just detta är han ute och far. Man skulle dessutom kunna tro att han är utbränd och finito efter ännu ett boksläpp som uppmärksammats exakt överallt, och han själv varit omslagspojke på varenda publikation i landet, men nej, han verkar till och med mer på tårna än någonsin.

Samma lika som alltid eller ej, det finns några detaljer att uppmärksamma. Siavoush Fallahi från Fotbollskanalen är ny i TV4- och C More-studion, och han är väl det bästa som hänt dem på evigheter. Han är kunnig, cool och lugnet själv. Ett suveränt komplement till Kim Källström och Vicki Blommé bland annat. En expert som tillför något, helt spontant, och inte bara går på repeat.

Man kan givetvis inte uppfinna hjulet varenda sändning, särskilt inte när det kommer till ett så regelstyrt spel som fotboll, med samma lag i toppen, mästerskap efter mästerskap, men jämfört med till exempel Daniel Nannskog i SVT så framstår minsta innovation i genren som banbrytande.

Daniel Nannskog är en klyschmaskin på tomgång och att SVT inte noterat detta efter alla år är ett mysterium. Jo, Hasse Backe är också uppfylld av en hel del självklarheter (precis som de flesta av oss fotbollsidioter), men han har en helt annan utblick och analysförmåga och vet hur man varierar sig.

När SVT:s Morgonstudion skall prata fotboll brukar de bjuda in Marcus Birro, och det är ju inte hans fel, men att han samtidigt, och lagom till VM, gör reklam för och frontar ett stort spelbolag har man inte noterat. Okänsligt och klantigt, tycker vi andra. Efter ett påpekande av Marcus Leifby i Aftonbladet har de nu backat, ingen mer Birro i SVT för tillfället.

Lika märkligt är det med TV4:s brist på policy när det gäller Gusten Dahlin som leder sändningarna nerifrån Qatar så långt. Han kommer från poddvärlden där han driver en av de största fotbollspoddarna i Sverige, bland annat reklamfinansierad av ett annat superstort spelbolag (han syns på bild med bolagets logga). Samtidigt lägger han på Twitter ut spelförslag till läsarna, och jag antar att det är just hans egna spelbolags odds han leker med.

Jag tycker det är djupt problematiskt med att anlita den här typen av personer som inte vet hur man stavar till integritet. De kallar sig kanske inte själv för journalister, men när de uppträder som sådana, i sådana sammanhang, kan man inte blanda ihop korten hur som helst.

Mumma för spelbolagen att ha sina köpta frontfigurer i tv på bästa sändningstid, samtidigt som deras reklam oavbrutet strömmar in över oss. Journalistisk etik är snart lika sällsynt som hemtelefoni.

Att enskilda journalister skiter i vilket får man kanske leva med, men att de ostört får verka med tv-jättar som TV4 och SVT är pinsamt för hela branschen.

Läs fler sport-i-tv-krönikor av Johan Croneman:

Hur hade vi själva valt bilder på Börje Salming?

Dokumentären om visselblåsaren blir en sportthriller

Du kanske också gillar