Hem Sport Cupen och inte Gordie Howe är målet för Ovechkin

Cupen och inte Gordie Howe är målet för Ovechkin

förbi admin
0 kommentar

ARLINGTON, Va. — På torsdagen inledde Alex Ovechkin sin 18:e träningscamp med Washington Capitals. Hans fokus låg inte på de 21 mål han behöver göra för att gå om Gordie Howe som tvåa i NHL:s målhistoria. Han tänkte mer på hur många chanser han har att vinna Stanley Cup igen med sitt Washington Capitals.

– Jag är i den åldern då personliga mål är trevliga, men vi förstår ju att varje år [kommer man närmare] slutet av karriären, säger den 37-årige forwarden. Så jag vill bara vinna. Jag vill vara med i slutspelet och slåss om cupen.

Capitals har kvalificerat sig till Stanley Cup-slutspelet i åtta raka säsonger och 14 av de senaste 15 åren. Men laget har inte vunnit en enda slutspelsserie sedan Stanley Cup-finalen 2018. Washington förlorade mot Florida Panthers i sex matcher i första rundan av slutspelet i Eastern Conference förra säsongen. Det var avslutningen på ett historiskt spelår där Ovechkin slog NHL-rekordet med sin nionde säsong med 50 mål; han gick förbi både Marcel Dionne (731), Brett Hull (741) och Jaromir Jagr (766). “Ovi” klättrade från sjunde till tredje plats på ligans mållista med 780 mål, bakom Wayne Gretzky (894) och Gordie Howe (801).

Video: WSH-NYI: Ovechkin gör sitt 767:e mål i karriären

Så även om det kommer att bli viktigt för Ovechkin att jaga Howe den här säsongen, är det förståeligt att Ovechkin har andra saker att tänka på. De sakerna börjar med att han vill hjälpa Capitals att få en bra start på grundsäsongen, trots att forwarden och Ovechkins kedjepartner Nicklas Bäckström är borta på obestämd tid efter en operation i vänstra höften, och forwarden Tom Wilson (avslitet främre korsband i vänster knä) tvingas stå utanför laget till åtminstone i december.

– Det viktigaste är att alla är friska och att vi måste ta oss till slutspelet, säger Ovechkin. De första 20 matcherna är väldigt viktiga, då måste vi [tjäna] poäng. Om laget ska ha råd med berg- och dalbana under säsongen, så ska vi fortfarande kunna luta oss mot de poängen… Man vill ju inte spela bara sex månader. Jag vill spela åtta månader, och jag vill spela om cupen.

Medan Nicklas Bäckström tvingades stå över de första 28 matcherna förra säsongen på grund av sin skadade höft, spelade Alexander Ovechkin en stor roll i Capitals som registrerades för matchsviten 17-5-6 då. Ovechkin spelade ihop 44 poäng (20+24) under den tiden på sin väg mot det totala resultatet för säsongen: 90 poäng (50+40), Ovechkins bästa notering i poängprotokollet sedan hans 109 poäng säsongen 2009-10.

Även om Ovechkin är ett år äldre när årets hockeysäsong inleds, kommer Washington att behöva en liknande produktion från den hårtskjutande ryssen den här säsongen.

– Jag skulle inte vilja satsa mot honom, säger Capitals general manager Brian MacLellan. Jag vet att han har en stark vilja och han vet vad han vill göra och vad han vill uppnå; och vanligtvis när han är på det humöret så ser han till att göra det han vill få gjort.

Ovechkin, som kommer från Moskva, tillbringade sommaren i sitt hemland Ryssland där han arbetat med sin personlige tränare Pavel Burlatjenko. Ovechkin anmälde sig till Capitals träningscamp i bästa fysiska skick, redo att göra en attack mot NHL-rekordet på tio säsonger med 50 mål eller fler; Ovechkin delar det rekord som gäller nu med Wayne Gretzky och New York Islanders stjärnforward Mike Bossy.

 

[Läs också: Bäckström optimistisk till spel den här säsongen]

 

– Han ser bra ut, säger tränaren Peter Laviolette om Ovechkin. Det går inte att se någon skillnad på hur han såg ut när jag kom hit [2020] och hur han ser ut nu. Skridskotestet idag… han gör det enormt bra. Han kommer till träningslägret i bra form. Han var superhet när han inledde förra säsongen och han ska ha all cred för hur han tränar, hur mycket han lägger ner i det och hur mycket allt det betyder för honom.

Ovechkin berättade att han och Burlatjenko ändrade lite i det träningsprogram Ovechkin kör under sommaren, men att det inte var några stora ändringar.

– Det är väl självklart att vi varje år försöker göra något annorlunda, att lägga till något och göra mer, säger Ovechkin. Och just nu är jag ganska nöjd med min form.

Video: VGK-COL: Kuemper stoppar Dadonov

Alexander Ovechkin är optimistisk om huvudstadslagets chanser. Det efter en hektisk off-season där laget bland annat sajnat målvakten Darcy Kuemper (från Stanley Cup-mästaren Colorado Avalanche) på ett femårigt kontrakt värt 26,25 miljoner dollar; Kuemper blir Capitals förstemålvakt. Laget adderade också forwards Connor Brown (i en bytesaffär med Ottawa Senators) och Dylan Strome (från Chicago Blackhawks) som skrivit på för ett år för 3,5 miljoner dollar. De båda ska fylla de tomrum som de skadade Nicklas Bäckström och Tom Wilsons lämnar.

– Vi ska inte se för långt framåt, säger Ovechkin. Idag avslutade vi skridskotesterna. Det är en bra sak. I morgon blir det hård träning. Vi börjar därifrån.

Efter att ha spelat mot Ovechkin i tio säsonger i NHL ser Darcy Kuemper fram emot att får spela med honom, och att få ha en plats på första bänk när Ovechkin jagar först Howe och sedan Gretzkys rekordnotering. Ovechkin har fyra säsonger kvar på sitt femåriga kontrakt värt 47,5 miljoner dollar som han skrev på under förra sommaren.

– Det kommer att bli så roligt att få vara en del av allt det här, och se NHL-historia rullas upp framför mina ögon, säger Kuemper. Att få vara med där lite på sidan och se honom jaga historien kommer att bli kul; det är stort att få vara en del av det.

Försvararen John Carlson har vant sig vid alla milstolpar Ovechkin nått under de 13 säsonger de båda varit lagkamrater. Men Carlson menar att det blir annorlunda nu när Ovechkin ska jaga ikapp Howe, som hade alla tiders målrekord i NHL tills Wayne Gretzky slog det 1994.

– Det är en sak att leda ligan år efter år när det gäller poäng, men nu känns som att vi pratar om något mer handfast, om riktiga saker, säger Carlson. Men jag är väl lite blind och döv för hur högt på den (mål)listan han har tagit sig, och hur påtagligt allt är nu. Det verkar som att det är en sak efter den andra, från början till slut under säsongen. Det är något nytt varje dag.

Själv lägger Ovechkin åt sidan alla sina tankar om Howe och de 21 mål han behöver göra för att matcha NHL-legendaren.

– Låt oss vänta med det, säger han. Jag kan inte göra 21 mål i en match. Det kan jag inte, så låt oss vänta med allt.

Du kanske också gillar