Hem Sport Då kan Nils van der Poel göra comeback enligt Johan Röjler

Då kan Nils van der Poel göra comeback enligt Johan Röjler

förbi admin
0 kommentar

Nils van der Poel tog såväl VM- som OS-guld inom loppet av en dryg månad i vintras.

Först på OS i Peking i februari, sedan på allround-VM i norska Hamar månaden efter.

Lägg därtill flertalet världsrekord, och den 26-årige svensken svarade för ett osannolikt år räknat från februari 2021 till februari 2022.

Sedan menade han att elitkarriären var över.

– Det är melankoliskt med känslorna att inse det. Det är väldigt privilegierat att få lämna på topp, sade van der Poel till SportExpressen.

Johan Röjler var som tränare med på hela resan; från inget till allt.

Nu åtta månader senare väljer han att sammanfatta tiden tillsammans med van der Poel – och jakten på de gyllene medaljerna.

– Går man in på själva OS:et var det några tekniska detaljer på framför allt 5 000 meter där vi borde gjort annorlunda. Han körde med en arm lös hela tiden, men när man ser på det efteråt skulle han inte ha gjort så, säger Röjler.

Hur menar du?

– Där gav han bort en del tid. Det var en av faktorerna som gjorde att de andra var så nära (van der Poel vann med endast 47 hundradelar före holländaren Patrick Roest).

Tränaren: ”Jag var tveksam till idén”

Röjler menar att med båda armarna bakom ryggen hade van der Poel tjänat två tiondels sekund på varje varv, alltså totalt 2,4 sekunder.

– Idén väcktes den sista månaden innan vi skulle åka till Kina. Jag var hade en annan uppfattning, men det var Nils som ville åka på det sättet. Han tyckte att tajmingen och frånskjutet blev bättre. 

– Samtidigt måste jag vara självkritisk. Jag blev pappa i januari och var inte med de sista veckorna i Tyskland före avresan till Peking. Om jag varit på plats hade jag kanske kunnat påverka honom att göra på ett annat sätt. 

Under 10 000 meter på OS och loppen på allround-VM var väl båda armarna tillbaka på ryggen?

– Vi sa direkt efter 5 000 meter att nu släpper vi det där.

”Han är oberäknelig, man vet inte”

Tidigare OS- och världsmästaren Tomas Gustafson har vid flera tillfällen luftat tesen att det som skulle kunna få tillbaka van der Poel till skridskoarenan är om någon slår hans världsrekord på 10 000 meter. 

Då skulle han kunna jaga den personen i stället för att enbart tävla mot sig själv.

Johan Röjler håller med.

– Det är något sådant som Tomas beskriver som skulle locka Nils att börja åka igen. Antingen att hans världsrekord ryker, eller att det kommer fram flera duktiga åkare på 10 000 meter. Det tror jag skulle öka chanserna, då kan han göra comeback. 

– Han är oberäknelig, så man vet inte. Hittills har han dock inte sagt något, men han gillar utmaningar. Det skulle så klart vara jätteroligt om Nils väljer att komma tillbaka. Om man är svensk och gillar skridsko vill man det så klart.

Saknar du tiden med Nils van der Poel?

– Jag har upplevt saker med honom som jag aldrig upplevt tidigare. Och troligen aldrig får uppleva igen. Det var en makalös tid. Saknaden kommer att kännas mer påtaglig när tävlandet börjar. 

van der Poel: ”Jag har försökt tidigare”

För ett år sedan frågade SportExpressen van der Poel om han kunde se längre än till OS?

Han svarade då:

– Jag har försökt lägga av två gånger tidigare – och misslyckats med det. Så mina ord när det gäller den saken tror jag inte är värda så mycket i det sammanhanget. Jag kommer nog att lägga av en gång till.

– Så får vi se hur det går med det, då. Jag kanske blir skitsugen på att göra satsningen en gång till. Jag tycker att det här med skridskor är kul.

Pichler: ”Se till att tjäna pengar”

SportExpressen har också pratat med skidskyttelegendaren Wolfgang Pichler som är ansvarig för SOK:s (Sveriges olympiska kommitté) satsning Olympisk offensiv.

Stödet därifrån bidrog till de framgångar som van der Poel nådde.

Pichler menar att svensken nu bör ta det lugnt.

– Han hade knappt några pengar innan han slog igenom. Jag tycker att Nils ska skörda frukterna efter den omänskliga träning han underkastade sig under lång tid, och se till att tjäna just pengar – och mycket av den varan, menar Pichler.

Tror du vi får se honom åka skridskor igen?

– Det är långt till nästa OS (Italien 2026). Om han vill skulle Nils komma i form till det mästerskapet om han börjar hårdträna om sisådär två år.

Du kanske också gillar