Hem Sport Dags för sista Folksam GP på Tingvalla

Dags för sista Folksam GP på Tingvalla

förbi admin
0 kommentar

Tingvalla IP invigdes 1919 och 100 år senare arrangerade arenan sitt sista SM. På söndag avgörs den sista stora tävlingen på arenan innan nästa års tävlingar flyttar till nybyggda Sola Arena.

En som spenderat mycket tid på Tingvalla genom åren är Simon Pettersson, Simon bodde under gymnasieåren i Karlstad och gör tillsammans med Daniel Ståhl sista tävlingen innan avresan mot VM i USA.

– Trycker jag på ordentligt, att det är show time och skoj så kommer det bli långa längder på söndag, säger Daniel Ståhl.

Övriga VM-resenärer som tävlar under söndagen är Andreas Kramer, Ragnar Carlsson, Kim Amb och Fanny Roos. Alla utom Ragnar tävlade på Bauhausgalan i torsdags där Kims 82.86 resulterade i en VM-biljett, kan han öka på årsbästat ytterligare i Karlstad?

– Att det är sista tävlingen på Tingvalla känns lite vemodigt, jag har mycket släkt från Värmland så det känns nästan som hemmaplan, säger Kim Amb.

Tilde Johansson tillbaka, med fel uthoppsben

Efter att ha skadat hälkudden tidigare i sommar är nu Tilde Johansson tillbaka, nytt för Tilde är dock att hon på Tingvalla ska hoppa med högerbenet för första gången. Beslutet att testa ”fel” ben togs för tre veckor sedan och hittills har hon hunnit med tre träningspass på det nya uthoppsbenet.

– Jag vill inte göra om misstaget att slå upp vänsterhälen som kan resultera i att hela sommaren försvinner, det finns fortfarande mycket roligt att se fram emot under säsongen med SM och Finnkampen, säger Tilde.

Tilde som har fina minnen från Tingvalla där hon 2019 satte sitt personbästa på 6.73 vilket även kvalificerade henne för VM i Doha.

I samma tävling finns Maja Åskag som i torsdags gjorde debut i Diamond League på Bauhausgalan och Erica Jarder som numera tävlar för hemmaklubben IF Göta.

Spännande säsongsdebut för Moa Granat

Vallentunas Moa Granat har dröjt med att göra säsongsdebut på huvuddistansen 400 meter häck men i Karlstad ställer hon upp i grenen och möter dessutom tufft motstånd från bland annat amerikanskan Cassandra Tate som i år sprungit på 55.81. Kvalgränsen till Junior-VM i Colombia ligger på 59.30 och är Moa i närheten av den form hon visade under fjolåret borde den gränsen kunna underskridas med marginal.

Sverige-ettorna Jesper Hellström och Julia Henriksson finns med i tresteg respektive 100 meter. Kalle Berglund som i torsdags gjorde debut på 1500 meter finns med på 3000 meter tillsammans med bland annat Suldan Hassan. På 110 meter häcks möts åter Joel Bengtsson och Max Hrelja, kan de pressa varandra ned mot tider runt 13.50?

Tvillingarna Wilma och Julia Nielsen har nästan identiska årsbästa på 800 meter med 2:04.09 respektive 2:04.07. De ser på förhand ut som favoriter på distansen tillsammans med finländskan Viola Westling.

Mycket Värmland i startlistorna

Självklart finns många värmlänningar med som passar på att få tävla inför stor publik på Tingvalla IP en sista gång. Henrik Larsson på 100 meter och Melwin Lycke Holm i höjd är de största namnen tillsammans med redan nämnda Erica Jarder.

På 400 häck får vi förutom Moa Granat se två snabba tjejer från hemmaklubben IF Göta, Minna Svärd satte i torsdags personbästa på Bauhausgalan med 57.22 och Hanna Karlsson blev samma dag uttagen till Junior-VM i Colombia.

Läs mer om Folksam GP Karlstad

SVT sänder med start 14.55

/Filip Lööv

Du kanske också gillar