Hem Sport Daniel Nannskog förklarar sitt smeknamn

Daniel Nannskog förklarar sitt smeknamn

förbi admin
0 kommentar

– Jag har nog aldrig varit med om att det varit så svårt att förbereda sig.

Daniel Nannskog har jobbat som tv-expert i över tio år men ställs nu för en helt ny utmaning.

VM i Qatar kastar om förutsättningarna.

Ligorna pausades en vecka innan mästerskapet drog i gång och de senaste landskamperna avgjordes i flera fall för över en månad sen. 

– Jag går tillbaks till deras senaste träningsmatch eller Nations League i många fall. Det jag känner då är att det här är ju inte färskt, säger SVT-profilen och berättar att det påverkar insatsen i studion.


Under de första gruppspelsmatcherna har Nannskog valt att inte rita upp taktiska detaljer för tittarna.

– Det blir lite löjligt känns det som. Man får mer snacka om en specifik spelare. Sen efter man har sett en halvlek kan man börja ”ta ut rit” på det som de gör bra. När man har sett lagen kan man kliva in i den vanliga rollen. 

– Det blir lite att ställa om i skallen för mig, säger han och skrattar.

– Men det blir säkert bra till slut.

”Händer massa skit – då ska jag sitta där med mitt huvud”

Qatar-VM innebär också en annan sorts problematik.

Det här är tidernas hittills mest kritiserade fotbollsmästerskap. Hur balanserar man rätt i rapporteringen om vad som händer på planen och värdlandets brist på respekt för mänskliga rättigheter? Och hur gör man som fotbollsexpert?

– Det är klart det känns speciellt och olustigt med alla de problemen som finns i det där landet. Det jag känner mig trygg med när det gäller SVT och att vi sänder det, det är att vi verkligen har reportrar på plats som kommer skildra problemen med mänskliga rättigheter, alla de här tunga frågorna, säger Daniel Nannskog.

Tv-experten menar att han måste hålla sig till det sportsliga, även om det är speciellt.

– Det här är faktiskt en utmaning om jag ska vara helt ärlig. Jag är ju en sån person, jag har jävligt mycket känslor i mig! Jag älskar fotboll och jag går i gång på fotboll. Samtidigt vet man att det händer en massa skit i landet och då ska jag sitta där med mitt huvud och prata om fotbollen, att ”fan det här är så bra”. Den känns lite konstigt, men samtidigt måste vi ju också bevaka själva fotbollen.

– Om vi då hittar en bra balans där vi kan skildra hur det verkligen går till i Qatar och ändå kunna slå om till att nu pågår det trots allt ett fotbollsmästerskap, det tror jag är jätteviktigt.

Det gäller också Nannskog själv.

– Jag måste kunna säga att jag tycker det är skit med allt som händer där, men också kunna slå över och bli glad över bra fotboll. Det blir en utmaning, men jag hoppas och tror det kan gå bra.

Nannskogs oro för svensk fotboll: ”Jag är uppgiven”

Efter två raka mästerskap missar Sverige Qatar-VM. SVT:s expert beskriver VM-missen som en ”väckarklocka om att saker inte har varit tillräckligt bra”.

Vad tycker du är det mest kritiska?

– Var fan ska man börja?

Daniel Nannskog börjar räkna upp de problem Blågult haft det senaste året: skadedrabbade spelare, lite speltid i klubblagen och brist på ledare ute på planen.

– Just det här med ledarfigurer. Om man tittar tillbaka i historien i Sverige har det alltid funnits de här trygga ledarna, den trygga stommen ute på planen som de andra spelarna kan luta sig mot.

Han lyfter fram hur Alexander Isak kunde luta sig mot Marcus Berg tidigare.

– Berg var ju faktiskt en sån spelare, han fick jättemycket kritik för att han inte gjorde tillräckligt mycket mål men han gjorde jäkligt mycket för sina medspelare genom att vara hårt jobbande, en ledare på plan som gjorde sina medspelare bättre.

Problemet gör Nannskog uppgiven.

– Jag tittar på träningar och följer landslaget noga och jag tycker man ser rätt så tydligt att just de typerna, de här riktiga ledarna – de finns inte där på samma sätt. Det är de vi måste börja skapa i svensk fotboll, de måste träda fram. Det måste någonstans också finnas i dig, att du har de här ledaregenskaperna. Så ja… Jag är lite uppgiven, man får bara hoppas att några spelare kan växa in i de rollerna.

Är det något Janne Andersson kan göra när han tar ut truppen?

– Nja. Samtidigt måste du någonstans vara tillräckligt bra. Annars skulle jag kunna vara med om man bara skulle kunna prata mycket på planen. Du behöver hålla en hög nivå fotbollsmässigt så klart, det räcker inte bara att du är en ledare där ute. Om du själv inte presterar den nivå som krävs kommer du aldrig bli godkänd av övriga gruppen som en ledare.

Förklarar smeknamnet: ”Var jävligt bra tränad”

Efter succén i Stabaek gjorde Nannskog två januariturnéer som spelare och totalt blev det 7 A-landskamper under karriären.

I dag blir det mest fotbollsgolf och lite padelspel. 

– Just nu är jag också inne i en enorm gymperiod.

På Instagram delar 48-åringen med sig av träningen och ett smeknamn är återkommande: ”The body”.

Han brister ut i ett stort skratt när han får en fråga om smeknamnet.

– Herregud, säger han och pustar ut efter det kortare skrattanfallet.

– Nej men jag gillar ju att driva. Man får ju hoppas att de som följer mig på Instagram förstår det, jag tror det. Men ibland så tänker man ”undra om folk fattar jag driver med mig själv? Tänk om de tror att jag är så här sjuk i huvudet?”. Ibland börjar man tänka. Men jag bara kör, man måste ha lite roligt. Jag har rätt så bra självdistans.

Var kommer det ifrån från början?

– Det är rätt sjukt. Jag har för mig… Eller så här, när jag spelade i Stabaek var det ett tag jag var jävligt bra tränad. Sen var det en lagkamrat som sa det, ”The body”, ”fyfan the body Nannskog”. Det bara fastnade och sen har jag bara gjort en rolig grej av det.

– Men jag är verkligen ingen ”the body” på riktigt. Jag är en 48-åring som egentligen inte kan kalla sig ”the body”, så enkelt är det. Haha.

Men du håller i gång?

– Jag håller i gång! Dels, lite fåfäng får man vara när du sitter i tv-rutan. Jag vet inte om det här är dumt att säga men jag kan också tycka att om jag sitter och snackar fotboll vill jag ändå i alla fall lite kunna se ut som en gammal fotbollsspelare.

– Men det mesta är för att hålla i gång huvudet, jag märker ju om jag gymmar tidigt på morgonen och sen pluggar inför VM sätter det sig mycket, mycket bättre i skallen. Det är för att man ska må bra.


Nannskogs favoriter i VM

Vilka håller du som favoriter inför mästerskapet?


– Portugal, om man tittar på deras jäkla lag – det är ett sinnessjukt lag de har på papperet, och som de spelar också. De är definitivt ett lag jag ser som favoriter.


– Brasilien har jag varit inne och tittat en hel del på, det är också ett riktigt bra jäkla landslag.


– Argentina har jag också nafsat på. Det är ett komplett lag, så de kommer bli livsvarliga.


– Sen är det det här med Frankrike då, just det här med sammanhållning. Kan man bli det där laget som behövs i ett mästerskap där alla drar åt samma håll, det har inte sett ut så i Nations League. Men om man tittar på papperet är det klart att de ska gå långt.

Stjärnans förvåning – när han får frågan

Du kanske också gillar