Hem Sport Dansk VM-ilska – nu vänder man Infantino ryggen

Dansk VM-ilska – nu vänder man Infantino ryggen

förbi admin
0 kommentar

På en extrainsatt presskonferens på onsdagen kommenterade det danska fotbollsförbundet (DBU) vad som har hänt.

– Vi skrev till Fifa den 19 september att vi ville ha armbindeln på VM, vi fick inget svar. Vi var på ett nytt möte den 12 oktober där vi bad om svar, men det fick vi inte. Vi åkte till VM utan svar och inledde möten med Fifa här nere, säger DBU:s vd Jakob Jensen enligt Ritzau.

”Förenar inte”

Först på plats i Qatar kom Fifa med besked, men de reviderades från den ena dagen till den andra. I lördags, den 19 november, ska Fifa ha hotat med böter om ”One Love”-kaptensbindeln användes. Dagen därpå var det ändrat till hot om sportsliga straff.

Fifas ton ska sedan ha hårdnat än mer i måndags, samma dag som England skulle spela premiär mot Iran.

– Den 21 november eskalerade situationen ytterligare när Fifa bad England om ett brådskande möte där de gjorde klart att det skulle bli sportsliga sanktioner med minst gult kort om spelaren bar armbindeln, säger Jensen.

Vidare säger Jensen att det till och med kunde bli så att lagkaptenen hade stängts av i flera matcher.

– Normalt sett förenar fotbollen människor. Men det är inte fallet här, säger Jensen enligt Ritzau.

Stöttar inte Infantino

DBU:s ordförande Jesper Møller kallar det hela för oacceptabelt och säger att Danmark inte tänker stötta Fifas ordförande Gianni Infantino vid nästa ordförandeval. Men Jensen förklarar också att Infantino har stort stöd från många andra länder.

– Jag har aldrig upplevt något liknande. Jag är besviken och arg, säger Jesper Møller.

– Att sätta våra spelare i en sådan här situation så kort inpå en viktig premiär, där man inte får använda en kaptensbindel som vi hade räknat med att använda, är oacceptabelt.

Peter Møller, övergripande ansvarig för landslagen, säger att frågan om att dra sig ur Fifa kommer att aktualiseras om det inte blir några förändringar. Men han hoppas att det sker saker i Fifa innan man hamnar där.

Danmark var ett av sju europeiska länder som hade tänkt använda ”One Love”-armbindeln, som ett ställningstagande för mångfald och inkludering, i fotbolls-VM. Men efter Fifas hot valde samtliga länder att slopa bindeln.

Du kanske också gillar