Hem Sport Därför hejar MFF-bossen på Dif i kväll

Därför hejar MFF-bossen på Dif i kväll

förbi admin
0 kommentar

Uefas förslag: en extra plats i Europa League till Sverige

Om två år får Sverige ytterligare en kvalplats till Europa League.

Men det förutsätter att allsvenskan minst behåller sin rankning i Europa.

– Därför är det jätteviktigt att vi får fler lag i europaspel, säger MFF:s vd Niclas Carlnén inför svenska lagens playoff i dag och i morgon.

Vikten av att få ut svenska lag i Europa har alltid varit viktigt för svensk fotboll.

Men i år och nästa år står extra mycket på spel.

Sedan Conference League tillkom som en tredje europacup i fjol har Sverige bara en plats i kvalet till Champions League och Europa League. Den är vigd till svenska mästarna förstås och i år är det Malmö FF som har chansen.

Övriga svenska topplag (tvåan och trean i allsvenskan samt cupmästarna) får nöja sig med att kvala till Conference League.


”Öppnar möjligheten som inte finns i dag”

Men ett nytt format kommer att sjösättas till säsongen 2024/25 av Uefa och där väntas Sverige få ytterligare en kvalplats till Europa League, enligt MFF:s vd Niclas Carlnén som dessutom sitter med i styrelsen i intresseföreningen ECA (European Club Association), så länge man inte tappar på rankningen.

– Om vi har samma rankning som nu är förslaget att tvåan i Sverige ska få kvala till Europa League. Det vill säga att man öppnar den möjligheten som inte finns i dag, säger Carlnén.

Sverige ligger i dag 23:a på Uefas nationsrankning av ligorna.

Vi får inte tappa någon position alls eller?

– Så hårt är det kanske inte. Men det är jätteviktigt att vi får fler lag i europaspel. Djurgården är väldigt nära nu. Det är direkt avgörande för att Sverige ska klättra i nationsrankningen, annars är det risk att vi tappar.

Niclas Carlnén.

”Hade varit fantastiskt”

Djurgården har 3–0 att gå på inför bortamatchen mot cypriotiska APOEL i kväll. MFF har en 3–1-ledning inför sitt bortamöte med Sivasspor i morgon medan AIK ligger risigt till efter 0–3 borta mot Slovacko i torsdags.

Då hoppas du på Djurgården och AIK alltså?

– Tre lag hade varit fantastiskt för vår nationsrankning vilket hade gett både oss och alla andra svenska lag ännu större möjligheter att få bättre kvalchanser och fler platser, säger Carlnén.

Du kanske också gillar