Hem Sport Den danska modellen bakom talangexplosionen

Den danska modellen bakom talangexplosionen

förbi admin
0 kommentar

Klockan är nio en torsdagsmorgon och huvudtränaren Alfred Johansson introducerar dagens träning för FC Köpenhamns U17-lag.

Han säger att de kommer att möta lag som spelar med hög press i flera kommande matcher i serien.

– Kan ni bara ge mig snabbt – om vi ska bygga upp lågt inför ett aggressivt försvar, vad är viktigt?

Spelarna kommer med flera förslag.

Det var en student här som undersökte taktisk förståelse för sin masteruppsats och kom fram till att hans lag hade relativt stor förmåga att beskriva taktiska skeenden, berättar Alfred Johansson senare. Det gjorde honom glad.

– Det är ett sätt att involvera dem, för att de ska vara medvetna när de står där ute, om vad det är de ska göra i dag.

FCK leder den danska U17-serien, de vann den förra året med sin svenske tränare. Det finns en annan svensk som var med då, som inte är här nu. 16-årige Roony Bardghji tillhör egentligen den här ålderskullen, men han gjorde debut för A-laget i vintras. I november blev han den yngste målskytten någonsin i danska högstaligan, i torsdags blev han den yngste någonsin som debuterat i U21-landslaget.

”Vi kan inte stå still och investera samma pengar som vi har gjort i tio år på våra akademier, utan vi måste försöka utveckla verksamheterna”, säger Alfred Johansson.

Foto: Emma Larsson

När en svensk 16-åring gör sensation bland seniorerna efter att ha valt dansk utbildning framför de svenska akademierna, när Danmark går till semifinal i herrarnas EM, är de enda från Skandinavien i VM i Qatar och danska klubbar säljer spelare för långt större summor än svenska – då har allt fler blågula blickar riktats mot grannlandet.

Vad gör Danmark för att ligga steget före?

– Det här har varit så minerad mark för mig när jag pratar om det med mina fotbollskollegor och vänner i Sverige, säger Alfred Johansson.

I Danmark ägnar de däremot inte mycket tid åt att jämföra sig med Sverige, säger han.

– Folk kommer att spy när de läser att jag säger det här, men i Danmark har man gjort upp med att vi tycker det är okej att selektera och träna mycket fotboll från att man är ung. Men hur gör vi det? Det diskuterar man här. Medan i Sverige diskuterar man om man ska göra det eller inte.

FC Köpenhamns ungdomsavdelning, FCK talent på danska, har sina kontor i en byggnad mellan A-lagets gräsplaner och konstgräsplanerna där ungarna tränar. Här har Sune Smith-Nielsen varit chef sedan 2008, nu är han också utvecklingsdirektör för hela klubben och en av tre i högsta ledningen.

Dansk herrfotboll har varit framgångsrik förr, under fina år på 80-talet och med EM-guldet 1992. Då var det tillfälligheter, nu ligger ett medvetet arbete bakom, säger Sune Smith-Nielsen.

En del i den danska modellen är att förbundet har en uttalad spelidé för alla landslag. Vi återkommer till det i en annan artikel.

Amin Chiaka och Tristan Fynbo leker med bollen före träningen.

Amin Chiaka och Tristan Fynbo leker med bollen före träningen.

Foto: Emma Larsson

En del är den licens som förbundet började med för 15 år sedan, med kvalitetsmått på klubbarnas ungdomsverksamhet.

FCK är en av tre klubbar med flest antal stjärnor i sin licens, men de har inte alltid jobbat såhär aktivt med ungdomarna.

När Ståle Solbakken lämnade efter tolv år och en ny A-lagstränare skulle anställas härom året hade ungdomssektionen fått en central roll i organisationen. Nu finns det krav på A-lagstränaren att ha en fotboll som hänger ihop med resten av klubben.

– Vi brukar säga att vi gick från att vara en projektorganisation till att nu vara strategiskt förankrade på högsta nivå, säger Sune Smith-Nielsen.

Ute på träningsplanen jobbar U17-laget med boll i små grupper. Det är en kognitiv övning, utformad av en före detta hjärnforskare som jobbar i klubben, berättar Alfred Johansson.

– Tisdag och onsdag har vi väldigt svåra kognitiva övningar i uppvärmningen, men i dag börjar vi närma oss match, då skruvar vi ner intensiteten.

Sättet som FCK:s olika lag spelar på är åldersrelaterat, men grunden, ”uttrycket”, ska kännas igen från de yngsta till seniorerna.

– Vi har en ambition att spela med de bästa i världen. Vår ambition med FCK talent är att utveckla framtidens professionella fotbollsspelare som ska hjälpa A-laget med det, och då behöver vi ha en spelidé som försätter spelarna i situationer som man kan möta i Champions League, säger Alfred Johansson.

– Vi vill dominera med och utan bollen, vi vill vara aggressiva och vi vill begeistra, ett begrepp som danskarna gillar att använda.

FCK har U19-, U17-, U15- och U14-lag, bara pojkar, men klubben är också involverad i det som kallas barnfotboll, under tolv år. Dels genom 50 samarbetsklubbar, dels genom verksamheten i KB, en av de två föreningar som grundat elitorganisationen FCK. Här tas de bästa ut till talanglag från åttaårsåldern.

– Ja, det är vi inte så rädda för att göra, säger Sune Smith-Nielsen.

Om man inte får kontrakt med FCK när man är 16 eller 19, så behöver det inte vara slutet, påpekar Alfred Johansson. ”Det är ju inte så att de trillar ner i en dålig miljö någon annan stans, de kommer till en klubb som är nivån under oss, men som också är en jäkligt bra miljö och som är rätt för den spelaren.”

Om man inte får kontrakt med FCK när man är 16 eller 19, så behöver det inte vara slutet, påpekar Alfred Johansson. ”Det är ju inte så att de trillar ner i en dålig miljö någon annan stans, de kommer till en klubb som är nivån under oss, men som också är en jäkligt bra miljö och som är rätt för den spelaren.”

Foto: Emma Larsson

Han säger att de tar ut kanske åtta spelare i U9, sedan kommer fler till allt eftersom de blir äldre. Och har man blivit vald till talanglaget, då ska man vara kvar ett antal år.

– En av våra principer är vad vi kallar positiv talangsyn, det innebär att vi ska tro på spelarna. Spelare går upp och ner, och då ska vi vänta på dem, inte bara slänga ut dem.

Behöver man ta ut dem så tidigt?

– Ja. Vi kan inte se vem i U8 som blir professionell fotbollsspelare. Men vi kan se att bland hundra barn så har några bättre förutsättningar. Och de har behov av en bra träningsmiljö, bra spelare behöver spela med bra spelare.

Det danska förbundet införde förra året en ny strategi för barnfotboll, mantrat är att det inte ska finnas bredd och elit under 13 år, bara barn. De som bara vill träna två gånger i veckan behöver också bra träning, vi ska återkomma till det. Men Sune Smith-Nielsen säger att:

– I Danmark hade man för länge svikit de som är riktigt bra.

Spelarna i U17-laget har gps-västar på sig över tröjorna. Fystränare Jacob Willum håller koll på deras data, och talar i slutet av träningen om vilka som har nått dagens mål i antal spurtmeter, och vilka som behöver några löpruscher till.

31-årige Alfred Johansson styr aktivt de matchlika övningarna. Han pratar en danska som låter helt dansk sånär som på några rullande svenska r som bryter igenom en smula ibland. Han växte upp i Enköping, var ungdomstränare där, sedan i Djurgården, och har varit här de senaste sju åren, med avbrott för ett och ett halvt år i AIK:s akademi.

Här har han en hel liten stab kring sitt lag, med assisterande tränare, individuell tränare, analytiker, fysioterapeut, team manager.

Alfred Johansson talar länge om allt han önskar fanns i Sverige som finns här – att alla träningar filmas, specialisterna som hjälper spelarna, tid.

– Tiden som jag inte tillbringar ute på planen med spelarna, den använder jag ju inte till att rulla tummarna. Vi pratar makro, meso, mikro (tränargrekiska för cykler på kort och lång sikt), vi pratar om hur vi ska utveckla spelare, fördelar ansvar: du ska gå ut och gnugga den här avslutningen, den har han svårt med.

I torsdags slog Roony Bardghji (till vänster) Alexander Isaks notering och blev den yngste spelaren någonsin i Sveriges U21-landslag, 16 år och 199 dagar gammal.

I torsdags slog Roony Bardghji (till vänster) Alexander Isaks notering och blev den yngste spelaren någonsin i Sveriges U21-landslag, 16 år och 199 dagar gammal.

Foto: Martin Sylvest/TT

Där tränare som jobbar deltid på skolor ofta är en del av finansieringen för svenska fotbollsakademier, är alla här anställda av klubben. De har ett nytt skolsamarbete som innebär att lärare kommer hit och undervisar.

– I miljöer som man hoppas ska vara på samma nivå i Sverige, så ska tränarna på åtta skolträningar och sedan åka och träna de här spelarna, och sedan är de hemma klockan 22 och ska äta och sova och planera alla de här grejorna som vi just pratat om. Det hänger ju inte ihop, säger Alfred Johansson.

Att många danska klubbar satsat mer och mer på sina akademier är del av en affärsmodell. Pengarna kommer igen i form av transfersummor.

Där allsvenskan stoltserar med läktarstämning i världsklass, 51-procentsregel och föreningsdemokrati, finns i Danmark utländskt kapital och mer affärsmässighet.

– Det där är också en explosiv fråga. Det är klart att hade man tagit bort 51-procentsregeln så är jag hundra procent säker på att de största klubbarna hade fått investerare och så hade man snabbt kunna utveckla de här sakerna som jag ber om nu. Men då hade man kanske tappat något annat. Så jag kommer inte sitta här och säga att man ska ta bort 51-procentsregeln, säger Alfred Johansson.

Men han konstaterar att budgeten för ungdomsverksamheten steg för steg har fördubblats under hans tid här.

– Klubben har velat utveckla FCK talent. Du kan göra det i en icke affärsdriven förening också.

Roony Bardghji bor i Malmö med sin familj, och pendlar hit. Alfred Johansson hade honom i ett halvår i U17 när han först kom.

Sedan var det en match, där han ”gjorde vad han ville” med andralaget i serien. Mål och snurrfinter.

– Alla bara stod och gapade där ute.

”Vi skapar system för att U6 till U12 ska få bättre fotbollsträning, och det gör vi ju inte för att sjuåringarna ska åka runt i Europa och vinna matcher, utan för att alla barn ska få bättre träning. Man ser det inte som två olika sidor, utan man slår ihop det. Och det är en jättestor skillnad mot Sverige”, säger Alfred Johansson.

”Vi skapar system för att U6 till U12 ska få bättre fotbollsträning, och det gör vi ju inte för att sjuåringarna ska åka runt i Europa och vinna matcher, utan för att alla barn ska få bättre träning. Man ser det inte som två olika sidor, utan man slår ihop det. Och det är en jättestor skillnad mot Sverige”, säger Alfred Johansson.

Foto: Emma Larsson

Men Alfred Johansson brukar ta det som exempel med sina spelare av en annan anledning.

– Det var han som drog in de tyngsta väskorna från planen in hit till omklädningsrummet efteråt. Det är en otroligt ödmjuk och härlig kille.

Roony Bardghji, som fostrats i Kallinge SK och Rödeby AIF i Blekinge, valde FCK efter ett år i Malmö FF.

Förutom specialisterna som följer hans utveckling, får han bättre matchning här.

– Den bästa träningen för att bli professionell fotbollsspelare är att spela matcher, säger Alfred Johansson.

Jämna, svåra matcher är poängen.

– Det är nog en av de mest fundamentala skillnaderna, som gör att jag tycker att ungdomssidan i Danmark ligger långt framme, säger Alfred Johansson.

Medan det ”äntligen” nu finns en nationell U19-liga i Sverige, har Danmark nationella U19-, U17- och U15-serier, påpekar han.

– I dag har vi U17- och U19-spelare som snabbt anpassar sig till A-lagsfotboll. Medan i Stockholm kanske de bästa lagen åker och möter Enköping där jag kommer ifrån, och så blir det 8–0. Ett halvår senare ska de träna med A-laget. Du ska hoppa härifrån över Sundet. Det går ju inte.

Viktor Froholdt i gymmet under uppsikt av fystränaren Jacob Willum och Alfred Johansson.

Viktor Froholdt i gymmet under uppsikt av fystränaren Jacob Willum och Alfred Johansson.

Foto: Emma Larsson

I en genomlysning som Fifa gjorde av dansk talangutveckling häromåret framhölls det som en framgångsfaktor att förbundets licenssystem främjar spelarutveckling före resultatinriktning.

Hur gör man för att utvecklingen av spelarna ska vara det som styr, när matcherna har sin betydelse?

– Det är ledarskap. Om vi har en tränare som tar beslut som ledningen anser motverka spelarutveckling för att främja resultat, då kommer de att prata med den tränaren. Om det är en spelare i U14 som aldrig får spela – det är ju ett gigantiskt nederlag. Då kommer man att prata med den tränaren, vad är det som går fel?

Matchningen i ungdomslagen har inte räckt för Roony Bardghji.

Han hade lite tufft i U19 först, men kom tillbaka och dominerade. Då var det dags för A-laget, där han nu har haft det svårare igen, i ett FCK som nyss vann ligan. Alfred Johansson är säker på att han kommer tillbaka starkare i höst.

– Han vill utmanas, han vill bli bättre. Han äter motgångar som ingen annan, så det är bara en tidsfråga innan det blir bra igen.

Efter träningen släntrar U17-killarna ner i gymmet i källaren. Det är stor spridning på dem – en del är långa som störar, en del ser tydligt ut som de barn de är.

Ett välkänt problem med selektering, som talar för att göra det så sent som möjligt, är att man tenderar att välja ut de som kommit längst i sin fysiska utveckling för stunden.

I Danmark avråder man nu liksom i Sverige tabeller under tretton år, för att motverka negativa effekter av resultatjakt. Hetsen i delar av svensk ungdomsfotboll har de senaste veckorna illustrerats av Aftonbladets rapportering om BP, där föräldrar styrt och ställt och barn sorterats bort när lag ska bli ”satsande”.

Alfred Johansson ska bli seniortränare, ”men inte till vilket pris som helst”. ”Jag vill inte ha en miljö där man sticker varandra i ryggen, jag älskar där jag är nu för klimatet är fantastiskt, vi samarbetar mellan lagen, alla vill varandras bästa och det är viktigt.”

Alfred Johansson ska bli seniortränare, ”men inte till vilket pris som helst”. ”Jag vill inte ha en miljö där man sticker varandra i ryggen, jag älskar där jag är nu för klimatet är fantastiskt, vi samarbetar mellan lagen, alla vill varandras bästa och det är viktigt.”

Foto: Emma Larsson

Alfred Johansson framhåller en dansk regel där man får använda tre spelare som är halvåret ”för gamla” i ungdomsmatcher, om det är där de är i sin fysiska utveckling.

– För oss räcker det att vi ser någonting hos spelaren som vi tror gör att han kan bli en professionell fotbollsspelare på lång sikt. Sedan om han presterar här och nu relativt sin egen åldersgrupp, det är inte viktigt, säger Alfred Johansson.

Han är noga med att påpeka att svensk ungdomsfotboll inte är dålig. ”Det görs en massa bra grejor.” Det som irriterar honom är att potentialen är underutnyttjad.

Kvalitetskrav på ungdomsverksamheten har kommit i och med Svensk elitfotbolls licens för akademier, Alfred Johansson berömmer det.

– Men i Danmark, Norge och Island gjorde man det där för länge sedan.

Det största misstaget man kan göra är att tro att det är herrlandslagets framgångar som gör att många barn spelar fotboll i Danmark, säger Sune Smith-Nielsen. Bredd skapar elit, inte tvärt om.

– Om vi har gjort ett fel i Danmark, så är det att vi startade uppifrån, säger han.

Danska förbundet utverkade sin nya barnfotbollsstrategi efter att ha konstaterat att medlemmar som är tolv och yngre hade minskat med 12 000 på sex år. För stor inriktning på resultat identifierades som en möjlig anledning.

Nu ska allas träning höjas. Att ha utbildade barnutvecklingstränare i alla klubbar är en viktig ambition. Här i Köpenhamn finns det fyra anställda för att hjälpa föräldratränarna.

”Danmark är bara fem, sex miljoner människor, så vi ska ha alla med. För vi kan inte se vem som blir bra. Vi kan se några som har chansen att bli bra, men fotboll hjälper också till med hälsa, socialt, en del kan bli tränare, frivilliga, fans – ju större fotbollssystem vi skapar, desto mer gagn är det för fotbollen på alla områden”, säger Sune Smith-Nielsen.

”Danmark är bara fem, sex miljoner människor, så vi ska ha alla med. För vi kan inte se vem som blir bra. Vi kan se några som har chansen att bli bra, men fotboll hjälper också till med hälsa, socialt, en del kan bli tränare, frivilliga, fans – ju större fotbollssystem vi skapar, desto mer gagn är det för fotbollen på alla områden”, säger Sune Smith-Nielsen.

Foto: Emma Larsson

– I bästa fall finns det en professionell tränare som kan säga: du delar upp barnen för mycket, du är för negativ, du skriker för mycket, du ska – ursäkta mig, hålla käften. Annars åker du ut. Det vågar man säga nu. För man har en metodik för att träna barn, säger Sune Smith-Nielsen.

– Förut har vi i Danmark sagt att alla är lika dåliga. Nu ska vi våga säga att några är bra, och några vill bara spela två gånger i veckan. Nu ger vi utrymme åt de bästa också, utan att det har konsekvenser för de sämsta. Det är en algoritm som ska gå ihop.

Har det inte haft negativa konsekvenser hittills, om barn slutar?

– Nej, inte alls. Det är både och. Det är inte antingen eller: nu gör vi något för de bästa, så kostar det någon annan stans. Nej. Vi gör saker överallt.

Du kanske också gillar