Hem Sport Det är nästan tjänstefel, Sam Hallam

Det är nästan tjänstefel, Sam Hallam

förbi admin
0 kommentar

TAMMERFORS. Hallå, Sam Hallam!

Var är du?

Nästa svenska förbundskapten har valt att inte vara på plats här i Tammerfors under semifinaler och final.

Jag tycker det är på gränsen till tjänstefel.

Sam Hallam började sitt nya jobb den 1 maj och det är snart en månad sedan.

Jag ska inte vara för hård och kräva att han är på plats här i Tammerfors, när de fyra bästa lagen i detta VM gör upp om medaljerna.

Han har familj, han har sin planering och han hade förmodligen inte räknat med den här utvecklingen efter svenskarnas fina gruppspel.

Men nog tycker jag att det borde vara självklart att släppa allt och ta ett flyg över nu när Tre Kronor är utslagna och studera det kommande VM-motståndet live.

Jag förstår att Sam Hallam valde att stanna hemma så länge som Tre Kronor var kvar i turneringen och att han inte ville störa företrädaren Johan Garpenlöv eller laget.

Det är respekt.

Gruppspelet betyder ingenting

Men att se de här fyra sista matcherna i VM på plats, trodde jag var en självklarhet nu när svenskarna åkt hem.

Jag hade gärna sett Sam här på läktaren som en symbol över det som ska komma de närmaste tre åren i svensk hockey, där huvudmålet är att stjälpa den finländska dominansen.

Träffa allt internationellt hockeyfolk, vänja sig vid stämningen i Nokia Arena, där VM kommer att avgöras även nästa år.

Internationella förbundet har ju precis spikat att VM kommer att avgöras här även 2023, tillsammans med lettiska Riga.

Nu var Sam här i början av turneringen, men gruppspel betyder inte ett smack i den här typen av turneringar.

Vi kan jubla hur mycket som helst över svenska segrar i grundspelet, men tar det tvärstopp redan i en kvartsfinal är det glömt och begravet.

Det är i slutspelet som VM börjar och det som hänt tidigare var bara ett sätt att förbereda sig för det som komma skall. Som alltid. Slutspelet är examensprovet efter en dryg veckas slit med att vässa specialkunskaperna. Det som avgör den här typen av turneringar.

Därför borde Sam Hallam varit här och upplevt de här sista matcherna, de som verkligen betyder något och avgör om du ska stå där med en medalj runt halsen.

Det Johan Garpenlöv aldrig fick uppleva som huvudansvarig.

Sam Hallam var på plats under gruppspelet i VM.

Har drömläge att bli hjälte

Dessutom känna trycket på läktarna, stämningen på stan, finländarnas defensiva sätt att spela som gett så enorma framgångar.

Jag har sett att kritiken växer hos några av de andra VM-nationerna och jag minns den tid då jag själv kritiserade Djurgårdens 1-3-1-hockey och såg det som en fara för framtiden. Ett evigt viftande med hockeybakar i mittzon. Och då menar jag bakar.

Nu är vi där igen med en finländsk mittzonsfälla, som få motståndare hittat nyckeln till.

Jag kan acceptera det mer i en kort turnering som VM, men har svårare för att det praktiseras i 52 eller 55 omgångar i en grundserie som SHL.

Då blir det bara tråkigt och som att se en evig repris om och om igen.

Sam Hallam har ett drömläge att bli en hjälte nu när det gått så illa de senaste åren och Tre Kronor inte tagit medalj i ett mästerskap på fyra år.

Senaste VM-guldet i Köpenhamn 2018 känns extremt avlägset just nu.

Därför hade jag velat se honom här, med en skarp och analytisk blick och som en symbol inför framtiden.

Svårare än så är det inte.

Du kanske också gillar