Hem Sport Det nationella träningscentret som ska rädda svensk fotboll

Det nationella träningscentret som ska rädda svensk fotboll

förbi admin
0 kommentar

En stor äng med träd runtom. En liten stig genom prästkragar och gullvivor. Håkan Rossberg ser allt det där. Samtidigt så mycket mer.

En välkomnande entré. Hotell och konferensdelar. En fullstor inomhushall. En futsalhall. En beachsoccerplan. Gym, medicinska faciliteter och olika kontorslokaler. Sedan inte minst: Fyra perfekta gräsplaner. Kanske till och med sex. På en av dem springer framtidens Zlatan Ibrahimović och Stina Blackstenius omkring.

– Du ser väl dem där borta till vänster på plan B?

Håkan Rossberg pekar. Jag kisar.

Vi befinner oss i Upplands-Bro kommun, nära Kungsängens IP. Vi har vandrat under en motorväg, fram på en cykelväg och stannat till vid den plats där Svenska fotbollförbundet hoppas slå upp ett nytt nationellt träningscenter.

Projektledare Håkan Rossberg pratar om anläggningen som en av de största satsningar som förbundet någonsin har tagit sig an. Kanske den allra största. Andra menar att bygget är helt avgörande för svensk fotbolls framtid.

– Om jag drömmer så ser jag det framför mig. Det kommer med all sannolikhet dröja ett antal år i alla fall, men drömmen finns definitivt där, säger Rossberg.

Han tittar fortfarande mot plan B.

Det är ingen liten dröm.

– Det är en stor dröm. Förhoppningsvis blir det en sann dröm så småningom också.

När tror du att det kan ske?

– Gissningsvis tar det tre, fyra år från nu. Om saker går som de ska.

Det är lätt att svepas med när Håkan Rossberg pratar. Samtidigt kan jag inte undgå att minnas alla som har sagt ungefär samma saker i ungefär samma sammanhang tidigare. Då har det inte gått något vidare.

Projektledare Håkan Rossberg vid platsen där Svenska fotbollförbundets nya nationella träningscenter kan komma att slås upp. Än har anläggningen inget namn.”Har du något förslag?”, säger Rossberg.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

****

Första gången Svenska fotbollförbundet nämner planerna på ett nytt nationellt träningscenter är i juni 2017. Generalsekreterare Håkan Sjöstrand sitter på ett presskonferenspodie inne i Friends arena med en Power Point-presentation bakom sig och pratar om hur andra fotbollsländers verklighet ser ut.

– Ser vi oss omkring så har de flesta nationer en anläggning där man kan samlas. Vi har inte det, säger Sjöstrand.

– I dag är vi till stor del ute på Bosön. Eller så hyr vi in oss på olika ställen. Vi kan vara på Stockholms stadion eller på olika platser.

Det är inte tillräckligt bra, menar Sjöstrand. Ska man hänga med i konkurrensen behöver man ha bättre förutsättningar.

En preliminär skiss visas upp. Den är ambitiös. Svenska fotbollförbundet vill få till en anläggning med två fullstora gräsplaner (en uppvärmd), två fullstora konstgräsplaner (en uppvärmd och en inomhus), två futsalplaner (en utomhus och en inomhus), en beachsoccerplan och yta för målvaktsträning. Utöver det även läktare, hotellrum, kontorslokaler, gym och andra medicinska faciliteter. Sammantaget: En plats där alla blågula landslag kan samlas och växa.

Inspiration har bland annat hämtats från Portugals nybyggda akademicenter utanför Lissabon.

– Ser vi internationellt så ligger vi efter på det här området och det är ingen som kan göra något åt det förutom vi själva, säger Sjöstrand.

Det nationella träningscentret planeras att byggas i Sigtuna kommun, nära Arlanda flygplats. Arlandastad Holding AB (i dag Arlandastad Group AB) är markägare. Därför sitter även Dieter Sand, vd, och Per Taube, huvudägare, på presskonferenspodiet inne på Friends arena.

Håkan Sjöstrand tittar på dem och berättar att en gemensam förstudie ska inledas. Den ska utreda krav, behov och ekonomiska förutsättningar för ett eventuellt projekt. Dieter Sand tillägger att träningscentret ska kunna stå klart inom tre år. Om saker går som de ska.

Svenska fotbollförbundets nya träningscenter – som det kunde ha sett ut om det hade byggts i Arlandastad.

Foto: Fogis.se / Fogis.se

Foto: Fogis.se / Fogis.se

****

Det går två år, sedan är Sigtuna kommun och Arlandastad plötsligt inte längre aktuell som plats för Svenska fotbollförbundets nya nationella träningscenter. Det visar sig att de uppmätta bullernivåerna är alldeles för höga. De skulle störa verksamheten.

– De var ute många gånger och lyssnade och mätte. Sedan kom de fram till det efter ett tag, att det var för bullrigt, berättar Per Taube.

Kanske borde man ha kunnat förutse det? Och uteslutit platsen från början? Området ligger ju nära en flygplats. Av ren nyfikenhet googlar jag upp presskonferensen från 2017. Det visar sig att bullerfrågan faktiskt lyftes där, men mest skrattades bort.

– Det finns 2,5 miljoner kvadratmeter mark, det är ganska mycket, sa Dieter Sand.

– Det är väl ”Granen” (Andreas Granqvist) som kan vara lite orolig för hans snedsparkar. De kan störa flygtrafiken, tillade Håkan Sjöstrand.

Men så blev det alltså som det blev.

– Vi trodde att det skulle fungera, annars hade vi så klart inte lagt tid och resurser på det här, säger Per Taube.

Förstudien läggs ned och Svenska fotbollförbundet börjar undersöka andra potentiella platser för det nationella träningscentret. De fastnar för Järfälla kommun och ett område i Barkarbystaden.

– Platsen är gammal odlingsmark. Den är en del av hela utbyggnaden av Barkarbystaden, säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör på Järfälla kommun.

Hon involveras i projektet. Detsamma gäller byggkoncernen Serneke Group AB. Från deras sida uttalar sig Patrik Andersson. VM 1994-hjälten arbetar som affärsutvecklare och beskrivs som en av nyckelpersonerna bakom projektet.

– Han var någon form av kontaktperson mellan oss, säger Håkan Rossberg.

I december 2019 tecknas ett intentionsavtal mellan Järfälla kommun, Svenska fotbollförbundet och Serneke Group AB. Det kan beskrivas som en avsiktsförklaring mellan olika parter som ännu inte har förhandlat fram ett slutgiltigt avtal. En ny förstudie inleds.

– Med tanke på närheten till Friends arena så ser vi att Barkarby är ett mycket gynnsamt läge, säger Patrik Andersson i ett pressmeddelande.

Ett år senare, i en intervju med Sportbladet, tillägger han att det är fullt möjligt att ha klart träningscentret inom fyra år. Om saker går som de ska.

Svenska fotbollförbundets behov för det nationella träningscentret.

Foto: Järfälla kommun / Järfälla kommun

En skiss över hur det nationella träningscentret hade kunnat byggas i Järfälla kommun.

Foto: Svenska fotbollförbundet / Svenska fotbollförbundet

****

Det går två år till. Nästan i alla fall. I maj 2021 publicerar tidningen Göteborgs-Posten en granskning som skakar om Järfälla kommun, Serneke Group AB och till viss del även Svenska fotbollförbundet. ”Serneke fick gräddfil av tjänsteman – till fotbollslandslagets nya högkvarter” lyder rubriken.

Kortfattat handlar innehållet om en tjänsteman på Järfällas kommunala näringslivsbolag som, enligt Göteborgs-Postens granskning, ska ha läckt information till Ola Serneke, vd på Serneke Group AB, och fixat så att bolaget blev en part i samarbete mellan kommunen och Svenska fotbollförbundet.

Detta samtidigt som tjänstemannen, enligt Göteborgs-Posten, inte bara hade omfattande privat kontakt med Ola Serneke utan även ska ha suttit i styrelsen för ett bolag där Serneke är huvudägare och fått bolaget att investera i en fjällby där han själv har stuga.

Serneke ska senare ha använt fotbollssamarbetet som en hållhake för att pruta på markpriser och hotat att flytta det nationella träningscentret till en annan plats.

Tjänstemannen blir av med sin anställning och Järfälla kommun tillsätter en extern utredning. Den utförs av revisionsjätten KPMG som konstaterar att tjänstepersonens agerande har utgjort en riskfaktor för att korruption ska uppstå. Dock med tillägget att det, citat: ”inte finns något stöd för att tjänstepersonens relation med Serneke lett till att Serneke vunnit någon otillbörlig ekonomisk fördel gentemot med annan part”.

Utredningen finner inte heller något som styrker att tjänstepersonen vid något tillfälle delat konfidentiell information med Serneke.

– Det ska naturligtvis vara både etiskt, moraliskt och följa de regler som finns i samhället i stort, det är ett rimligt krav. Vi utgår från att kommunen och entreprenören är medvetna om detta och håller sig till det, säger Håkan Sjöstrand i samband med Göteborgs-Postens granskning. 

– Det påverkade inte oss. Inte alls, tillägger Håkan Rossberg nu.

Inte alls?

– Det var negativa skriverier, men jag uppfattade inte att det var någon stor sak för oss alls.

Lite mindre än ett år senare, i slutet av februari 2022, förlänger Järfälla kommun, Svenska fotbollförbundet och Serneke Group AB det ursprungliga intentionsavtalet. De ämnar med andra ord att fortsätta jobba tillsammans för byggandet av ett nationellt träningscenter i Barkarbystaden.

”Då alla förutsättningar för markanvisning ännu inte är klarlagda är parterna överens om att en förlängning av avtalet är nödvändigt”, står att läsa i beslutet.

Även Patrik Andersson nämns i Göteborgs-Postens granskning. Enligt tidningen ska tjänstemannen ha fått informationen om Svenska fotbollförbundet behov gällande det nationella träningscentret av honom. SportExpressen har sökt Patrik Andersson vid upprepade tillfällen utan resultat.


Alla turer kring SvFF:s nationella träningscenter

Juni 2017: Generalsekreterare Håkan Sjöstrand presenterar planerna på ett nytt nationellt träningscenter under en presskonferens på Friends arena. Anläggningen är tänkt att byggas i Sigtuna kommun, nära Arlanda flygplats.


December 2019: Planerna ändras. Eftersom de uppmätta bullernivåerna är alldeles för höga intill Arlanda flygplats bestämmer sig Svenska fotbollförbundet för att försöka få till det nationella träningscentret i Järfälla kommun, närmare bestämt i Barkarbystaden, i stället. Ett intentionsavtal tecknas.


Maj 2021: Göteborgs-Posten publicerar en granskning som skakar om. Tidningen rapporterar bland annat om en tjänsteman på Järfällas kommunala näringslivsbolag som, enligt Göteborgs-Postens artikel, ska ha läckt information till Ola Serneke, vd på Serneke Group AB, och fixat så att bolaget blev en part i samarbete mellan kommunen och Svenska fotbollförbundet.


Februari 2022: Svenska fotbollförbundet, Järfälla kommun och Serneke Group AB förlänger intentionsavtalet. De anser inte att de har klartgjort alla förutsättningar för markanvisning.


Juni 2022: Planerna ändras – igen. Svenska fotbollförbundet meddelar Järfälla kommun att platsen de har undersökt i Barkarbystaden inte kommer räcka till, de behöver mer plats. Nytt fokusområde blir Upplands-Bro kommun och en grönyta vid Kungsängen. Ännu ett intentionsavtal tecknas, ännu en förstudie inleds. Målet är att den ska vara färdig någon gång under första halvan av nästa år.

****

Någon månad efter att intentionsavtalet mellan Järfälla kommun, Svenska fotbollförbundet och Serneke Group AB har förlängts reser representanter från Svenska fotbollförbundet i väg på en studieresa. Håkan Rossberg är med, så också den nye landslagschefen Jens T Andersson och den tidigare landslagsspelaren Kim Källström. De besöker Nederländerna, Belgien och Tyskland. De tittar och inspireras av anläggningar som de länderna har byggt upp.

Under resan tycks något förändras. När de kommer hem låter förbundet nämligen meddela Järfälla kommun att platsen de har diskuterat för det nya nationella träningscentret inte längre passar. Förbundet vill flytta – igen.

– Vår plats, den plats som vi hade tänkt oss, är väldigt centralt belägen i vårt stadsutvecklingsområde, Barkarbystaden, precis på gränsen till Stockholm. Vi har inte möjlighet att fördubbla anläggningens yta. Det är där vi är. Det är en annan anläggning nu som fotbollförbundet tittar på, säger Emelie Grind.

En studieresa förändrade allt?

– Eller så fick de mer pengar, jag vet inte. Det får du fråga dem om.

Jag gör det. När Håkan Rossberg har lämnat framtiden och återvänt till nuet där han står intill ängen, skogen och blommorna i Upplands-Bro kommun.

– Den arealen som finns i Järfälla kommer inte räcka till. Vi pratade om cirka fem hektar. Här pratar vi om cirka 15. Det var en beskedligare kravspecifikation från början, säger han.

Vad har ni lagt till nu?

– Framförallt gräsplaner. Antalet gräsplaner.

Från början var det två.

– Nu är det åtminstone fyra.

Utöver det överväger Svenska fotbollförbundet att göra plats för all kanslipersonal i det nya träningscentret. De sitter i Solna i dag, intill Friends arena.

Ett nytt intentionsavtal tecknas. Det andra i ordningen. Upplands-Bro kommun, Svenska fotbollförbundet och fastighetsbolaget Hemsö Fastighets AB är parter.

Samtidigt inleds en ny förstudie. Den tredje. Målet är att ha den klar någon gång under första halvan av nästa år.

– Det vi ska titta på är hur det här skulle kunna realiseras. Vi är överens om att det är en bra plats rent strategiskt, både för Sverige och fotbollen. Och för vår kommun också så klart, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

– Jag hoppas av hela mitt hjärta att det ska bli av, men man måste vara väldigt noga om man ska få ihop en sådan här produkt. Också hur den affärsmässigt ska går ihop på ett rätt och riktigt sätt.

Med andra ord: Hur anläggningen ska finansieras. När jag frågar Håkan Rossberg om de vet hur mycket projektet kommer kosta svarar han:

– Jättemycket! Från början, när vi pratade med personer för att få en indikation, sa de att det kommer kosta någonstans mellan en halv miljard och en miljard. Det vi har som utgångskalkyl nu är cirka 800 miljoner.

Vem ska betala?

– Vi får se vem och vilka, vilket intresse som finns. Vi hoppas och tror att det finns ett intresse från svenskt näringsliv att vara med och delta i byggnationen.

Du menar att olika företag ska kliva in och betala?

– Olika typer av företag som ser fotbollen som en viktig del av samhället.

Har ni pratat med några företag redan nu?

– Vi har lagt ut några trevare, men inte kommit dit alls än.

Förbundet själva? Håkan Rossberg ser det som osannolikt att de inte ska betala någonting. Samtidigt är tanken att de inte ska äga eller ha ansvar för anläggningens drift. Istället hyra in sig. Håkan Sjöstrand var tydlig på den punkten redan 2017. 

– Vi är väldigt bra på att utveckla. Det är det vi ska fokusera på, sa han under presskonferensen på Friends arena.

Sjöstrand tillade:

– Sedan kanske man har lärt sig något av annat också …

Det är inte en vild gissning att generalsekreteraren hade förbundets ekonomiska fiasko med Friends arena i åtanke.

Projektledare Håkan Rossberg vid den plats där Svenska fotbollförbundets nya nationella träningscenter kan komma att byggas.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

Platsen som nu undersöks är uppdelad i ”område A” och ”område B”. ”Område A” (till vänster om E18) ska inte röras så mycket, där ligger bland annat Kungsängens IP. På ”område B” (till höger om E18) är det tänkt att det nya nationella träningscentret ska kunna slås upp.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Område B” består i dag mest av skog och en stor äng.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

****

– Mr Källström! Vill inte du synas med bild?

– Är jag inte med med bild?

– Jag ser ”Kimpa”.

– Nu då?

– Nu ser vi dig!

– Nu ser inte jag Jens T.

Från Upplands-Bros ängar till Solnas kontor. Håkan Rossberg har visat in till ett av Svenska fotbollförbundets konferensrum och kopplat upp ett digitalt möte. Jens T Andersson deltar. Så också Kim Källström. De är båda viktiga personer i projektet med ett nytt nationellt träningscenter.

Källström blev en del av det i samband med den management-utbildning för tidigare spelare som han gick hos Uefa.

– I den skulle man göra tre månaders praktik. Då hade jag möjligheten att att göra den på SvFF och vara med Håkan Sjöstrand en tid. Vi började prata om det här. Mitt examensarbete under utbildningen handlade också om vikten av att SvFF skapar ett nationellt träningscenter. Jag har gjort otroligt mycket research i ämnet, säger Källström.

Vad kom du fram till för slutsats i ditt examensarbete?

– Att det är av absolut största vikt för svensk fotboll att vi skapar detta. Vi kommer hamna på efterkälken annars. Om vi inte skapar de förutsättningarna som krävs för att driva fotboll på internationell nivå … SvFF tävlar mot förbunden ute i Europa. När man tittar på vad de gör så är det här den tydliga trenden. Danmark tittar på det, Norge är i ungefär samma fas som vi och Tyskland har precis byggt. Alla bygger! Och alla som man pratar med säger att det är det bästa de har gjort för deras förbund. För mig är det helt avgörande för framtiden för svensk fotboll.

Jens T Andersson, som följde med landslaget under Nations League-samlingen, stämmer in:

– Om du jämför med de som vi tävlar mot så är våra förutsättningar på hemmaplan ganska dåliga rent ut sagt. Vi har ofta bättre förutsättningar när vi åker ut på förhand och rekar vilka hotell som har rätt faciliteter, avstånd till träningsanläggning och arena och sådana saker. Sedan när vi är på hemmaplan får vi sitta och kuska i bussar. Vi har inte riktigt saker samlade på det sättet som våra motståndare har.

Under minuterna som följer pratar Andersson, Källström och Rossberg om allt positivt som ett nationellt träningscenter skulle föra med sig. Precis som Håkan Sjöstrand gjorde 2017. Hur det, som tidigare poängterat, skulle kunna vara en plats för de blågula A-landslagen att växa och möta konkurrensen från andra europeiska nationer. Men också hur det skulle kunna vara en plats för ungdomar, ledare och domare att utvecklas. Ord som kompetensöverföring, synergier och identitetsbyggande används.

– När jag tänker på fransk fotboll är det Clairefontaine, det är därifrån allt händer. Vad tänker vi på i Sverige? Det finns inget som håller svensk fotboll samman. Men om man bygger ett nationellt träningscenter vet man att alla som håller på med svensk fotboll kommer passar därigenom. Just att det är därifrån vi bygger svensk fotboll, det tror jag är oerhört viktigt, säger Kim Källström.

Hur mycket skulle ett nationellt träningscenter kunna lyfta svensk fotboll? Går det att precisera det?

– Det är väl svårt att säga exakt, men de flesta förbund som har utvecklat sina anläggningar har nått bättre resultat över tid. De klubbarna som har bättre anläggningar når oftast bättre resultat. Allt utvecklas runtomkring oss, då måste vi också vara med på den utvecklingen. Om vi sitter kvar och har de förutsättningarna som andra förbund hade för fem, tio, 15 år sedan. Då är det är klart att vi kommer hamna efter.

Med tanke på det undrar jag om det inte borde ses som ett misslyckande att det nationella träningscentret inte har börjat byggas än? Kanske till och med att det inte har färdigställts? Det var ju över fem år sedan planerna presenterades för första gången.

Kim Källström säger emot och betonar att det tog England över 20 år att få till St George’s Park, från första beslut till färdig anläggning. Håkan Rossberg börjar prata om tacksamhet.

– Jag är ganska tacksam för att vi inte har byggt en anläggning någon annanstans med de begränsade ytor som då har funnits. Nu tittar vi på en anläggning som har möjlighet att bli så stor och rejäl och viktig som vi behöver. Du kan ändra på mycket saker, men har du en yta som du inte kan växa i … Det är jäkligt svårt att ändra på. Här kan vi växa. Vi kanske behöver åtta planer om X-antal år. Då ska vi säkerställa att vi kan bygga det redan i dag. Att göra något annat hade varit ett misstag, så jag är glad att vi står här i dag.

Samtidigt, det fungerade varken i Sigtuna kommun eller i Järfälla kommun. Vad talar för att det kommer fungera i Upplands-Bro kommun?

– Jag skulle säga att det mesta talar för att det blir något nu. Viljan finns, ytorna finns. I Upplands-Bro ser jag att vi tillsammans kan utveckla bra saker. Skapa den anläggning som vi önskar få till.

– Det är också först nu som vi verkligen kommer peta in en växel till och utreda det rejält. 

Den tidigare landslagsspelaren Kim Källström är involverad i projektet – och har skrivit ett examensarbete om vikten av att Svenska fotbollförbundet skapar ett nationellt träningscenter.

Foto: ALEX LJUNGDAHL

****

Jag förväntar mig att Per Taube, huvudägare av Arlandastad Group AB, ska vara nedstämd. Besviken över att det nationella träningscentret inte byggdes vid Arlandastad som det var tänkt från början och att Svenska fotbollförbundet nu för en tät dialog med Upplands-Bro kommun och Hemsö Fastighets AB. Och visst är han det. Mest andas han dock framtidstro.

Det visar sig nämligen att Per Taube inte har gett upp hoppet om att förbundet ska ändra sina planer ännu en gång. Och i det återvända till Sigtuna kommun.

– Vi har jobbat på en alternativ plats som vi kunde presentera för ett halvår sedan. Vi vill gärna komma in på banan igen. Vi får se om det går, säger han när jag ringer.

Den alternativa platsen ligger vid Arlandastad Golf. Per Taube och Arlandastad Group AB har tecknat ett avtal om att förvärva ny mark. 

– Där finns det helt andra förutsättningar. Där håller vi på och jobbar med en stor satsning. Vi har blivit uppvaktade av flera andra förbund, både på riksnivå och regional nivå. Och vi hoppas fortfarande på fotbollförbundet även om de är ute i Upplands-Bro och tittar.

Har du försökt övertyga Svenska fotbollförbundet om att flytta igen?

– Jodå, de vet om att vi finns och fortsatt är intresserade. Vi kommer kämpa tills det är kört.

Håkan Rossberg:

– Det finns ett antal aktörer runtom i Sverige som tror på fotbollen och som ser att fotbollen är viktig och är intresserade av att vi ska komma dit. Den platsen som svensk fotboll väljer att slå ner sina bopålar på, om man kallar det för det, kommer ju bli associerad med fotbollen.

Har han en chans, Per Taube? Eller ska ha ge upp?

– Per kommer vi säkert ha en dialog med framöver på många olika sätt.

Så, det är inte spikat att det nationella träningscentret ska ligga i Upplands-Bro kommun?

– Det är inte så att vi är hemma nu. Vi bestämmer att vi ska göra en utredning nu, vi är i en förfas. Men det är skönt att drömma.

Enligt Per Taube skulle Arlandastad Group AB kunna bygga upp ett nationellt träningscenter på omkring tre år. Om saker går som de ska.

Du kanske också gillar