Hem Sport ”Detta är inte fotboll” • Fagerlund om dramat i Champions League

”Detta är inte fotboll” • Fagerlund om dramat i Champions League

förbi admin
0 kommentar

LONDON. Kvällen inleddes med Mini-Messi och slappa Spurs-spelare.

Ett betydligt mer påslaget hemmalag och förödande VAR-granskning avslutade den.

Enda rättvisan är att både Tottenham och Sporting fortfarande har allt i egna händer.

Klart att det var han, Mini-Messi tillbaka i London. Om någon skulle leverera ett statement på Tottenham Stadium så var det killen som fostrades i egna akademin. Han som sedan släpptes utan större rubriker, just som klubben hade spelat Champions League-final.

3,5 år senare är Marcus Edwards inte bara en annan spelare, snarare en annan person. ”Bit ihop”, löd rådet från mamma när hennes engelske son försökte anpassa sig till sitt nya, främmande liv i Portugal.

Enastående rörelsemönster

Hela Sporting Lissabon stod sammanbitet under onsdagskvällen, allt medan Tottenham försökte sig på en första anstormning. Inledningsvis såg det rätt lovande ut för hemmalaget. Pierre-Emile Höjbjerg var tillbaka på mittfältet och även Lucas letade sig in i startelvan, vilket innebar att Antonio Conte återgick till 3-4-3.  Lucas gav åtminstone anfallsspelet ett välbehövligt överraskningsmoment genom sina löpningar i djupled.

Sedan var det som att Edwards släckte all glöd hos motståndarna. Distansskottet efter 22 minuter må inte ha varit det mest kraftfulla som skådats, men hans rörelsemönster fram till straffområdet var enastående. Den enorma arenan föll i tystnad, bortsett från hörnan med tillresta supportrar som högljutt firade 1-0-målet.

Sporting avverkade halvleken systematiskt. Deras tålamod, både med och utan boll, stod i stark kontrast mot Tottenhams spända, rent av slappa uppsyn.

Osannolikt slut

Det såg ut att bli mer av samma vara efter halvtid, men så plötsligt vaknade hemmalaget till liv. Energin skruvades upp och passningar hamnade oftare där de skulle. Spelare påtalar gärna att Conte har implementerat en vinnarmentalitet i klubben. Nu fanns sannerligen läge att kliva fram och visa det.

Rodrigo Bentancur hade aldrig gjort mål i Champions League innan ikväll. Mittfältaren nådde högst på en hörna, en kvittering som fick Sportings eftertraktade tränare, Ruben Amorim, att sjunka ned på knä. Bortalagets lägen hade fram till dess varit hetare.

Slutet blev helt osannolikt, då Tottenham hade kastat in allt och tryckte på för att fullborda vändningen (till och med Bryan Gil var på planen). Harry Kane tycktes nicka in 2–1 med bara minuten kvar, ett mål som skickade Sporting nedåt i tabellen och Eintracht Frankfurt till andra plats. Conte tappade det fullständigt, jublade euforiskt och kramade alla som kom i hans närhet.

Detta är inte fotboll

Men så kul skulle inte Tottenham-supportrarna få ha det. När flera, utdragna minuter hade avlöpt valde några spelare att konfrontera domare Makkelie som ryckte uppgivet på axlarna. Hans kollegor i VAR-rummet kliade sig antagligen fundersamt vid tinningarna, medan de försökte avgöra om målet borde dömas bort för offside eller ej.

Om det tar så lång tid att komma fram till ett svar är det kanske lika bra att släppa situationen och gå vidare. Fotboll är det inte.

Nu blev slutresultatet 1–1, Contes glädje utbyttes i ilska och så småningom ett rött kort. Ruben Amorim, som knappt vågade titta de sista minuterna, är kvar i turneringen och står inför ett avgörande möte med Eintracht Frankfurt. Det som startade med Mini-Messi, följdes upp av bättre tendenser från Spurs och slutligen en hetsig, fientlig stämning. Men Tottenham har i alla fall fortfarande allt i egna händer.

Du kanske också gillar