Hem Sport Duplantis om hyllningarna i Avesta: ”Svårt att förstå”

Duplantis om hyllningarna i Avesta: ”Svårt att förstå”

förbi admin
0 kommentar

Det var i Avesta som Armand Duplantis växte upp på somrarna. Hans morfar Lars-Åke Hedlund var med om att starta lokala friidrottsklubben IK Stål på 1950-talet. Hans mamma Helena Duplantis fick sin friidrottsfostran i Avesta innan hon åkte till USA och gifte sig.

Det är från somrarna i Avesta som Armand Duplantis har sina finaste barndomsminnen.

– Vi var ute vid stugan, där vi bodde, och fiskade under min uppväxt. Det var som en saga, berättar Armand Duplantis och minns hur mycket friidrottsmiljön i Avesta betydde för honom som barn. Hans första svenska klubb var nämligen IK Stål.

– När man hoppade stav i USA var man jätteensam. Jag var bara med min mamma och pappa. Här i Avesta hade de ett lag och det gav mig så mycket energi. Det kändes som att vara med i ett fotbollslag, berättar Duplantis.

Det var länge planerat att han skulle få en platta i Avestas walk-of-fame, bredvid bland annat speedwayföraren Tony Rickardsson och hockeyprofilen Nicklas Lidström, som också kommer från Avesta. Men pandemin gjorde inte ceremonin möjlig förrän nu, en vecka efter Duplantis VM-succé.

Armand Duplantis var jetlaggad när han kom till Avesta på söndagen. Tidsskillnaden mellan USA och Sverige är sju timmar.

– Landade i Sverige på tisdagen och har sedan inte gjort så mycket. Först sov jag mest. Jag har varit så jetlaggad och kanske lite bakis. Jag försöker komma tillbaka, säger han.

Stjärnan berättar att han blev överväldigad när det kom så mycket folk. Och längst fram satt hans morfar Lars Åke Hedlund, mormor Ingrid Hedlund, samt mamma, moster, syster, flickvän och flera vänner från Avesta.

– När jag var här i Avesta tidigare, som barn, kunde jag aldrig tänka mig att få stå på en läktare inför så här mycket folk. Det är svårt att förstå säger, Duplantis.

Du kanske också gillar