Hem Sport Efter 7 år dök flaskposten upp – i Finland

Efter 7 år dök flaskposten upp – i Finland

förbi admin
0 kommentar

När Olivia Berglund, i dag 12 år, var fem ritade hon en teckning. Hon rullade sedan ihop den och la ner den i en Fanta-flaska. Sju år senare dök flaskan upp – i Finland. 

– Det kändes ju sjukt. Att den har kommit fram efter typ sju år, säger Olivia Berglund. 

Den finska tidningen Lapin Kansa var först att skriva om flaskposten, och valde då att eftersöka ”Olivia 5 år, Obbola”. Som teckningen var signerad med. De la även upp en bild på teckningen.

Teckningen flöt på havet i sju år.

Foto: Privat / Privat

När Olivia Berglunds pappa fick artikeln från Lapin Kansa skickad till sig från en vän, började detektivarbetet där hemma. Familjen jämförde bilden med gamla teckningar Olivia Berglund hade ritat och insåg att det nog var henne tidningen sökte.

– Stilen på teckningen stämde överens med hur Olivia ritade då, det var samma bakåtvända femma. Då insåg vi att det var Olivias teckning, säger mamma Emma Berglund. 

Även om femåriga Olivia Berglund tyckte att det var jättespännande att kasta flaskposten så trodde inte Emma Berglund att flaskan någonsin skulle komma fram.

– Jag trodde ju bara den skulle komma upp på land några meter bort, säger Emma Berglund.

Emma Berglund.

Foto: Privat / Privat

Men ändå guppade den vidare, över landsgränsen och hamnade i Finland. Men det var inte åren som gick som förvånade Emma Berglund mest. Utan att flaskan klarat av vädret. 

– Isen fryser sönder bryggor och grejer, men inte en liten plastflaska, säger hon.

Idag har familjen haft mejlkontakt med personen som hittade flaskan.

– Hon skulle rama in teckningen och ha den i stugan som ett minne sa hon, berättar Emma Berglund.


Världens äldsta flaskpost hittades 2018

År 2018 hittades världens äldsta flaskpost – från 1886. Olivia Berglunds flaskpost är alltså inte den första som klarat sig flera år i vatten.

Du kanske också gillar