Hem Sport Ekman-Larsson spelklar inför kvartsfinalen i hockey-VM

Ekman-Larsson spelklar inför kvartsfinalen i hockey-VM

förbi admin
0 kommentar

Det var inför söndagens match mot Norge som Oliver Ekman-Larsson inte kom till spel på grund av en skada. Tre Kronors lagkapten missade även gruppavslutningen mot Lettland och en hel del pekade på att den 30-årige Vancouverbacken hade gjort sitt i i hockey-VM.

Men dagen före stundande kvartsfinal mot Kanada fanns han med på isen när laget körde ett lätt träningspass i Nokia Arena. Efteråt lämnade Johan Garpenlöv ett positivt besked:

Oliver Ekman-Larsson, som spelar sitt sjunde världsmästerskap och vunnit två VM-guld sedan tidigare, är åter redo för match.

– Oliver spelar. Det känns jättebra. Vi får tillbaka vår kapten, en spelare som har varit med förut och vunnit VM-guld, som är en ledare både på och utanför isen och som kommer att bidra både med och utan puck i alla situationer. Vi är glada att han kommer och vi blir starkare som lag, säger förbundskaptenen.

Är han hundra procent?

– Skulle han inte vara hundraprocentig så skulle han inte spela.

”Nu blir vi starkare som lag”, säger förbundskapten Johan Garpenlöv om Oliver Ekman-Larssons återkomst.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Spelaren själv medger att han fruktat att han skulle behöva kasta in handduken helt och hållet.

– Det är klart att det har varit jobbigt några dagar. Det var osäkert hur det skulle bli. Men jag tycker det var bra att vi tog beslutet att ta några dagar ledigt, säger Oliver Ekman-Larsson.

När kände du att det går att spela?

– Det var väl i morse. Vi har sagt att på onsdag ska vi ta ett beslut så att gruppen får veta. Det var planen hela tiden och jag tycker att vi har följt den till punkt och pricka.

Exakt vad det är som har hindrat Oliver Ekman-Larsson från spel i de två senaste matcherna har Tre Kronor hållit hemligt eftersom det är information som motståndarna kan utnyttja vid en eventuell comeback.

Det hade i alla fall Ekman-Larsson själv gjort om läget vore det omvända, medger han.

– Ja, det är klart, det är ju en kvartsfinal. Jag vet ju inte hur de (Kanada) tänker men det är inte alls omöjligt att man kan trycka till lite extra i en närkamp. Det är vinna eller försvinna så förmodligen hade vi nog utnyttjat det om det var någon som hade en skada.

Oliver Ekman-Larsson var populär i den mixade zonen efter onsdagens träning.

Oliver Ekman-Larsson var populär i den mixade zonen efter onsdagens träning.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Att titta på från sidan när Norge och Lettland besegrats med 7–1 respektive 1–0 har inte varit någon höjdare för lagkaptenen.

– Det har inte varit jättekul. Man vill aldrig sitta på läktaren, man är mer nervös där än på isen. Där kan du ju vara med och påverka lite i alla fall, så det var tufft. Samtidigt har killarna skött sig bra och det har inte varit lätta matcher.

Nu ser han fram emot att försöka ta Tre Kronor till semifinal via seger mot Kanada.

– Läkarteamet har varit fantastiskt och lagt ner jättemycket tid och gett mig en chans att spela i morgon. Det ska bli kul.

– Det är alltid tuffa matcher mot Kanada och det kommer det att bli i morgon också. Vi vill hålla fokus på vårt spel, gå ut och släppa på handbromsen och fokusera på det vi kan påverka.

Kvartsfinalen mot Kanada spelas på torsdagseftermiddagen med start 15.20, svensk tid.

Läs mer:

Slutspurt för Garpenlöv: ”Han har fått obefogad kritik”

Tre Kronor mot Kanada i kvartsfinal efter finsk seger

Du kanske också gillar