Hem Sport Elitdomaren håller koll på 140 domare på Eken cup

Elitdomaren håller koll på 140 domare på Eken cup

förbi admin
0 kommentar

På ett 25-gradigt och soldränkt Gubbängsfältet strax söder om centrala Stockholm springer tusentals ungdomar runt på och vid sidan av handbollsplanerna. Från ett försäljningstält hörs dunkande sommarplågor och stämningen är allmänt på topp på Eken cup.

30 sekunder! 20! 10! räknar speakern ner innan visslan till slut ljuder och samtliga matcher på ett trettiotal planer drar igång samtidigt.

Eken cup är världens största handbollsturnering på gräs. I år tävlar över 400 handbollslag från Sverige, Norge, Finland, Estland och Lettland. Åldersklasserna sträcker sig från åttaåringar upp till seniorer. Med alla matcher på det enorma Gubbängsfältet är 140 domare ingen liten organisation att leda. Sandro Smailagic är elitdomare och har dömt ute i Europa i flera år. Sedan 2015 är han också domaransvarig på Eken cup.

– Jag hade det första mötet med domarna vid klockan åtta i morse. Men det handlar inte så mycket om hur de ska döma. Det kan de. Jag går mest igenom hur de ska fylla i matchprotokollen, vem som signerar och vart de lämnas in, säger Sandro Samilagic.

Numer dömer Sandro Smailagic bara i Sverige. Europasatsningen lade han ner när hans domarpartner och tillika lillebror lade av.

Foto: Paul Hansen

Med 140 domare att basa över är det mycket som ska bli rätt innan de första morgonmatcherna. Alla ska ut på rätt spelplaner och om någon saknas måste man kasta om i schemat snabbt.

– Vissa år har det blivit bli rätt hektiskt men i dag har allt rullat på. Nu är min största utmaning att se till att domarna äter och dricker. Det är alltid några som åker på uttorkning eller skadar sig senare på dagen. Många yngre tänker inte på det utan frågar efter extra matcher när de egentligen ska vila.

Under fredagseftermiddagen är det hela tiden yngre domare som rycker i Sandro. Någon har inte fått sin domartröja, någon hittar inte till rätt match och någon frågar om matchtid.

Bland de 140 domarna finns allt ifrån de som dömt Champions League till de som dömer sin första match efter att ha gått en domarkurs.

De yngsta åldersklasserna, åtta- och nioåringarna, spelar på så kallade miniplaner med fyra utespelare i varje lag istället för sex.

– Med dem så är man mer en lärare och pedagog än domare, säger en av domarna som kommer fram och ska prata med Sandro.

Över 400 lag från fem olika länder tävlar i utomhuscupen.

Över 400 lag från fem olika länder tävlar i utomhuscupen.

Foto: Paul Hansen

Totalt lever Sandro med cupen i ett halvår från att planeringen börjar i januari till att de sista domarcheckarna signeras efter turneringens slut. När matcherna äntligen dragit igång den första dagen på cupen är han kolugn.

– Cupen är en jättespännande del av mitt liv. Det är så många som är inblandade i detta och det är fantastiskt roligt. Det är en perfekt tidpunkt att ha en cup. Ungdomarna ska på sommarlov, ledarna på semester. Det finns en förväntan i luften, säger Sandro Smailagic.

Sandro dömde Eken cup i tio år innan han fick ansvaret som domarchef.

Till vardags jobbar han som projektledare. Domarkarriären har alltid fått skötas vid sidan om ett heltidsjobb men han har ändå lyckats nå långt. I sex år dömde Sandro matcher ute i Europa tillsammans med sin bror. Inför den här säsongen valde brodern att lägga ned domarsatsningen helt och Sandro har fått hitta en ny partner men dömer numer bara i Sverige.

– Jag kände att det tog upp för mycket tid att fortsätta satsningen helt enkelt, säger han.

– Det är en perfekt tidpunkt att ha en cup. Ungdomarna ska på sommarlov, ledarna på semester. Det finns en förväntan i luften, säger Sandro Smailagic.

– Det är en perfekt tidpunkt att ha en cup. Ungdomarna ska på sommarlov, ledarna på semester. Det finns en förväntan i luften, säger Sandro Smailagic.

Foto: Paul Hansen

Domarkarriären kan man säga att han har lillebrodern Andrej att tacka för. En dag år 1999 när Sandro var tolv år stod lillebrorsans handbollslag utan domare och han fick ta på sig jobbet.

– Jag hade egentligen inte haft något handbollsintresse innan det utan spelade fotboll. Men jag tyckte det var kul och efter det rullade det vidare till att jag blev föreningsdomare i Kalmar och sedan distriktsdomare och så vidare.

Något som gör Eken cup speciellt är att den spelas utomhus, på Gubbängsfältet. Det betyder bland annat att det inte finns resultattavlor ute på planerna. Detta kan leda till förvirring i vad det faktiskt står i matchen. Och i en sport med så många mål som handboll är det inte jätteenkelt att hålla reda på.

– Det är egentligen enda gången som själva dömandet når upp till mig. De få gånger när ledarna anser att resultatet inte stämmer. Oftast handlar det om att de inte förstått att ett mål blivit bortdömt av domarna. Det viktiga är i alla fall att domarparet stämmer av med varandra vad det står, speciellt i en jämn match. Men om det blir osäkerhet kring vad det står är det oftast i de väldigt ojämna matcherna.

Det här är del 2 i DN-sportens sommarserie Sportsommarens okända nyckelpersoner.

Läs del 1: Han delar ut tre ton lasagne till hungriga cyklister: ”Kommer bli riktigt skoj”

Du kanske också gillar