Hem Sport Elitloppet hoppas på folkfest efter bottenrekordet

Elitloppet hoppas på folkfest efter bottenrekordet

förbi admin
0 kommentar

Svensk travsports mest prestigefyllda tävling närmar sig. På söndag avgörs Elitloppet på Solvalla för 71:a gången i historien.

Tävlingen och hela helgen har länge varit ett åskådartätt evenemang – under 00- och 10-talet låg söndagens publiksiffror runt 30 000. Men 2019, det senaste året med publik tillåtet på läktarna, noterades ett bottenrekord på 21 681 åskådare.

– Det gick lite trögt. Men man ska komma ihåg att det är väldigt väderbaserat och 2019 var det spöregn och blåst på tvären, säger Jörgen Forsberg, vd för Solvalla.

Men vädret till trots – Solvalla märker att publiken över tid har minskat, framför allt på vardagstravet.

– Där har vi blivit väldigt brandskattade. Vi orkar än så länge hålla emot på våra lördagar hyfsat, när det är V75. Men vi har tagit stryk på vardagstravet. Det var ingen hit innan – för guds skull – men efter pandemin har det minskat ännu mer.

– Och det är väldigt intressant att se hur idrotten går vidare efter pandemin. Jag upplever att många idrotter och klubbar har problem att fylla sina läktare.

Jörgen Forsberg.

Foto: Solvalla

Enligt Forsberg har de utökade strömningsmöjligheterna spelat en stor roll i travsportens tapp. Sedan ATG:s intåg bland kanalerna i Boxerutbudet kan publiken enkelt se travet hemma i soffan.

Det är egentligen ingen fara, säger Forsberg, men tänk om publiken börjar svika även hemma i soffan.

– Då är det fara på riktigt. Vi behöver fler travintresserade och framför allt de som är intresserade av den sportsliga delen. Vi är ju väldigt speltunga, det ska man inte bortse ifrån, men vi har också ett klientel som är hästägare och inblandade i sporten. Börjar vi tappa där så finns det snart ingenting att spela på heller.

På grund av bottennappet 2019 var revanschlustan hos Elitloppets arrangör stark inför 2020 års lopp, men då kom coronapandemin och de två senaste upplagorna har därför arrangerats med publikrestriktioner.

Revanschen kommer i stället på söndag för Solvalla som har ett publiktak på 27 000. Målet är 20 000 åskådare på lördagen och 25 000 på söndagen.

– Vi tror att det är fullt möjligt. Men det gäller att vi har lite tur med vädret för att få dit spontanbesökaren.

Läs mer:

Propulsions ägare ska betala 100 000 i böter

Guide inför Elitloppet – allt du behöver veta

Du kanske också gillar