Hem Sport EM-jokern Amanda Nildén: ”Gick lite spöken i huvudet”

EM-jokern Amanda Nildén: ”Gick lite spöken i huvudet”

förbi admin
0 kommentar

Algarve cup i februari i år: Amanda Nildén fick spela sin första landskamp från start mot Portugal – och imponerade stort.

Vänsterbacken levererade hörnorna till två av målen i 4–0-segern. Och i den efterföljande finalmatchen mot Italien, som Sverige vann på straffar, blev det hyllat inhopp.

Där och då såg den BP-fostrade försvararen, med bakgrund även i AIK, ut att ha EM-biljetten som i en liten ask.

Nildén hade gått till Brighton som 20-åring, 2020 vänt hem till damallsvenskan (Eskilstuna) och i fjol skrivit på för italienska ligamästaren Juventus. Men under VM-kvalet i april satt hon på läktaren – sjuk.

– Det gick lite spöken i huvudet, att det kanske var min sista chans. Men nu är jag här, säger 23-åringen när hon efter tisdagen EM-träning i Båstad möter pressen invid den klassiska centercourten i tennismeckat.

”Jag tycker att jag har hittat lugnet i mig själv på plan”, säger Amanda Nildén under tisdagens pressträff i Båstad.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är här som EM-truppen har sin uppladdning inför sommarens guldjakt i England. Situationen är ny för debutanten, men backen som den gångna säsongen spelat 18 av 22 matcher i Juventus ser avslappnad ut när hon omringas av journalister.

– Jag tycker att jag har hittat lugnet i mig själv på plan, blivit mer bolltrygg och vet vad jag ska göra i olika situationer, säger hon om sin utveckling det senaste året.

– Jag hoppas kunna bidra och också komma med mycket inlägg. Jag gillar att vara offensiv från min backposition.

I landslaget konkurrerar hon främst med rutinerade Jonna Andersson på sin kant. Med sig i EM-truppen har hon Juventuskompisarna Lina Hurtig och Linda Sembrant.

– Amandas utveckling har varit väldigt stark. Hon har vuxit in i det hela året, blivit bättre och bättre, tagit mer och mer plats, säger Sembrant.

– Hon är mogen i sitt sätt att vara på planen även om hon fortfarande är väldigt ung.

Vad betyder det att hyllas av en veteran som Sembrant?

– Det är jättekul. Hon har betytt mycket för mig i Juventus, jag lär mig nya saker av henne varje dag, säger Amanda Nildén.

Att hon inte har spelat någon tävlingsmatch med blågult än tar hon med ro.

– Jag ser bara varje match som en match. Nu har jag fått spela tre landskamper (även en träningsmatch mot Malta i fjol). Man kan tycka att det inte är jättemycket, men jag känner mig trygg i den här gruppen och med vad man ska göra på plan.

Amanda Nildén (trea från vänster) är en av två mästerskapsdebutanter i EM-truppen. Häckens Johanna Rytting Kaneryd (till vänster om henne) är den andra. På Nildéns andra sida sitter klubbkamraten från Juventus, Linda Sembrant.

Amanda Nildén (trea från vänster) är en av två mästerskapsdebutanter i EM-truppen. Häckens Johanna Rytting Kaneryd (till vänster om henne) är den andra. På Nildéns andra sida sitter klubbkamraten från Juventus, Linda Sembrant.

Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån

Hon var dock nervös när hon följde trupputtagningen, erkänner hon.

Vad gick igenom huvudet när du blev uttagen?

– Man har drömt om att få spela mästerskap sedan man började spela fotboll. Så att vara här… det känns otroligt stort.

Läs mer:

Så blir fotbolls-EM 2022 – allt du behöver veta

Omfattande tågstrejk kan drabba svenska EM-fans: ”Som tur är inga långa sträckor”

Först EM – sedan är Jonna Andersson tillbaka i damallsvenskan: ”Hoppas kunna bidra”

EM-truppen samlad – Blackstenius bröt första träningen

Du kanske också gillar