Hem Sport Emma Lukins: Gerhardssons ledarskap är fotbollens framtid

Emma Lukins: Gerhardssons ledarskap är fotbollens framtid

förbi admin
0 kommentar

Det finns ofta något väldigt hårt kring elitidrott. Är du tuff nog att palla trycket?

Sportjournalistik har genom åren också ofta utgått från det resonemanget. Vilka elva fotbollsspelare anses vara bäst, skickligast, och därmed förtjänta av att starta en match. Målet är att ta plats i startelvan, då är du bäst.

När man når världstoppen finns väldigt lite kvar av det som oftast är anledningen till att du börjat idrotta – glädjen. När du blivit tillräckligt bra för att någon annan kan tjäna pengar på ditt idrottande, då slutar du som individ snabbt att spela någon större roll.

När damfotbollen på senare år börjat närma sig herrarnas villkor följer tyvärr även baksidorna med. Kosovare Asllani vittnade inför EM om hur hon upplevt att hon som spelare tvingats spela sjuk och skadad under tiden i Real Madrid. Huvudtränarens ord är lag. Alla är utbytbara.

Det låter helt ärligt fruktansvärt. Tack och lov finns exempel på att en sådan miljö knappast är den mest effektiva vägen till framgång.

Peter Gerhardsson och hans stab står för det helt motsatta. I det svenska landslaget är alla lika viktiga, vare sig man talar om ledarstaben eller spelartruppen. Vare sig du har kvaliteter som gör att du ofta är en av de elva som får gå ut först på planen, eller om du nästan inte får en minuts speltid.

Startelva och slutelva pratar Gerhardsson ofta om. Alla har sin roll.

Magdalena Eriksson har sagt att just detta skapar en sammanhållning och en stolthet, och lyfter fram det som en förklaring till de svenska framgångarna de senaste åren. När alla känner sig sedda är det lätt att dra åt samma håll.

I semifinalen i fotbolls-EM på Bramall Lane i Sheffield ställs Sverige mot England, som de senaste månaderna formats på samma sätt av nya förbundskaptenen Sarina Wiegman.

Två liknande fotbollsfilosofier och ledarskap som lyft landslag från att vara bra till att tillhöra de allra bästa. Styrkeförhållandet känns på förhand helt lika, men tiden talar för Blågult. England har haft Wiegman i elva månader – Sverige har letts av Gerhardsson i fem år.

Vilka som än tar sig till den stundande finalen på Wembley kommer det vara en seger för den mänskliga sidan av fotbollen.

Jag hoppas att många herrar tittar.

Läs mer:

Sociala medier ger spelarna nya intäkter: ”Vi är värda att få lite tillbaka”

Blackstenius har flest avslut på mål – men effektiviteten saknas

Hanna Glas tillbaka efter covidsmitta: ”Har varit berg-och-dalbana”

EM-schemat ger fördel till England – värdnationen får extra vila inför semifinalen

Du kanske också gillar