Hem Sport England tar EM-guld – Chloe Kelly matchhjälte

England tar EM-guld – Chloe Kelly matchhjälte

förbi admin
0 kommentar

Englands Chloe Kelly, i mitten, firar målet som gav England EM-guld.

Foto: Leila Coker/AP/TT

England har tagit EM-guld i fotboll för första gången.

I finalen mot Tyskland inför rekordpubliken 87 192 åskådare på Wembley i London blev Chloe Kelly stor matchhjälte med sitt 2–1-mål i förlängningen, i den 111:e matchminuten.

Efter slutsignalen av matchen ljöd The Lightning Seeds “Three Lions”, med de klassiska slagorden “Football’s coming home”, och Neil Diamonds “Sweet Caroline” ur Wembleys högtalare och spelarna jublade i kapp med publiken.

Den fotbollstokiga nationen England har längtat efter ett guld sedan herrarna vann VM 1966, med final på just Wembley i London.

56 år senare är guldtorkan bruten på samma arena.

Toone satte tonen

England tog ledningen i matchen som spelades inför rekordpubliken 87 192 åskådare. Ingen EM-match i fotboll varken på dam- eller herrsidan har tidigare spelats inför lika många människor.

Ella Toone gjorde den historiska finalens första mål. Den 22-åriga mittfältaren byttes in i stället för Fran Kirby i den 56:e matchminuten och bara sex minuter senare satte hon 1–0-målet med en vacker lyftning över Tysklands målvakt Merle Frohms.

Tidigare under mästerskapet byttes Toone in i stället för Kirby och gjorde 1–1-målet i kvartsfinalen mot Spanien som vanns efter förlängning (2–1).

Tysk kvittering

I skadade anfallsstjärnan Alexandra Popps frånvaro var det mittfältaren Lina Magull som kvitterade matchen för Tyskland och tog den till förlängning.

27-åringen, som gjorde sitt tredje mål i EM, satte bollen i den 79:e minuten, kvarten efter Englands ledningsmål.

De första 15 minuterna av förlängningen förblev mållösa. Men efter drygt fem minuter i den andra, i den 111:e minuten, avgjorde England. Inbytta anfallaren Chloe Kelly satte bollen efter hörna och fick majoriteten av rekordpubliken på Wembley att explodera och sjunga i kapp med spelarna.

David Hjorter/TT

Du kanske också gillar