Hem Sport Erdogan hotar blocka Sverige från Nato igen

Erdogan hotar blocka Sverige från Nato igen

förbi admin
0 kommentar

Turkiets president Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat med att lägga in landets veto mot svenskt och finskt Natomedlemskap om länderna inte följer en rad krav kring bland annat terrorbekämpning och vapenexport.  

Kraven har konkretiserats i det trepartsavtal som slöts mellan Turkiet, Sverige och Finland under Natomötet i Madrid i slutet av juni – som var en förutsättning för att Turkiet skulle låta de nordiska ländernas ansökningsprocesser fortsätta. 

Turkiet har dock fortfarande inte genomfört sin parlamentariska omröstning kring ländernas Natomedlemskap och har fortfarande chansen att säga nej. 

Under lördagen återupprepar Erdogan hotet, rapporterar AFP på Twitter. 

https://twitter.com/AFP/status/1576193638341779459

Turkiets president uppger, enligt AFP, att Turkiet inte kommer ratificera Sveriges och Finlands Natomedlemskap om länderna inte uppfyller de löften som presidenten hävdar att länderna har gett honom. 

Erdogan har tidigare hävdat att Sverige har lovat att utlämna ”73 terrorister”, det är dock inget löfte som finns med i trepartsavtalet. 

Så sent som under fredagen levererade Sverige på ett av de konkreta löftena kring att häva det informella vapenembargot mot Turkiet då Inspektionen för strategiska produkter beslutade att Sverige kan exportera produkter till Turkiet som berörs av vapenexportlagen. 

Ingen annat av Natos 30 medlemsländer har ställt villkor för Sveriges och Finlands Natoansökningar eller ifrågasatt att de nordiska länderna uppfyller kriterierna för medlemskap. 

Du kanske också gillar