Hem Sport Erik Granqvist: ”Gråtit många tacksamhetstårar”

Erik Granqvist: ”Gråtit många tacksamhetstårar”

förbi admin
0 kommentar

– Det är också därför vi behöver bli ännu bättre inom alla idrottsförbund på att utbilda våra barn- och ungdomsledare i dessa frågor. Ger vi dem en fullproppad verktygslåda kan de guida barnen och ungdomarna, lära dem att sätta gränser och stimulera samtal.

– För vi ska inte tro att ungdomarna bara kan fostra varandra utan vuxna i rummet. Det är vårt ansvar att se till att när de tar sina första stapplande steg i idrottens värld – som kan vara så underbar – ska de göra det i en trygg miljö. Och när de kommer i tonåren, som är både en viktig och känslig period, måste vi vara alerta i vårt ledarskap och skapa säkra strukturer.

Erik Granqvists ord kommer i en snabb takt. Det här har alltid varit viktiga frågor för honom, men nu är de om möjligt ännu viktigare.

– I boken ”Björnstad” skriver författaren Fredrik Backman: ”Kultur är allt vi uppmuntrar men också allt vi tillåter.” Vi ska uppmuntra önskvärda beteenden som när man visar omtanke, medkänsla och respekt för varandra. Men direkt sätta stopp, utbilda och ge konsekvenser vid icke önskvärda beteenden som bryter mot regler och uppförandekoder.

Erik Granqvist, längst ner till höger, tillsammans med kollegorna som han ska jobba tillsammans med under hockey-VM i Finland.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Erik Granqvists skratt hörs i mediebolaget Nents reception.

Det är dags för fotografering och möte inför hockey-VM i Finland, och det märks tydligt på Erik hur mycket han ser fram emot att på nytt få göra ett mästerskap på plats.

– Jag jobbar med ljuvliga, varma och omtänksamma människor. Vi kompletterar varandra med olika personligheter och spetskunskaper, säger han.

– Under de här senaste månaderna har de betytt mycket för mig. Jag har hela tiden känt deras stöd.

Men viktigast i den process som inleddes i november – när Erik Granqvist för första gången berättade om det övergrepp som han utsattes för i samband med inkilning när han 18 år gammal spelade i Luleå – har hans sambo Yvonne varit.

– Yvonne är otroligt kärleksfull, strukturerad och accepterande. Vi har byggt vår relation på ett starkt fundament, och med henne kan jag alltid vara mig själv utan minsta plexiglas för hjärtat.

– Stödet från min familj hemma och från min familj på jobbet gjorde att jag vågade exponera det som hände mig.

Reaktionerna efter att Erik Granqvist berättat om vad som hände under hans inkilning när han var i sena tonåren blev stora.

Reaktionerna efter att Erik Granqvist berättat om vad som hände under hans inkilning när han var i sena tonåren blev stora.

Foto: Jonas Lindkvist

När Kyle Beach i slutet av oktober förra året berättade hur NHL-klubben Chicago Blackhawks tystat ner det sexuella övergrepp han utsattes för av lagets videocoach Brad Aldrich kom det att beröra Erik Granqvist på ett djupt personligt plan. Minnena som han förträngt och förminskat i 30 år väcktes till liv.

Han bestämde sig för att prata om sina upplevelser i Viaplay hockey podcast som han gjorde tillsammans med kollegorna Niklas Jihde och Rickard Wallin.

Så här beskrev han den inkilning han utsattes för:

”Några äldre spelare var kvar. De tog massagebänken och ställde den i duschen, sen slet de in mig där och tog av mig kläderna. Tog ett skridskosnöre och knöt det hårt runt snoppen. Om jag skulle göra motstånd skulle de dra i det för att hålla mig lugn. Sen rakade de bort allt hår på kroppen och på huvudet.”

Granqvists ord skakade om Hockeysverige, och tusentals har hört av sig efteråt.

– Det är fortfarande ovanligt att en man berättar att han har varit utsatt, och det tror jag har varit ett av skälen till att många har hört av sig för att berätta om sina upplevelser. De har känt sig trygga att berätta utan rädsla för att bli förnekade eller förlöjligade.

Han berättar också att flera ledare och föräldrar har sagt att han väckt deras medvetenhet, och att de nu är mer uppmärksamma.

– De samtalen har fått mig att gråta många glädje- och tacksamhetstårar.

Expertkommentatorn Erik Granqvist tillsammans med kollegan Valentina Lizana och programledaren Niklas Jihde under en NHL-sändning.

Expertkommentatorn Erik Granqvist tillsammans med kollegan Valentina Lizana och programledaren Niklas Jihde under en NHL-sändning.

Foto: Jonas Lindkvist

Under månaderna som har gått har Erik Granqvist haft tid att bearbeta det som hände, och som kom att påverka honom under många år även om det dröjde innan han såg sambandet.

– Jag har fått stor hjälp av Andy Swärd som är en oerhört klok mental coach. Han har hjälpt mig att lägga pusslet om vad som egentligen hände, men också fått mig att blicka framåt och fundera över hur jag vill och kan använda mina erfarenheter till något konstruktivt för att hjälpa andra.

– Jag har också träffat tysken Ravi Welch, en väldigt duktig traumaexpert.

– Ju mer jag har fått lära mig – jag har bland annat varit i kontakt med Locker room talk, Safesport Sweden och andra kloka personer med stor kunskap i dessa ämnen – ju tydligare har det blivit hur skadlig tystnadskulturen är.

– I en inkluderande grupp där alla känslor är tillåtna kan det däremot skapas en enorm kraft. För att visa sårbarhet är egentligen en otrolig styrka som visar på stort mod. Samtal, ökad medvetenhet och omtanke blir ledstjärnor.

Efter Erik Granqvists tuffa första år i Luleås A-lag förändrades miljön.

Efter Erik Granqvists tuffa första år i Luleås A-lag förändrades miljön.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Utanför skiner solen. Våren är här, och om två veckor är det dags för VM-premiär. Som uppladdning inför den visar Viaplay – som ingår i Nentgruppen – den här helgen landslagsturneringen Czech Hockey Games.

Under vårt samtal har Erik Granqvist gång på gång kommit tillbaka till hur mycket han älskar hockey, och att det också var kärleken till sporten som gjorde att han valde att prata om sitt eget trauma.

– 90–95 procent av det som hockeyn – ja, egentligen all idrott – står för är fantastiskt. Men vi måste våga se de procenten som inte är det och där mobbning och psykisk ohälsa i olika former förekommer. För när vi vågar det och gör något åt de utmaningar som finns är idrottsmiljön magnifik att vara och utvecklas i för alla oavsett bakgrund.

Han berättar också om den förändring som skedde efter hans första säsong i Luleå.

– Första året var enormt jobbigt med övergreppsinkilningen och mobbningsbeteende, men efter det hade jag underbara år där. Miljön förändrades och blev väldigt varm och härlig där det var nolltolerans mot kränkande beteende utanför isen. Samtidigt var det alltid maximal tävling när vi tränade och spelade matcher. Flera av lagkompisarna blev som mina storebröder och vi vann guldet tillsammans 1996.

– Så det går att förändra saker om viljan och modet finns där.

Läs mer: Erik Granqvist: ”När vi flög tänkte jag: Hoppas att planet störtar”

Du kanske också gillar