Hem Sport Erikssons oro: ”Hur ska kvinnliga videodomare få rätt förutsättningar?”

Erikssons oro: ”Hur ska kvinnliga videodomare få rätt förutsättningar?”

förbi admin
0 kommentar

En följetong under fotbolls-EM i England har varit VAR-besluten och den efterföljande kritiken som riktats mot Uefa.

Situationer som varit direkt matchavgörande har ifrågasatts av bland annat SVT:s expert Jonas Eriksson, som tycker kamerorna varit för få och vinklarna felaktiga. 

Och nu ser Eriksson en ny utmaning inför kommande VM i Australien och Nya Zealand nästa sommar: ett krav från Fifa på att alla videoassisterande domare på mästerskapet ska vara kvinnor. 

”Det bästa vore att kompetensväxla”

I dag är i princip alla videodomare i VAR-rummet män, enligt Jonas Eriksson, som tycker ett år är alldeles för kort tid för förändringen.

– Jag tycker det är självklart att få in kvinnor som dömer, det är jätteviktigt. Men att gå till att 100 procent ska göra det på ett år, när det i dag är noll procent. Det bästa vore att kompetensväxla från män över en längre tid.

Börjar gälla i U20-VM i augusti

Nilla Fischer reagerar också på den korta tidsrymden.

– Det måste ske över tid med en planerad tidsram. Så det blir bra för domarna – men också för spelarna och för fotbollen, säger hon i SVT:s EM-sändning.

Enligt information på Fifas hemsida kommer kravet också gälla när U20-VM arrangeras på Costa Rica nu i augusti. Det blir första gången VAR används på U20-VM för damer och Fifa skriver på sin hemsida att samtliga videodomare på mästerskapet kommer vara kvinnor.

Du kanske också gillar