Hem Sport Ett till andetag – det ska göra Elvira Öberg ännu bättre

Ett till andetag – det ska göra Elvira Öberg ännu bättre

förbi admin
0 kommentar

Förra vintern var hon näst snabbast på skidorna i hela världscupcirkusen. Och skyttemässigt höjde sig Elvira Öberg från totalt 80 till 84 procent träff – mycket tack vare ett stort lyft i sitt stående skytte.

Efter en säsong som innehöll karriärens första individuella världscupsegrar, första mästerskapsmedaljerna och en andraplats i totala världscupen fanns egentligen bara en siffra som låg kvar på samma nivå som 2020–21:

Träffprocenten i liggande skytte.

– Jag har inte gjort några större förändringar den här försäsongen men vi har lagt lite extra fokus på liggskyttet eftersom det var där vi såg att det fanns störst utvecklingspotential, säger Elvira Öberg när DN möter henne inför världscupöppningen i Finland i veckan.

– Så vi har gjort en kraftsamling där för att se vad jag kan göra bättre.

När 23-åringen går in i en skidskyttevinter där VM i tyska Oberhof är den stora höjdpunkten har hon jobbat med att hitta lugnet.

För henne handlar det inte om att kunna skjuta sin liggserie två sekunder fortare, säger hon.

– Utan det viktiga är att kunna träffa ett skott mer då och då, att hitta en bra strategi för att inte känna sig stressad och att göra bättre avfyrningar.

Den uppmärksamme tv-tittaren kan hålla koll på stjärnans andning. Ett extra andetag mellan skotten i det liggande skyttet ska bädda för nya succéer.

– Jag har jobbat mycket med att ta två effektiva andetag mellan varje skott i stället för att kanske ta ett andetag och sen känna att jag inte riktigt är helt redo, säger Elvira Öberg.

– Det kan ta lite längre tid mellan skotten men det behöver det kanske inte göra heller, för när jag väl har tagit det där andra andetaget är jag i stället kanske helt redo.Foto: Jonas Lindkvist

Du har tidigare bara tagit ett andetag?

– Det har varit lite olika, säger Elvira Öberg och skrattar till.

– Ute på världscupen är det olika hur ingångarna till vallen ser ut, ibland är du tvingad till att ta två andetag så att nu ha en plan för hur jag ska göra det på ett effektivt sätt är bra. Sen kanske jag inte tar två andetag igenom hela serien utan för de tre första skotten, och sen ett andetag.

Den nya strategin har gett utdelning under försäsongsträningen.

– Jo, men det tycker jag. Jag har känt mig mer trygg i det läget.

”Jag var ju på en helt ny nivå förra året. Från att vara en utmanare om pallen till att vara där varje helg”, säger Elvira Öberg.Foto: Jonas Lindkvist

Att VM i februari går på ”lågland”, till skillnad mot de senaste mästerskapen på hög höjd, är en stor morot den kommande vintern, fortsätter Öberg.

Hon har två individuella OS-silver (sprint och jaktstart) och ett OS-guld i stafett att toppa eller försvara. Men samtidigt är också totala världscupen viktig.

– Jag vill hålla en så hög nivå under hela säsongen som möjligt, säger skidskyttestjärnan.

Mycket har hänt sedan hon i december 2020 tog karriärens första individuella pallplats i världscupen, just på årets premiärbanor i finländska Kontiolax. Bland annat innebar fjolårssäsongens supersuccé 1,8 miljoner kronor i inåkta prispengar och en roll som den nya frontfiguren i skidskyttelandslaget.

Intervjuer och sponsoruppdrag har avlöst varandra. Stundtals har hon fått bromsa, lära sig att säga nej.

– Jag var ju på en helt ny nivå förra året. Från att vara en utmanare om pallen till att vara där varje helg. Då blir det ganska stor skillnad kring uppmärksamheten.

Elvira Öberg tränar på rullskidor i Östersund, tidigare i höst.Foto: Jonas Lindkvist

Samtidigt kan man kanske inte förvänta sig samma utvecklingskurva som i fjol, fortsätter Elvira Öberg. I alla fall inte inledningsvis.

– Det är lätt att man jämför med förra försäsongen som var helt otrolig.

Blir du stressad när du gör det?

– Det är klart att det är lätt att man hakar upp sig på sådana saker, men å andra sidan har jag haft en otroligt hög lägstanivå i år. Passen där det kanske har känts mindre bra har ändå gått ganska bra. Bara det är ett skönt kvitto och det är ju det som är målet, att höja lägstanivån.

Skidskyttelandslaget med Elvira Öberg i spetsen inleder världscupsäsongen i finländska Kontiolax.Foto: Jonas Lindkvist

Läs mer:

Samma distanser för damer och herrar inget för skidskyttarna: ”Inte rätt väg att gå”

Ny sits för Elvira Öberg efter medaljer och miljonregn: ”Vill vara en förebild”

Så fick Sverige världens bästa damlag – skidskyttarna om resan mot OS-guldet: ”Det känns unikt”

Du kanske också gillar