Hem Sport Färjestads Martin Johnsen och Dennis Hildeby aktuella inför NHL-draft

Färjestads Martin Johnsen och Dennis Hildeby aktuella inför NHL-draft

förbi admin
0 kommentar

Dennis Hildeby har blivit kontaktad av flera klubbar inför NHL-draften.

Foto: FREDRIK KARLSSON

Natten till fredag och natten till lördag avgörs årets NHL-draft. Flera FBK-spelare brukar bli valda och även i år ser det att bli ett eller flera namn.

– Jag tror att vi ska kunna ha någon iallafall, säger Fredrik Jonsson, junioransvarig i Färjestad.

Årets draft genomförs i mäktiga Bell centre i Montreal. Förstarundan under natten till fredag och runda två-sju natten till lördag. I förstarundan går med största sannolikhet inga FBK-spelare men därefter är ett par spelare aktuella, däribland målvakten Dennis Hildeby och norske centern Martin Johnsen. Faktum är att Hildeby hade åldern inne för att bli draftad redan för tre år sedan, han blev därför lite överraskad när NHL-klubbarna hörde av sig och anmälde sitt intresse.

– Det kom lite som en chock, jag visste inte att jag fortfarande kunde bli draftad, sa målvaktslöftet i en intervju med NWT förra veckan.

I år kan killar födda 2004 bli draftade för första gången men även överåriga som inte blivit valda tidigare år kan bli draftade, till exempel Dennis Hildeby. Från Färjestads årskull födda 2004 ser det inte ut att bli speciellt många valda.

– Jag vet att förutom Hildeby så är det några som har pratat med Martin Johnsen. Sen så vill jag inte dra upp några förhoppningar för dem, NHL-klubbarna kollar ju runt med många naturligtvis och frågar om många. Det är få förunnat att få komma till en NHL-klubb så tidigt. Men att vi ska få med någon, det tror jag säkert, säger Fredrik Jonsson.

Fredrik Jonsson, junioransvarig i Färjestads BK.

Foto: Tommy Andersson

Färjestad genom åren haft ett gäng spelare som gått tidigt i draften, bland annat Rasmus Asplund, Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin som numera är NHL-stjärnor. Hur många som blir draftade varierar helt enkelt lite från år till år då vissa kullar är bättre än andra.

– Vår största målsättning är att utbilda spelare, framför allt till vårat A-lag. Det är ju huvudsyftet för vår juniorverksamhet, sen så är det ett extra kvitto naturligtvis när det sticker upp sådana som kommer ännu längre och går till NHL. Det är ju absolut jätteroligt men det är så olika för olika kullar man har. Men klart det är en bonus om någon kan bli draftad av en NHL-klubb, säger Fredrik Jonsson.

Färjestads J20-lag brukar likt A-laget vara framme i slutspel men i år hade man det tyngre och harvade i botten av tabellen.

–Det är klart vi har haft ett litet tyngre år resultatmässigt, framför allt J20-laget som inte kom upp i de resultat vi hade velat haft. Dock så har vi lyckats med att få upp några spelare till A-laget det här året också som har skrivit ett rookiekontrakt. Sen så har vi, efter avstampet i våras där, tagit nya krafttag och ser med stor tillförsikt till bättre resultat nästa år. Så jag tycker vi är på rätt bana, men vi fick oss väl en liten törn i fjol framför allt. Men det är bara att jobba på så kommer det bli bra. Jag tror vi kommer ta steg redan nästa år, säger Färjestads junioransvarige.

Att avgöra vad som är viktigast av individuell spelarutveckling kontra resultat är en svår avvägning.

– Det är svårt att säga vad som är viktigast men naturligtvis, får vi inte upp en enda spelare via vår juniorverksamhet då tror jag det blir svårt. Det kostar ändå en hel del pengar men vi har sett att vi får upp spelare. Sen vill vi naturligtvis vara med längre fram och spela matcher på våren som är positiva. Det ena behöver inte ta bort det andra tycker vi inte. Men naturligtvis vill vi komma högre upp i tabeller och vinna fler matcher men det ska inte ta bort till att utveckla spelare utan jag tror det ena kan ge det andra helt enkelt.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Du kanske också gillar