Hem Sport Fejkvideo som tillskrivs Al Jazeera sprids

Fejkvideo som tillskrivs Al Jazeera sprids

förbi admin
0 kommentar

Ryska ambassaden i Storbritannien är bara ett av alla konton som spridit videons innehåll.

I videon hävdas att ukrainska fotbollsfans frihetsberövats efter att ha gjort Hitlerhälsningar och skrivit ”sieg heil” på en VM-affisch i Qatars huvudstad Doha. Ukrainarna påstås också ha målat en Hitlermustasch på La’eeb, världsmästerskapets maskot. Liksom förstört ett tiotal affischer.

”Efter att ha nyktrat till blev de ukrainska fansen förvånade över att upptäcka att den ”immunitet” som ukrainska nynazister ges av vissa västländer inte kan åtnjutas i vanliga länder som Qatar”, skriver den brittiska ambassaden i ett Twitter-inlägg.

al-Jazeera: Videon är fejk

Men videon är fejk, skriver al-Jazeera som faktakollat den i en längre artikel. Bland annat påpekas att fotbollsstadions namn stavas fel i videon och att språket inte överensstämmer med al-Jazeeras journalistik, även om videon vid en första anblick ser ut att komma från tv-bolaget. Videon började först spridas i tisdags, varav vissa inlägg på Twitter återpublicerats tusentals gånger.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1595866451654705152

Enligt al-Jazeera går det inte att koppla videon direkt till kända ryska propagandister, men man konstaterar att videon sprids flitigt av Kreml-vänliga konton.

En person som uppmärksammat videon är den brittiske BBC-journalisten Shayan Sardarizadeh, specialiserad på desinformation, konspirationsteorier och extremism. Den fejkade videon blev viral bland pro-ryska röster efter att ha delats på appen Telegram av den ryske tv-programledaren Vladimir Solovyov, skriver Sardarizadeh i ett Twitter-inlägg.

Ryssland har sedan starten av kriget i Ukraina hävdat att man vill ”avnazifiera” landet, vilket av västvärlden setts som ett svepskäl, ett sätt för Putin att rättfärdiga invasionen. Putin hävdar att det pågår ett folkmord på den rysktalande befolkningen i Donbass.


Så har videon faktakollats

*Videon ser visserligen ut att komma från al-jazeera, men ingenstans på al-Jazeeras sajt eller i andra etablerade medier går det att läsa om den påstådda händelsen.

*Bilderna i videon visar fotbollsarenan, men de kan vara från ett annat, tidigare sammanhang. Namnet på arenan är felstavat.

* En bild på ukrainska fotbollsfans svischar förbi i videon, men bilden publicerades på en rysk sportsajt redan den 4 februari i år.

*Bilder som påstås visa hur vakter för bort ukrainarna stämmer inte överens med hur vakterna under fotbolls-VM i Qatar är klädda.

*Bilden som visar fotbollsaffischen som vandaliserats är en stillbild och inte en rörlig bild. Dessutom kan bilden ha manipulerats.


Källa: Frilansjournalisten Brecht Castel, al-Jazeera

Du kanske också gillar