Hem Sport Fem frågeställningar inför försäsongen | NHL.com

Fem frågeställningar inför försäsongen | NHL.com

förbi admin
0 kommentar

På lördag den 24 september spelas de första försäsongsmatcherna inför NHL-säsongen 2022-23. NHL.com/sv tar här en titt på de största frågeställningarna då lagen går in i den sista fasen av förberedelser för säsongsstarten. 

 

Vilken prägel sätter nya tränarna på lagen?

Tränarkarusellen har gått på högvarv under sommaren och inte mindre än tio lag har nytt ledarskap i båset då försäsongen går igång. 

Vissa lag satsar på tämligen oprövade kort, exempelvis Chicago Blackhawks (Luke Richardson), Detroit Red Wings (Derek Lalonde) och New York Islanders (Lane Lambert). Medan andra går med mer beprövade namn som Dallas Stars (Peter DeBoer), Florida Panthers (Paul Maurice, Vegas Golden Knights (Bruce Cassidy) och Winnipeg Jets (Rick Bowness). 

Störst nyfikenhet inför försäsongen har Philadelphia Flyers värvning av John Tortorella dragit till sig. Kan coachen få rätsida på Flyers och sätta den nya kultur han aviserat? 

 

Hur matchas sommarens stora värvningar?

Columbus Blue Jackets plockade hem sommarens största fångst ur UFA-stimmet då spelgeniet Johnny Gaudreau knöts till laget på ett sjuårskontrakt den 13 juli. Försäsongen kan ge en fingervisning om hur coach Brad Larson har tänkt att använda sin nya stjärna. Sätts han exempelvis i en formation med finske skarpskytten Patrik Laine? 
 
Calgary Flames har fyllt luckan efter Gaudreau och Matthew Tkachuk med Jonathan Huberdeau och Nazem Kadri får också tillfälle att testa var de båda passar in i tränare Darryl Sutters lagbygge. Huberdeau har tränar tillsammans med Elias Lindholm och Tyler Toffoli. Kadri däremot har fått en lugnare start efter sin långa fjolårssäsong med Colorado Avalanche och kommer matchas försiktigt under försäsongen.
 
– Vi vet vad vi får i honom, säger Sutter om Kadri. Vi ska använda de här matcherna för att hitta lämpliga kedjekamrater till honom och låta spelarna som är här på tryout få en ordentlig chans att visa upp sig.

John Klingberg har också fått ny adress under sommaren. Efter åtta säsonger i Dallas Stars skrev han under sommaren på för Anaheim Ducks där han väntas ta plats i andra backpar tillsammans med Urho Vaakanainen. 29-åringen från Göteborg är också tänkt att axla ett stort ansvar i lagets powerplay.

Video: SEA-DAL: Klingberg dunkar dit pucken

 

Hur täcker lagen upp för skadade nyckelspelarna?

En handfull nyckelspelare i de olika lagen går in i försäsongen med skador och kommer behöva fortsätta rehabilitera innan de är aktuella för spel igen. Det gör att en del spelare kommer få chansen att testas i större roller än tidigare. 

Vem kliver exempelvis in i förstakedjan i Boston Bruins då Brad Marchand rehabiliterar sig efter sommarens höftoperation. 
 
Max Pacioretty hämtades till Carolina Hurricanes för att spetsa till målskytte och powerplay. Vem kliver fram nu när han väntas vara borta från spel under första halvan av säsongen på grund av en fotskada. 
 
I Washington Capitals får tränare Peter Laviolette chansen att laborera med spelare för att hitta fungerande substitut till Nicklas Bäckström och Tom Wilson.

Video: Bäckströms topp-5 mål 2021-22

 

Vilka intryck ger aspiranterna till Calder Trophy?

Försäsongsmatcherna ger oss en första chans att stifta bekantskap med de spelare som ses som tidiga kandidater till utmärkelsen “Årets Rookie”. Eller seglar någon annan ynglig upp bland aspiranterna genom fina insatser innan säsongsstarten?
 
I Buffalo Sabres går Owen Power in i säsongen med höga förväntningar. Den välväxte 19-åringen fick känna på hetluften i sluttampen av förra säsongen då han gjorde åtta matcher och noterades för tre poäng (2+1). Under uppstarten av training campen har Power kamperat med Ilya Lyubushkin i lagets andra backpar. 
 
I Anaheim finns Mason McTavish som spelade nio NHL-matcher förra säsongen och noterades också han stod för för tre poäng (2+1). 19-årige McTavish utsågs under JVM till turneringens mest värdefulla spelare och väntas under försäsongen testas i Ducks andrakedja med Ryan Strome och Frank Vatrano.
 
I Seattle Kraken ska det bli intressant att se hur lagets första draftval någonsin; Matty Beniers, utvecklats under sommaren. 19-åringen gjorde nio poäng (3+6) på tio matcher förra säsongen och kommer få chansen att ingå i såväl förstakedjan som första powerplay-uppställning.

 

Rätas frågetecknen kring målvaktspositionerna ut?

En handfull lag går in i försäsongen med osäkerhet kring målvaktsfrågan. I Vegas Golden Knights finns flera målvakter på plats i försäsongstruppen för att hitta ersättare till Robin Lehner och Laurent Brossoit som båda återfinns på skadelistan, bland annat Adin Hill, Logan Thompson och Michael Hutchinson. 

I Carolina Hurricanes är det frågetecken kring tilltänkta målvaktsduon Frederik Andersen och Antti Raanta som båda avslutade förra säsongen på skadelistan.

Dallas Stars har fortsatt ett överflöd i potentiella förstamålvakter där stjärnskottet Jake Oettinger kommer att tampas med Scott Wedgewood och Anton Khudobin. 

Video: CGY-DAL, M7: Oettingers storspel i match 7

Du kanske också gillar