Hem Sport Fem heta puckar: Oilers jagar sin bästa match för slutspelet

Fem heta puckar: Oilers jagar sin bästa match för slutspelet

förbi admin
0 kommentar

Colorado Avalanche utnyttjade sin hemmaplansfördel mot Edomonton Oilers till fullo under de första två matcherna i Western Conference-finalen. Nu vänder serien till Edmonton och Oilers ska försöka ta in det 2-0-underläge man befinner sig i.

Det kapitlet av berättelsen om den västra konferensfinalen tar sin början natten mot söndagen, svensk tid. Pucken släpps 02:00 och matchen kan ses i Viaplays kanalutbud.

Dagens “Fem Heta Puckar” kikar lite närmare på storylines att ha i minnet inför match 3 mellan Oilers och Avalanche.

(NÄSTAN) ALDRIG TRE RAKA FÖR WOODCROFT

Dåliga resultat var, som bekant, anledningen till att Edmonton Oilers bytte coach från Dave Tippett till Jay Woodcroft under grundserien. Den forne videocoachen har fått ordentlig rätsida på Oilers. Under de totalt 52 matcher som Woodcroft har varit tränare för Oilers har laget som mest haft en svit om tre raka utan seger – dock med en övertidsförlust. Tre raka under full tid har aldrig skett. Bibehåller Woodcroft och hans manskap den “nollan”?

Ett urstarkt hemmafacit under Woodcrofts ledning kan om möjligt ge lite självförtroende. Sedan tränarbytet har Edmonton spelat 25 hemmamatcher. Facit? 16-2-1 i grundserien och 4-2 i slutspelet.

– Vi har inte gjort vår bästa match än. Det finns mycket att ge. Nu kommer vi hem. Där har vi varit bra hela säsongen och i slutspelet. Nu vill vi göra den bästa matchen hemma, sa Woodcroft under fredagen.

Video: COL-EDM, M2: Makar hittar MacKinnon som gör 4-0

AVALANCHE SKA FÖLJA UPP NÄSTAN PERFEKT MATCH

Colorados tränare Jared Bednar beskrev under fredagen sitt lags insats i match 2 som “nästan perfekt”. Laget stängde i mångt och mycket ner Oilers offensiv. Nu gäller det att följa upp det på bortaplan.

– Det var en av våra bästa matcher när det gäller checking. Vi har varit beslutsamma i alla matcher men som pricken över i gjorde vi inga större misstag. Vi gjorde några men killarna jobbade tillbaka ännu hårdare. Det var 60 riktigt bra minuter.

Nu ska man ta med det in till match 3. Hur gör då Bednar och hans stab det?

– Det handlar om att sälja in till spelarna det de gör bra. Det har vi gjort under flera säsonger. Vi har understrukit att vi ska vara bättre defensivt i vår struktur, våra detaljer och våra beslut. Det är ett område vi har vuxit inom. Vi har varit bra offensivt under många år. Men när man spelar bra framåt och ger bort saker bakåt lämnar man en del till ödet. Spelarna förstår vad vi vill göra. De vet när vi gör saker rätt och när vi är ur synk.

Video: COL-EDM, M2: Francouz stoppar alla 24 skott i match 2

TIDIGARE MAPLE LEAFS-SPELARNA KADRI, HYMAN HÄRFÖRARE I SERIEN

Colorados Nazem Kadri och Edmontons Zach Hyman spelade 252 matcher tillsammans för Toronto Maple Leafs innan först Kadri flyttade vidare till Colorado 2019. Hyman lämnade sedan Toronto inför den här säsongen och nu leder de vardera sida mot varandra.

Hyman (9+4 på 14 matcher) kan bli andre Oilersspelare att nå tvåsiffrigt antal mål detta slutspel efter stekhete Evander Kane (13 fullträffar). Kadri, som stod för tre assist på 124 sekunder senast, är i delad poängtopp med Mikko Rantanen och Cale Makar i matchserien med fyra poäng så här långt.

“LA BAMBA” – EN KORT STORY

Låten “La Bamba” har blivit viral under slutspelet i samband med Edmonton Oilers segrar. Men faktum är att den har spelats i Oilers omklädningsrum under ett par säsonger. Detta som en hyllning till Oilers tidigare omklädningsrums-ansvarige Joey Moss, som gick bort den 26 oktober 2020. Som en del av hyllningen till Moss, född med Downs syndrom, beslutade Oilers att använda sången ute i arenan efter varje seger.

– Varje gång vi vinner… Ingen gillade en seger mer än Joey Moss. Det är en passande liten hyllning till honom, sa Connor McDavid om det hela redan i början av säsongen.

Återstår att se om den spelas efter match 3.

100:E MÖTET PÅ 2000-TALET – NOLLOR OVANLIGA

Sedan millennieskiftet har Avalanche och Oilers mötts 99 gånger (97 i grundserien och två i slutspelet). Sett över dessa 21 år har Colorado övertaget med 52-39-3-5 (trean representerar oavgjorda matcher). Sedan starten på säsongen 2010-11 är lagen helt jämna: 21 vinster vardera inklusive årets slutspelsmöten.

Vem firar match 100 med en seger?

 

[De senaste nyheterna från serien mellan Avalanche-Oilers]

 

Värt att notera här är att Pavel Fancouz hållna nolla senast var en sällsynt sådan, lagen emellan. Sedan starten på säsongen 2010-11 har det nämligen bara hänt en enda gång att en målvakt hållit nollan i ett möte lagen emellan (Devan Dubnyk, 13 mars 2013, Oilers vann med 4-0).

Totalt har en nolla hållits sex gånger på 99 möten – fem av dessa av Colorados målvakter.

Du kanske också gillar