Hem Sport Förbundskapten Caroline Sjöblom inför F19-EM

Förbundskapten Caroline Sjöblom inför F19-EM

förbi admin
0 kommentar

För första gången sedan EM-guldet 2015 har Sverige kvalat in till F19-EM. Premiären mot Tyskland 27 juni är alldeles runt hörnet för Sverige som även har England och Norge i gruppen. Sveriges samtliga matcher nere i Tjeckien sänds i SVT Play.

– Jag tror jättemycket på den här gruppen, vi har gott om matchvinnare i vår trupp som är beredda att lägga ner jobbet som krävs för, säger F19-förbundskapten Caroline Sjöblom.

Bilden: Caroline Sjöblom gör i sommar sitt första mästerskap som förbundskapten.

Det har redan gått sju år sedan Sverige med Stina Blackstenius i spetsen blev europeiska mästare när F19-EM avgjordes i Israel 2015. Från det guldlaget återfinns fyra spelare i damernas trupp som ska spela EM i sommar. Faktum är att hela 18 av EM-truppens 23 spelare har spelat F19-EM.

– Det är jätteviktigt att vi är med i ungdomsmästerskap. Det ger en stor erfarenhet för spelarna att vara med och tävla mot de bästa. Jag är övertygad om att jag och ledarstaben också kommer att lära oss massor från det här mästerskapet som vi sen tar med oss till andra sammanhang. Det gynnar svensk fotboll att vi kvalar in och är med i ungdomsmästerskap, säger F19-förbundskapten Caroline Sjöblom som fortsätter:

– Jag pratade med Filippa Angeldahls pappa vid deras mottagande efter OS-silvret där han nämnde just F19-EM som Filippa var med och vann. Att det hade underlättat mycket nu när hon gick in och spelade helt fantastiskt under OS som var hennes första mästerskap på seniornivå.

I sommar kommer 20 nya spelare få viktig mästerskapsrutin när Sverige går in i F19-EM som i år avgörs i Tjeckien 27 juni-9 juli. Vägen dit gick genom två EM-kvalrundor som spelades mitt under coronavågorna vilket ställde till det en del med förberedelserna.

– Medan andra nationer kunde spela landskamper hade vi bara ett kort läger på hemmaplan inför EM-kval 1. Vi var inte så förberedda som jag hade hoppats på, men vi löste det på ett bra sätt. Vi hade bra träningar och spelarna var väldigt lyhörda vilket gjorde att spelet och vår idé satte sig ganska snabbt, säger Caroline Sjöblom.

EM-kval 1 inleddes med en dramatisk match mot Island där Sverige vände 0-1 till 2-1 efter mål i sista minuten av Svea Rehnberg. Därefter besegrades Serbien med behagliga 4-0, men i gruppfinalen mot Frankrike blev det en uddamålsförlust med 0-1.

– Vi fick lite utmaningar i försvarsspelet i första matchen mot Island. Vi hamnade i underläge, men vände och visade vår kapacitet. Sen löste vi det bra mot Serbien där vi kunde ha vunnit med ännu fler mål än 4-0. Gruppfinalen mot Frankrike var en av de bästa matcherna som vi har spelat under min tid som förbundskapten. Vi hade ett mål som felaktigt dömdes bort för offside och både ribb- och stolpträff. Vi var nära att slå Frankrike, jag tar gärna revansch mot de här i EM i en semifinal eller final. Men det fungerade som bra tändvätska för EM-kval 2, säger Sjöblom.

I EM-kval 2 startade Sverige piggt med två inledande vinster hemma i Borås, först slog laget Polen med 4-2, därefter Kroatien med klara 4-0. Den tredje och sista matchen blev en gruppfinal mot de nordiska grannarna Danmark som också stod på sex poäng. För Sverige räckte ett kryss, men två mål från Svea Rehnberg gav tre poäng, gruppsegern och en EM-biljett.

– Historiskt sett har vi haft svårt för Polen med tidigare årskullar, men den här gången löste spelarna det med bravur och vann matchen utan bekymmer. I andra matchen mot Kroatien fick vi testa att möta en motståndare med en helt annan spelstil än vad vi är vana vid. Vi hade en tuff första halvlek, men gjorde lite justeringar i halvtid som gav resultat. Vi vann med tillräckligt många mål för att gå in i sista matchen mot Danmark som gruppetta. Danmark var förhandsfavorit utifrån seedningen i lottningen. Vi tog tag i matchen direkt och spelarna löste det jättebra på planen. Vi gjorde Danmark frustrerade och uddlösa matchen igenom. Det var en jättehärlig seger och jättehärligt att gå till EM genom att vinna och inte kryssa.

Känslan efter slutsignal och EM-platsen var säkrad?
– Jag är alltid tydlig med mina mål och har en process för det, så för mig var det mer en grej som jag kunde checka av. Samtidigt var jag så klart otroligt glad och stolt över spelarna som var jätteglada. Det märktes att detta var stort för spelarna, de värderar landslaget och EM-slutspel otroligt högt. Det var väldigt häftigt att vara med och få dela den känslan med hela staben som skötte sig exemplariskt under hela kvalet.

Vad skulle du säga är de stora anledningarna till att ni kvalade in till EM?
– Vi har en väldigt stark spelartrupp, vi har många duktiga spelare att välja på, sen presterar de när de kommer hit och spelar för landslaget. Många av spelarna har viktiga och bärande roller hemma i sina klubblag. Jag har en oerhört kompetent ledarstab runt mig med en härlig blandning i både ålder och kön som skapar en trygg miljö som jag tror spelarna trivs bra i. För egen del kom jag till den här rollen med en väldigt nyttig erfarenhet från min tid som assisterande förbundskapten i andra ungdomslandslag. Jag har varit med och sett och lärt mig massor från den rollen som har varit jättevärdefullt för mig i min roll som förbundskapten nu.

Smolket i bägaren? En kvintett av skadade spelare. Under kvalresans gång föll den ena spelaren efter den andra bort på grund av långtidsskador. Först Monica Jusu Bah och Rosa Kafaji. Därefter Linnea Folkow, Nesrin Akgün och Ellen Wangerheim. Totalt stod de för fem mål och två assist under EM-kvalet. Samtliga fem missar F19-EM i sommar.

– Det är så klart ett stort tapp för oss, framförallt offensivt då fyra av spelarna är skickliga målgörare. Det kommer märkas att de fem inte är med, både på och utanför planen. Samtidigt åker vi ner till Tjeckien med en väldigt stark trupp med oerhört skickliga spelare som jag har fullt förtroende för.

Hur har tiden sett ut sedan ni blev EM-klara?
– Vi har kollat väldigt mycket matcher och klipp på spelare som har varit aktuella för EM-truppen, jag hade totalt 38 spelare i min bruttotrupp som jag följde lite extra. Att bygga en trupp är som att lägga ett pussel, det är många duktiga spelare som inte kom med, men jag väljer att fokusera på att jag gav 20 spelare chansen. Parallellt har vår analytiker Tomás Pereira djupdykt i våra motståndare i gruppen. Det har varit mycket jobb, men väldigt angelägna utmaningar.

Sverige lottades in i grupp B och spelar EM-premiären mot Tyskland måndagen 27 juni. Därefter väntar England 30 juni innan gruppspelet avslutas med ett nordiskt derby mot Norge 3 juli.

– Min förhoppning är att vi är så förberedda som vi kan vara. Att spelarna är trygga i uppgiften och vet vad de ska göra ute på planen och även vet vad som ska göras om det inte går som planerat. Vi ledare och tränare ska ha gjort vårt för att spelarna ska kunna gå ut och bara köra mot Tyskland i öppningsmatchen, för det kommer att behövas. Tyskland är en stark fotbollsnation som tar guld och medaljer mest hela tiden i dessa ungdomsmästerskap, de har ett stort utbud av spelare. Men vi kan absolut slå Tyskland. Jag tror jättemycket på den här gruppen, vi har gott om matchvinnare i vår trupp som är beredda att lägga ner jobbet som krävs för att ta tre poäng. Mycket längre än så väljer jag att inte titta. England har ett duktigt lag med många spelare med klubbadresser i deras högstaliga. Norge är som vanligt ett bra fysiskt lag som gillar att spela rakt och löpa in bakom.

– Men som sagt ligger allt fokus på första matchen mot Tyskland, avslutar en hoppfull förbundskapten.

Du kanske också gillar