Hem Sport Formel 1: Rysslands GP kvar på schemat – förare protesterar

Formel 1: Rysslands GP kvar på schemat – förare protesterar

förbi admin
0 kommentar

Formel 1-cirkusen ska landa i Ryssland i september enligt schemat. Efter Rysslands invasion av Ukraina protesterar nu förarna, och vill att loppet i Ryssland ställs in.

”Min åsikt är att jag inte ska åka dit, jag tänker inte åka dit”, säger Sebastian Vettel, som är ordförande i förarförbundet GPDA (Grand Prix Drivers Association), enligt The Guardian. 

”Jag anser att det är fel att köra i det landet. Jag lider med människorna, oskyldiga människor som mister sina liv, som dödas av idiotiska anledningar under ett väldigt underligt och galet ledarskap”.

Sebastian Vettel är ordförande i förarförbundet, GPDA, och han tänker inte åka till Ryssland. Foto: TT

Red Bull vill inte till Ryssland

Vettel är inte ensam att protestera. Christian Horner, chef för regerande mästarteamet Red Bull, tycker att det är en självklarhet att det inte går att köra F1-lopp i Ryssland.

”Jag kan inte se att vi kan åka till Ryssland under rådande omständigheter”, säger han enligt The Guardian.

Max Verstappen, regerande världsmästare efter den dramatiska upplösningen i Abu Dhabi i december, håller med sin stallchef.

”När ett land befinner sig i krig är det inte rätt att köra där”, säger han.

”Övervakar noga utvecklingen”

Rysslands GP körs i Sotji, och backas av den ryska regimen. Än så länge står datumet kvar på Formel 1-schemat, och det har inte kommit några signaler från Formel 1 om ändringar i schemat. Inte heller FIA, motorsportens styrande organ, har uttalat sig i frågan.

I ett uttalande från F1 på torsdagen noterades att man övervakar situationen.

”Formel 1 övervakar noga utvecklingen som många andra och har inga kommentarer angående loppet som är schemalagt till september”, skriver man.

FIA har ännu inte kommenterat, men har kallat till möte i samband med testkörningarna i Barcelona under veckan. Där kommer stallcheferna, F1 och FIA att diskutera hur sporten borde agera.

Haas, som sponsras av ryska Uralkali och ägs av ryssen Dmitry Mazepin, droppar ryska flaggans färger på sina bilar inför testkörningarna. Stallets chef Günther Steiner deltog inte i torsdagens presskonferens i Barcelona, och Haas väljer att inte kommentera eventuella problem med att ha en rysk sponsor.

Läs även: Då kommer nya ”Drive to Survive” på Netflix [Dagens PS]

Läs även: Red Bull F1 sponsras av kryptobolag för 150 miljoner dollar [Dagens PS]

Du kanske också gillar