Hem Sport Förslag om heltäckande visir förkastat: Kontroversiell fråga

Förslag om heltäckande visir förkastat: Kontroversiell fråga

förbi admin
0 kommentar

– Jag kommer att fortsätta att prata om det här. Jag tror det är viktigt att man i alla fall för dialogen och diskuterar de här frågorna: Vad är det som gör att man inte vill skydda sig?, säger Morgan Johansson som är projektledare för spelarsäkerhet på Svenska ishockeyförbundet.

DN har tidigare rapporterat om hans förslag att ishockeyspelare som är födda 2004 och senare ska behålla sitt galler eller spela med heltäckande visir på hjälmen även efter juniortiden.

Flera fall med skridskoskenor i ögontrakten och utslagna tänder har fått uppmärksamhet på senare år – skador som enkelt hade kunnat undvikas med heltäckande skydd, enligt Morgan Johansson. Enligt hockeyförbundets försäkringsbolag Gjensidige har en tredjedel av de senaste årens skadeärenden handlat om just ansiktsskador.

– Man skulle kunna spela mer uppoffrande. Du skulle kunna täcka skott och inte vara rädd för att få en puck i ansiktet på samma sätt, säger Morgan Johansson vars förhoppning var att förslaget om krav på heltäckande ansiktsskydd skulle föras vidare hela vägen till det internationella ishockeyförbundets (IIHF) kongress under VM.

Men så blev det inte. Enligt Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson förkastades förslaget tidigt.

– Den här frågan har väckts internt i Svenska ishockeyförbundet men har inte förts vidare och varit uppe på bordet i IIHF. Jag har kollat upp det här med domarkommittén och frågan finns över huvud taget inte på agendan, inte i Sverige heller, säger han.

Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Något tydligt svar på varför förslaget avfärdades har han inte. DN har även sökt David Bergman, domaransvarig på förbundet som uppges ha varit delaktig i processen, för en kommentar.

– Jag kan säga att jag förstår det viktiga jobb som Morgan har. Han har en nollvision gällande arbetet med hjärnskakningar och andra enskilda skador. Det är fullt naturligt att han i sin roll funderar på många konstruktiva idéer för att minska skadorna, säger Anders Larsson.

Han tillägger att det krävs en omfattande process för att ta sig an den här typen av frågor samtidigt som världens nationella förbund har kommit överens om att sträva efter ett gemensamt regelverk, och än har det inte uttryckts någon önskan om att ansiktet borde skyddas ytterligare.

– Alla ska sträva efter att ha likadana regler över hela världen, men det här finns inte på agendan över huvud taget.

Pratar du med en spelare i dag så tycker man att det tillhör sporten lite, att man får ett ärr eller så.

Nyligen fick Morgan Johansson igenom förslaget att tillåta tacklingar inom svensk damhockey. Någon motivering varför hans förslag om ansiktsskydd i samma veva förkastades fick han däremot inte.

– Det är ju en fråga som är rätt så kontroversiell. Det är så bara. Jag får acceptera att man inte tar det här vidare, men det är mitt jobb att försöka hitta lösningar, säger Morgan Johansson.

Hur upplever du att frågan är kontroversiell?

– Pratar du med en spelare i dag så tycker man att det tillhör sporten lite, att man får ett ärr eller så. Spelare säger att de inte tar på sig det så som det ser ut just nu, men blir det en regel så kan man däremot tänka sig det. Då kan man ju ställa sig frågan ”varför?”.

Läs mer:

Regelförslaget mitt i VM: Inför krav på heltäckande hjälmvisir

Finland besegrade USA – klart för VM-final i ”hockeyns huvudstad”

JVM-spelare i Kanada anklagas för sexuella övergrepp

Två nationer tar över hockey-VM från Ryssland

Du kanske också gillar