Hem Sport Försvarsmakten varnar: obehöriga på militärt område

Försvarsmakten varnar: obehöriga på militärt område

förbi admin
0 kommentar

I takt med det intensifierade säkerhetsläget i Europa, har den svenska militären trappat upp sin verksamhet. Det innebär en ökning av militära övningar, runt om i hela landet.

DN har pratat med regementschefen i Boden, Magnus Ståhl, som berättar att hans befäl har behövt avbryta skjutövningar eftersom obehöriga har befunnit sig på Försvarsmaktens skjutbanor.

Det är ett problem som förekommer i hela landet. Det kan vara personer som är ute joggar eller rastar sin hund, säger Ståhl.

– På ett par platser, som Falun, Göteborg och Östersund, har vi inte haft militär verksamhet av den här digniteten på 20 år. Därför måste vi vara extra tydliga nu, säger Magnus Ståhl till DN.

Ett skjutfält med en pågående övning är markerad med skyltar och informationstavlor. Skjutfälten spärras även av med en vägbom och inne på området finns det flera varningsskyltar.

Magnus Ståhl menar att intrång förekommer oftare just nu. Vissa struntar i varningsskyltarna och andra missar dem, enligt Ståhl.

– Förr eller senare kommer vi att råka döda någon. Jag är säker på det, säger Magnus Ståhl.

Det är brottsligt att tillträda ett övningsområde. Det kan leda till böter, och vid allvarligare överträdelser kan påföljden bli upp till två års fängelse.

LÄS OCKSÅ: Så kan Nato förändra Sveriges försvar

LÄS OCKSÅ: Kriget i Ukraina låg tungt över veterandagen

LÄS OCKSÅ: Jas-plan flög över Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar